Rukiin kylvöala jäämässä yhä pienemmäksi

0
Maanviljelijä Antti Koski epäilee, ettei tämän vuoden jälkeen enää kylvä syysruista, mikäli hinta ei nouse ensi vuonna. Nyt syysruista kasvaa muun muassa Perttelin Hähkänällä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Syysruis erottuu lokakuun harmaassa säässä kauniin vihreänä Perttelin Hähkänällä. Viljelijä Antti Koski on viljellyt syysruista viimeiset kymmenen vuotta, mutta nyt hän epäröi.

– Hinta oli niin alhainen, etten olisi kylvänyt enempää, vaikka olisi ollut mahdollisuuskin, hän sanoo.

Koski pui tänä vuonna ruista noin 50 hehtaarin alalta, mutta nyt hän on kylvänyt vain noin 35 hehtaaria. Syysvehnää hän sen sijaan kylvi enemmän, 50 – 60 hehtaaria.

Viljan lisäksi tilalla on mansikkaa. Hän sanoo mansikan ja viljan tasapainottavan työhuippuja.

Syysviljakasvustot näyttävät hyviltä, mutta Koski sanoo, että ne ovat todella reheviä. Talvea ajatellen alku on turhankin rehevä.

– Tällöin on lumihomeen riski, hän selittää.

Vihreitä, maallikon silmään hyvin alkuun lähteneitä syysviljapeltoja on nyt Salon seudulla runsaasti edellissyksyyn verrattuna. ProAgrian asiantuntija Jarmo Pirhonen selittää, että lämmin syksy auttoi myöhäisimmätkin syysvehnäkylvöt hyvään alkuun.

– Ne tulivat viikossa oraalle, hän kuvailee.

Hän myös uskoo vehnän päässeen nyt niin hyvään kasvuun, että se kestää talven paremmin kuin vuosi sitten.

Pirhonen sanoo, että parhaillaan maisemassa erottuvasta syysviljasta valtaosa on syysvehnää.

– Rukiin ala on vähenemässä, hän arvioi.

Hän muistuttaa, että tänä vuonna syysrukiin kylvöjä jarrutti se, että peltoja ei ollut vapautunut rukiin kylvöaikaan puintien venyttyä myöhään syksyyn. Pirhonen kuitenkin myöntää, että perusmotivaattori on hinta.

Tämän vahvistaa Koski, joka ennustaa rukiin viljelyn jopa näivettyvän, jos hinta ei ala nousta. Hän sanoo olleensa aiemmin pitkälti sopimusviljelijä, mutta jätti nyt sopimuksen tekemättä, koska katsoi hinnan olevan liian alhainen.

– Hinta oli huomattavasti alhaisempi kuin keväällä kylvettyjen rehuviljojen, hän vertailee.

Vaakakupissa painaa myös se, että syysviljat ovat riskikasveja, sillä niillä on edessään oikukas talvisää.

Pro Rukiin puheenjohtaja Minna Oravuo näkee asian toisin. Hän muistuttaa, että syysviljat toimivat puskurina, jos ne selviävät talvesta.

Lisäksi hän sanoo, että sopimusviljelijänä pystyy kiinnittämään hinnan parempaan tasoon.

Oravuon mielestä rukiin pitäisikin olla sopimuskasvi, sillä sitä käytetään Suomessa elintarviketeollisuudessa. Vuotuinen tarve on noin 100 miljoonaa kiloa, mitä tänä vuonna puitu 70 miljoonaa kiloa ei riitä kattamaan.

Viime vuonna saatiin kuitenkin huippusato, 180 miljoonaa kiloa, mikä riittää takaamaan, että kotimaista ruista riittää varastoissa.