Salon jätevesistä löytyi koronavirusta ensimmäistä kertaa

3
Salon jätevesistä löytyi koronavirusta ensimmäistä kertaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon jätevesistä on löytynyt ensimmäistä kertaa koronavirusta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiistaina. THL:n jätevesitutkimuksen mukaan koronavirusta havaittiin viimeisen kahden viikon aikana 23 puhdistamon jätevesistä ja Salo on yksi näistä paikkakunnista. Salon viemäriverkoston piirissä asuu 45 000 ihmistä.

THL tutkii koronaviruksen esiintymistä kotitalouksissa mittaamalla puhdistamattomasta jätevedestä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää. Koronavirus päätyy viemäriin tartunnan saaneiden ulosteiden ja hengitystie-eritteiden mukana.

RNA-testi ei kerro viruksen elinkyvystä tai tartuttavuudesta, eikä näytteistä myöskään tutkita, kenellä virus on. Taudin leviäminen jätevesien kautta on epätodennäköistä, sillä virus ei säily pitkään taudinaiheuttamiskykyisenä ympäristössä.

Koronaviruksen esiintyminen puhdistamattomassa jätevedessä raportoidaan viikoittain viideltä puhdistamolta ja lisäksi 23 puhdistamolta 2–4 viikon välein. Salo kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Että mää ihmettele
1 kuukausi sitten

Kun jäämiä löytyy jätevedestä, niin onko sitä korona-altistumista ihmisissä silloin enemmän, kuin mitä nämä ilmoitetut viralliset tartuntamäärät ovat?

Veka
1 kuukausi sitten

Altistuminen ja sairastuminen ovat kaksi eri asiaa. Sairastuneita – todennäköisesti oireettomia – on näemmä enemmän kuin tiedetään.

Satu
1 kuukausi sitten
Reply to  Veka

Ja kaikki eivät mene heti testiin, jos flunssan kaltaisia oireita, koska pitävät sitä normi syysflunssana. Voi se olla koronaakin, jos ei testattu. Paljon niitä syysflunssaisia tuntuu olevan täällä Salossa tällä hetkellä.