Nyt tarvitaan tarkkuutta

0
Koronarokotteiden testaus etenee maailmalla hyvää vauhtia. Kuva otettu elokuussa Floridassa Yhdysvalloissa.

Salossa on toistaiseksi saatu olla melko rauhallisin mielin koronatartunnoissa. Nyt suunta voi muuttua, ja koronatilanne uhkaa huonontua. Taudin leviämisen estäminen vaatii tarkkuutta kaikilta.

Viimeisen viikon aikana uusista koronatartunnoista on raportoitu melkein päivittäin, ja joinakin päivinä tartuntoja on todettu useampi. Silti määrät ovat vielä pieniä, eikä mitään suuria tartuntaketjuja Salossa ole löytynyt.

Viime perjantaina THL:n tilastoissa raportoitiin Salossa neljästä uudesta koronatartunnasta. Luku on vielä pieni, mutta tartuntojen kasvu antaa aihetta pieneen huoleen.

Uusia tartuntoja on löytynyt Salossa nyt lähes päivittäin, kun aiemmin yksittäisten tapausten välillä oli helposti viikkoja.

Kasvu kertoo, että kaikki tapaukset eivät enää tule pelkästään Salon ulkopuolelta. Osa tartunnoista on peräisin Salossa tapahtuneesta altistumisesta.

Salon tartuntaketjut on saatu hyvin hallintaan. Osa nyt todetuista tartunnan saaneista on jo ollut kotikaranteenissa altistumisen vuoksi. Altistuneiden jäljitys näyttää siis toimivan, eivätkä tartuntaketjut ole päässeet leviämään.

Mitään suuria joukkoaltistumisia ei Salossa ole ainakaan toistaiseksi todettu. Pieniä altistumisia on todettu lounasravintolassa, koulussa ja kaupungintalolla. Ainakaan ensitietojen mukaan näistä ei ole aiheutunut mitään suuria tartuntaryppäitä.

Maltilliset tartuntamäärät kertovat myös siitä, että Salon ravintoloissa ja julkisissa tiloissa noudatetaan turvavälejä ja hygieniaohjeistusta hyvin.

Kasvaneista tartuntamääristä huolimatta Salon koronatilanne on vielä melko rauhallinen. Tarkkuutta kuitenkin tarvitaan, että tilanne pysyy vakaana.

Flunssaoireisena pitää pysyä kotona, vaikka oireet olisivat lieviä, ja tarvittaessa koronatestiin pitää hakeutua herkästi. Myös kokoontumisia ja tapaamisia on syytä miettiä tarkkaan. Tilanteissa, joissa turvaetäisyyksiä ei voi pitää, käytetään maskeja.

Kun käyttäydymme vastuullisesti, suojaamme parhaiten itseämme ja muita. Taistelu koronaa vastaan on joukkuepeliä.