Mikä on torin oikea paikka ja paljon muuta – Someron kaupunki vie opiskelijoiden ideat jatkojalostukseen

3
Keskustan kehittämistyön yhteydessä Somerolla pohditaan muun muassa torin siirtämistä nykyistä näkyvämmälle paikalle Kiiruun puistoon. Kuva: SSS/MARKO MATTILA

Someron kaupunki jatkaa ensi vuonna työtä keskustaajaman ympäristön kehittämiseksi.

Kaupunki järjesti aiemmin yhdessä Tampereen yliopiston kanssa kilpailun, jossa taajamaan etsittiin uusia tuoreita ideoita. Ensi vuonna arkkitehtiopiskelijoiden ajatukset lähtevät jatkojalostukseen, sillä vuorossa on varsinaisen kehittämissuunnitelman tekeminen.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo, että kaupunki palkkaa työtä varten ulkopuolisen arkkitehdin. Teknisen lautakunnan ensi vuoden talousarvioesityksessä on varattu suunnitteluun 35 000 euroa.

Kaupunki haluaa ennen ulkopuolisen asiantuntijan palkkaamista kuulla myös yrittäjien ja asukkaiden näkemyksiä siitä, millaisia toimia keskustan ilmeen ja viihtyisyyden hyväksi kaivataan.

– Tulossa on keskustelu- ja esittelytilaisuuksia, minkä lisäksi ajatuksia esitellään kaupungin nettisivuilla, Suikkanen toteaa.

Kaupunki on toivonut kehittämistyön etenemiseksi Tampereen yliopistolta yhtenäistä yhteenvetoa kilpailun 3–4 parhaimmasta työstä. Tämän yhden suunnitelman pohjalta eri ajatuksia aletaan käydä konkreettisesti lävitse.

Suikkanen korostaa, että opiskelijoiden töitä ei unohdeta, vaan käyttökelpoiset ideat otetaan myös toteutukseen.

– Osa voidaan toteuttaa kohtuullisen nopeastikin, mutta kokonaisuuden osalta katsotaan vuosien ja vuosien päähän. Ajatus on, että ensi vuonna suunnitellaan ja vuonna 2022 päästään ensimmäisiin käytännön toimiin.

Suikkanen nostaa esille yhtenä nopeasti toteuttavana mahdollisena ajatuksena ehdotuksen keskustan viheralueiden yhdistämisestä. Tämä tapahtuisi rakentamalla kävelysillat Paimionjoen yli Turuntien kevyen liikenteen väylän päähän sekä Akustinpuiston päähän.

– Näin saataisiin nykyistä paremmin hyödynnettyä Akustinpuistoa sekä ylipäätänsä Kirkkojärven rantaa.

Yksi palkittujen töiden keskeisistä ehdotuksista koski Someron torin siirtämistä nykyisestä paikasta Kiiruun puistoon. Suikkasta esitys kiehtoo.

– Torin siirron myötä saataisiin avattua näkymää Kiiruun koululle.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Katri
1 kuukausi sitten

Ette ole tosissanne. Nykyisellä paikallahan on hyvät parkkialueet, eikä aiheuta mitään liikennesumppua.

Raksa10
24 päivää sitten
Reply to  Katri

Miksi muuten Vanhatie piti sulkea toisesta päästä? Sehän vähensi ns. pullonkaulaliikennettä ohitustielle.
Nyt kun 1 päättää kääntyä Rantatieltä Helsinkiin päin, niin loput 6 autoa jää siihen jumiin milloinkahan se ensimmäinen uskaltaa lähteä. Se on kaikinpuolin ruuhka-aikana hankala.
Nää on näitä suunnittelu-”kukkasia” täällä Somerolla.
Eikö olisi silloin järkevämpää mennä Vanhatien toisesta päästä sinne ohitustielle.
Mutta ei täällä muita oteta huomioon, päähän menee joillain sekaisin jos montakin autoa näkyy yhtäaikaa..ja miksi vilkkuakaan pitäisi, eihän se muille kuulu mihin olen menossa..ajatellaan..😄

Elkääs nyt siirrelkö
1 kuukausi sitten

Toria ei pidä koskaan lähteä siirtämään ilman erittäin vakavaa syytä. Entisellä kotipaikkakunnallani menivät sen tekemään. Siirto tappoi koko torielämän. Toreihin liittyy aina muistoja ja pinnan alla olevia yhteisöllisiä arvostuksia. Tori ei ole vain pop-up-kioskien aukio.