Mukaansa tempaava meininki täyttää Salossa Moision koulun ”pannuhuoneen”, kun seitsemäsluokkalaiset heittäytyvät musiikin vietäviksi ja soittavat 200 litran peltitynnyrien pohjista taottuja pannuja. Steel paneilla soitetaan nyt elokuvasävelmiä, sillä viikon päästä torstaina on edessä konsertti Hollywoodin Helmiä.

Konsertissa ovat mukana kaikki Moision yläkoulun musiikkiluokan oppilaat sekä keväällä yhdeksännen Moisiossa päättäneet.

– Tänä syksynä aloittaneet seiskaluokkalaiset ovat niin innostunutta, iloista, reipasta ja taitavaa porukkaa, että he pystyivät ottamaan uuden soittimen ja konserttikappaleet haltuunsa lyhyessä ajassa, musiikinopettaja Taina Kojo kehuu.

Moisio Steel Bandillä on konsertissa yhdeksän omaa kappaletta, joista seiskaluokkalaiset soittavat tunnussävelmät elokuvista Angry Birds ja Beverly Hills Kyttä. Oppilaat äänestivät ne mieluisimmiksi opettajan tarjoamista biisivaihtoehdoista.

– Pannujen soitto on kivaa ja erilaista, seitsemäsluokkalainen Kerttu Javanainen (edessä) kertoo. Amelie Lindholm (oik.) sanoo, ettei steel panin ääntä voi verrata mihinkään muuhun soittimeen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pannusoitto on Moision musiikkiluokkien virallinen oppiaine, joten sitä soitetaan vähintään tunti viikossa; konserttien alla enemmänkin. Yleisölle avoin konsertti pidetään yleensä kerran vuodessa.

Salolainen Niko Karhula on tottunut pitelemään kapuloita, sillä hän on soittanut jo kolme vuotta rumpuja.

– Steel pan on kiva soitin, mutta kyllä senkin oppiminen vaati harjoittelua, kertoo alttopannua soittava Karhula.

– Aluksi tuntui haastavalta, kun pannussa äänet ovat eri paikassa kuin muissa soittimissa, kuvailee sopraanopannun äärellä Kerttu Javanainen, joka on jo ennestään soittanut huilua ja pianoa.

Myös Amelie Lindholm vakuuttaa pannujen soittamisen olevan hauskaa. Hänellä on orkesterissa hoidettavanaan tupla-alttopannut.

– Tuntuma on kiva! Soittimen ääni on erilainen verrattuna muihin soittimiin, pianoa soittava tyttö tuumaa.

Taina Kojo myöntää, että steel pania on vaikea verrata yhtään mihinkään.

– On ristiriitaista, että kolkoista, metallisista soittimista saadaan pehmeä soundi. Pannut soivat kauniisti yhdessä, kun ne ovat vireessä. Niistä on pidettävä hyvää huolta, sillä ylimääräiset kolhut pilaavat äänen.

Steel pan rakennetaan takomalla tynnyrinpohjasta. Valmistus on vaativaa työtä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kojo korostaa sekä pannujen rakentamisen että virittämisen olevan erittäin tarkkaa työtä.

– Olen kuullut, että monet soitinten rakentajat ovat yrittäneet tehdä pannuja, mutta metalliromua on syntynyt hirveä määrä ennen kuin toimivan soittimen on saanut aikaan, hän kertoo.

– Erikseen ovat sopraano-, altto-, tenori- ja bassopannut. Mitä isompi kolhu, sitä matalampi soundi.

Moision pannuorkesterissa soittaa kerrallaan kymmenkunta steel pan -soittajaa sekä rumpali ja basisti. Pannuista osan on tehnyt soittimen 1990-luvun alussa Suomeen tuonut, nyt jo edesmennyt karjaalainen musiikinopettaja Ari Viitanen, osan pannuvirittäjä Simo-Pekka Tiainen ja osa on tuotu suoraan Trinidadista.

Viitanen tutustui Ruotsissa tanskalaiseen ryhmään, joka soitti Karibian Trinidadista peräisin olevia steel pan -soittimia. Hän alkoi valmistaa soittimia ja perusti Kiilan kouluun Steel Pan Lovers -orkesterin, joka menestyi jopa maailmanmestaruuskisoissa Trinidad ja Tobagossa. Steel pan -musiikki levisi 1990-luvulla Karjaalta muutamiin muihin Suomen kouluihin.

– Järjestämme yleisökonsertin yleensä kerran vuodessa. Nyt se pidetään ensimmäistä kertaa yhdessä musiikkiopiston jousiorkesterin kanssa, musiikinopettaja Taina Kojo kertoo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tynnyristä taottujen instrumenttien soitonopetus aloitettiin Salossa vuonna 1997, jolloin Moision koulun musiikinopettajana oli Ritva Ali-Vehmas. Opetusta jatkoi 20 vuotta sitten koulun musiikinopettajaksi tullut Taina Kojo. Hän nauraa, ettei itse osaa soittaa pannuja, mutta osaa kyllä opettaa, johtaa ja sovittaa. Hän on tehnyt oppilaiden kanssa kaikkiaan neljä steel pan -levyä, joita varten hän on sovittanut musiikin steel paneille.

– Olemme levyttäneet elokuvamusiikkia, rokkia, klassista ja joulumusiikkia. Se on niin kova urakka, että seuraavaa levyä ei ole vielä suunnitteilla, Kojo sanoo.

Elokuvasävelten konsertissa 8. lokakuuta esiintyy yli sata nuorta. Mukana on tynnyrinpohjaorkesterien lisäksi Salon Musiikkiopiston Jousiorkesteri, jolla on kolme omaa kappaletta. Yhdessä pannut ja jouset soivat kolmessa sävelmässä, jotka ovat elokuvista Star Wars, Jurassic Park ja James Bond.

Moisio Steel Bandin ja Salon Musiikkiopiston Jousiorkesterin Hollywoodin Helmiä -konsertti Moision koulun juhlasalissa torstaina 8.10. klo 18. Liput 10 euroa sis. popcornit ja mehut. Alle 7-vuotiaat 5 euroa.

Musiikinopettaja Taina Kojo (vas.) kehuu Moision seiskaluokkalaisten innostusta ja kykyä ottaa uusi soitin haltuun reilussa kuukaudessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Jätä kommentti