Salolaiset uskaltautuvat taas lounaalle

7
Salon Seurahuoneen lounaspöytää valmistelemassa keittiömestari Sami Auramo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lounasravintoloissa käyminen on jälleen lisääntynyt Salossa. Salon Seurahuoneen yrittäjä Kalle Hämäläinen toteaa, että alkukesään verrattuna piristystä on tapahtunut selvästi.

– Ihmiset uskaltavat jälleen käydä lounaalla, ja vakiokävijöitä on tullut kiitettävästi takaisin, Hämäläinen kertoo.

Samaa sanoo Salkkarin Lounasravintolan yrittäjä Satu Nurminen.

– Alkukesään verrattuna myynti on vilkastunut, mutta vielä ei olla samoissa kävijämäärissä kuin ennen koronaa. Jos ihmiset ovat etätöissä tai lomautettuna, on päivänselvää, ettei käydä niin paljon lounaalla, hän toteaa.

Kahvila-ravintola Kespassa lounaan suosio on jo yhtä suuri kuin ennen koronaepidemiaa .

– Lounasasiakkaiden määrä on palautunut entiselleen. Meillä on ollut oikein kiireinen syksy, kertoo ravintolapäällikkö Hanna Kärkkäinen.

Myös Maran Klubilla lounasasiakkaita käy jälleen yhtä paljon kuin ennen koronaa.

– Meillä on kuitenkin tarjota aika väljät tilat. Mutta kyllä se vähän aikaa kesti, toteaa Mara Catering Oy:n yrittäjä Matti Korhonen.

 

Osa lounasasiakkaista on edelleen varovaisella kannalla. Kalle Hämäläinen on huomannut, että mediaa seurataan tarkasti, ja jos uutisissa kerrotaan useista uusista koronatartunnoista, sen vaikutukset heijastuvat lounaalla kävijöiden määrään.

– Osa ihmisistä reagoi aika herkästi, ja vaikutukset näkyvät jo seuraavana päivänä. Kysymys on kuitenkin lähinnä yksittäisistä kävijöistä, hän sanoo.

Keväällä ravintolat olivat valtiovallan päätöksellä pari kuukautta suljettuna. Kesäkuun alussa ne saivat avata ovensa rajoitetuin paikkamäärin ja ilman noutopöytiä. Juhannuksen jälkeen noutopöydät jälleen sallittiin.

Viime aikoina koronatartunnat ovat jälleen lähteneet nousuun, ja valtiovalta on antanut uusia ravintolarajoituksia.

Hanna Kärkkäinen toteaa, että vielä toistaiseksi koronan toisen aallon pelko ei ole näkynyt asiakkaiden käytöksessä, mutta muutoksia voi tietysti tulla, jos Salon tartuntatilanne huononee.

– Koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ja totta kai jännitämme myös, tuleeko uusia rajoituksia esimerkiksi buffetruokailuun.

 

Korona näyttää muuttaneen ihmisten käyttäytymistä ehkä pysyvämminkin. Hämäläisen mukaan korona-aika on saanut ihmisiä muuttamaan lounasruokailunsa ajankohtaa.

– Kaikkien ei ole enää pakko päästä syömään klo 11–12, vaan tullaan syömään vähän myöhemmin, ettei olisi niin paljon ruuhkaa.

Keväällä ravintolat alkoivat markkinoida take away -ruokaa. Hanna Kärkkäisen mukaan take away -annoksia haetaan edelleen enemmän kuin ennen koronaa.

– Varsinkin iäkkäämmät ihmiset hakevat ruokaa mukaan, hän kertoo.

Korona on myös tuonut käsien puhdistuksen ja turvaväleistä huolehtimisen osaksi lounasruokailijoiden arkea. Käsidesiä on tarjolla kaikissa lounasravintoloissa.

– Asiakkaat osaavat käyttää käsidesiä tosi hyvin, Satu Nurminen sanoo.

Turvallisuutta korostetaan myös ravintoloiden omassa toiminnassa. Sairaana ei tulla töihin, ja tilojen puhtaus on avainasemassa.

– Lounaspöydän ottimia vaihdetaan usein, ja muutenkin hyvään hygieniaan kiinnitetään vielä enemmän huomiota, Kalle Hämäläinen summaa.

 

Juttua on muokattu 8.10. klo 17.20. Haastattelut on tehty maanantaina ja tiistaina eli ennen kuin uusista rajoituksista tiedotettiin. 

7
Jätä kommentti

3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Vakava asia

Itse en kyllä menisi ruokaravintolaan juuri nyt. Koronaepidemian taltuttaninen vaatii kaikilta motivaatiota ja ponnisteluja, se edellyttää myös moisten paikkojen välttämistä.

Olisi toivottavaa, että jokainen suhtautuisi ja toimisi ennaltaehkäisevällä tavalla sekä vähentäisi kontaktien määrää. Vain ehdottoman pakolliset asiat pitäisi hoitaa.

Kurinalisti

Itse olen käynyt syömässä, etteivät kaikki ravintolat lopeta.

Juuso

Mitä pelkoa tuossa lounasravintolassa käymisessä olisi?

Turhaa lässytystä. Jättäkää sitten syömättä, jos ette uskalla syödä.

Volkan

Salolaiset voisivat oppia ensin kaupassa käymisen. Miksi ei käytetä sitä maskia?

Pertti

Jos Salossa silloin tällöin tulee yksi tartunta kuukudessa, en todellakaan käytä maskia.

Jaksaa, jaksaa!

Pertti ja muut maskikieltäytyjät – pidättehän kuitenkin riittävät turvavälit ja kädet puhtaina ja vilkun päällä niin, että ette saa tartuntaa tai tartuta muita ja altistuneet saavat tiedon, jos olette hiippailleet liian lähellä liian kauan.

Olli.

Lounaan syömiseesn tämä ei suoranaisesti liity, mutta mistä on tullut lupa terassin rakentamiseen siten että koko jalkakäytävä on suljettu? Näin on Helsingintien alussa jossa on jalkakäytävä kokonaan terassin ”vallassa”, kehoitan luvan antajaa/antajia sekä itse ravintolan ”pomoa”/ henkilökuntaa istumaan pyörätuoliin ja kokeilemaan miten ”helppoa” on ohittaa kyseinen paikka ajoradan puolelta, ja vielä, terassin alueen voisi siivota. Turhaa ohjeistaa kiertämään ko. paikkaa kadun toiselta puoleleta, se on saivartelua. Menetetyt parkkipaikat voi jättää huomioitta, ainakin minun mielestäni. (mutta jalkakäytävä kokonaan terassina, enpä ole missään muualla nähnyt?)