Salolaisosaamista koronaviruksen havaitsevassa testilaitteessa – pandemia vei Sade Innovationsilta kauppoja, mutta toi tilalle merkittävän työn

0
Salolaisyritys Sade Innovationsin toimitusjohtaja Juha Kuosa puhaltaa laitteeseen, joka pystyy havaitsemaan koronaviruksen ihmisestä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolaisyritys Sade Innovationsilla on vahvasti näppinsä pelissä uudessa laitteessa, jonka avulla pystytään tunnistamaan ihmisen mahdollinen koronavirustartunta. Puhallustestilaitteen on kehittänyt tamperelainen Deep Sensing Algorithms (DSA) -yritys, ja Sade Innovations on toimittanut alihankkijana laitteeseen elektroniikan, ohjelmistot ja pilvipalvelun.
– Tämä on meille tämän vuoden projekteista toiseksi suurin. Projekti on merkittävä taloudellisesti ja osui ajoituksellisesti nappiin, kun menetimme kauppoja keväällä alkaneen koronaviruspandemian vuoksi. Saimme työntekijöille töitä, emmekä joutuneet lomauttamaan ketään, Sade Innovationsin toimitusjohtaja Juha Kuosa kertoo.
Puhalluslaitteessa on antureita, jotka mittaavat hengitysilman kaasurakennetta. Anturit keräävät tietoa, joka siirtyy pilveen. Tekoälypohjainen diagnoosialgoritmi erottaa koronaviruksen profiilin uloshengityskaasuista.
IoT Campuksella toimiva Sade Innovations on kehittänyt myös laitteen oheen sekä web- että mobiilisovelluksen, jonne tulokset tulevat. Sovellukset ovat olennainen osa laitetta, sillä siinä itsessään ei ole näyttöä.
– Projekti alkoi maaliskuussa ja jatkuu edelleen. Algoritmeja hiotaan vielä. Uskon, että projekti työllistää meitä jonkin verran myös jatkossa, Kuosa sanoo.
Koronatartunnan toteaminen hengitysilmasta tekee testaamisesta huomattavasti vaivattomampaa verrattuna nykyiseen ja monien mielestä ikävään toimintatapaan, jossa tikku työnnetään pitkälle nenään.
Testin aikana laitteeseen puhalletaan puolen minuutin aikana 4–5 kertaa ja tulos valmistuu heti. Nopeutensa ansiosta puhallusseulonta mahdollistaisi ihmisten testaamisen esimerkiksi ennen isojen massatapahtumien alkua.
DSA:n toimitusjohtaja Pekka Rissanen viestitti sähköpostitse, että puhalluslaitteen tuotanto aloitetaan Turussa ja toimitusten on tarkoitus alkaa asiakkaille kaiken mennessä hyvin marraskuussa.
– Niin kuin voi arvata, kysyntä olisi hurja tuolle laitteelle, Kuosa toteaa.

Sade Innovationsin lähes kaikilla työntekijöillä on Nokia- ja Microsoft-taustaa. Esimerkiksi Kuosa tuli töihin Saloralle jo vuonna 1989. Ennen Sade Innovationsia monet yrityksen työntekijät olivat töissä amerikkalaislähtöisessä Nuvizissa, joka meni Salossa nurin pari vuotta sitten. Puhalluslaite työllisti yrityksen 25 työntekijästä kolmea–viittä.
– Meillä oli hyvä valmius aloittaa projekti. Markkinoilla tuntuu olevan kysyntää tämänkaltaisille tuotekehityshankkeille, missä me olemme hyviä ja mitä me osaamme tehdä, Kuosa sanoo.
Sade Innovations pääsi nopeasti hyvään vauhtiin kehittelemänsä IoT Booster teknologian avulla, mitä yritys käyttää pohjana ohjelmistoille ja elektroniikalle.
– Se oli iso investointi ja siihen paloi paljon rahaa, mutta sen ansiosta pystymme kilpailemaan projekteista aikataululla ja hinnalla, Kuosa kiteyttää.

Sade Innovations on mukana parhaillaan useissa projekteissa, mutta niistä Kuosa ei voi sanoa juuri mitään, koska useimmiten asiakkaat haluavat pitää keskeneräiset hankkeet visusti salassa ennen niiden valmistumista.
– Puhalluslaitteessa supererikoinen asia on se, että siinä näkyvyys on ollut kovaa. Emme ole tottuneet olemaan lehdissä esillä. Se on ihan uutta meille, Kuosa naurahtaa.
Kuosan mukaan uusia projekteja on kuitenkin tullut, ja siitä kiitos lohkeaa paljon parjatuille Business Finlandin tuille.
– Olemme saaneet uusia projekteja, jotka ovat käynnistyneet nimenomaan Business Finlandin kehittämisrahojen avulla. Saimme itsekin sieltä tukea, mutta enemmän se on meitä auttanut, että muut saivat sieltä rahaa, Kuosa summaa.