Paluu poikkeukselliseen arkeen – Aaro Nikula pääsi monien vaiheiden jälkeen pelaamaan VaLePan ykköshakkurina

0
Kelta-asuinen Savo Volley oli sunnuntaina liian hankala vastustaja VaLePalle. Taustalla kauden erinomaisesti aloittanut Salon Rikalavolleyn kasvatti Niklas Breilin (pelinumero 11)
Aaro Nikula

Täysin normaalia eli aiemmin totuttua arkea ei tällä hetkellä ole olemassakaan. Siitä huolimatta VaLePa Sastamalan miesten mestaruusliigajoukkueen voi todeta palanneen runsas viikko sitten sellaiseen tilanteeseen, joka on pitkään aikaan lähimpänä tavallisia rutiineja ja tapoja.

Kahden VaLePan joukkueen jäsenen koronavirustartunnasta uutisoitiin 1. lokakuuta. Mestarien liigan karsintaturnaus pelattiin Romaniassa 22.–24. syyskuuta eli tasan kuukausi sitten.

– Meille tehtiin koronatesti ennen Romaniaan lähtöä ja heti sieltä palattuamme. Sen jälkeen testejä on Sastamalassa tehty kaksi, laskee VaLePan pelaaja, salonseutulaistaustainen Aaro Nikula.

– Olihan se omalla tavallaan mysteeri, että tartuntoja lopulta tuli. Liikuimme vain hotellin ja pelihallin väliä, ja hotellin käytävilläkin käytimme koko ajan kasvomaskeja. Kaikkinensa se oli melkoinen kokemus, kun ottelutkin pelattiin ilman yleisöä, hän miettii.

Tartuntojen jälkeen joukkue oli karanteenissa siten, että paluu joukkueharjoituksiin tapahtui viime viikon maanantaina 12. lokakuuta. Taukoa yhteistreeneistä tuli parisen viikkoa.

– Siinä välissä oli mahdollista harjoitella lähinnä lenkkeilemällä, kotona kuntopiiriä tekemällä ja punttisalilla. Siitä oli iso apu, että käytössämme oli sali, jota kukin pelaaja pystyi vuorollaan yksinään käyttämään, Nikula mainitsee.

21-vuotias hakkuri on kokenut erikoisia asioita viimeisen runsaan puolen vuoden aikana. Maaliskuussa kotimaan liigan runkosarja päättyi kotiotteluun, joka sekin pelattiin tyhjälle katsomolle.

Kyseistä Hurrikaani-Loimaata vastaan pelatusta ottelusta kului yli puoli vuotta ennen Mestarien liigan karsintaa. Ensimmäiseen yleisön edessä käytyyn peliin meni vielä melkoisesti pidempään. VaLePan tauko kotimaan otteluista päättyi lopulta lauantaina Joensuussa.

– Oli kyllä hienoa päästä pelaamaan. Onneksi Suomessa on se tilanne, että ainakin vielä yleisöäkin pystytään katsomoihin ottamaan.

Harjoittelun ja ottelutuntuman puute näkyi sunnuntaina Leppävirran Vesileppis Areenalla. Savo Volley oli parempi suoraan kolmessa erässä, joskin numerollisesti varsin tasaisissa sellaisissa.

– Ei missään nimessä olla joukkueena vielä parhaimmillamme. Pelin taso on ehkä 80 prosentissa siitä, mihin normaalisti pystyisimme, Nikula laskee.

Syksy on Someron Voiman kasvatille ja Salossa vanhemmat juniorivuotensa pelanneelle poikkeuksellinen jo ilman mitään koronaan liittyvääkään. Hän on ensimmäistä kertaa urallaan kiistaton aloitusseitsikon pelaaja Mestaruusliigassa.

Eikä missä tahansa joukkueessa, vaan viimeisimmät kolme Suomen mestaruutta ja neljä Suomen cupia voittaneessa VaLePassa. Seurassa, joka on jäänyt viimeksi ilman liigamitalia keväällä 2010.

Nikula elää ammattilaispelaajan elämää. Esimerkiksi opiskelut ovat tässä vaiheessa tauolla.

– Tuntuuhan iso rooli hienolta – tätä varten on vuosia treenattu. Nyt vaan täytyy näyttää, että on luottamuksen arvoinen.

VaLePan joukkueen koostumus on sellainen, että hyökkäysvastuu jakautuu varsin tasaisesti. Mikko Esko suuntasi eniten passeja yleispelaaja Romans Saussille, mutta oman merkittävän osansa saivat muutkin.

 

Loimu ja Mäki karanteenista

Karanteenielämää ehti kokea myös toinen salonseutulaislähtöinen liigapelaaja. Eetu Mäki pelasi kaksi ottelua Raision Loimun aloitusseitsikon keskitorjujana ennen kuin Rovaniemellä ilmaantunut koronatapaus siirsi myös Loimun pelejä eteenpäin.

Raisiolaisjoukkue kohtasi napapiirillä sikäläisen Lakkapään. Ottelun talkoolaisella todettiin koronavirus, minkä vuoksi molemmat joukkueet asetettiin karanteeniin.

Loimun pelaajat eivät saaneet tartuntaa, ja ottelutauko päättyi torstaina, jolloin joukkue pääsi pelaamaan kauden kotiavauksensa. Siinä sarjakärki Akaa-Volley tyrmäsi Loimun 3–0 (25–18, 25–18, 25–13). Mäki pelasi koko ottelun.

Loimulta puuttuivat niin nilkkavammainen keskitorjuja Aleksei Zhbankov kuin argentiinalaispelaajat Ignacio Luengas ja Facundo Imhoff.