Salon Elektroniikkamuseossa rukkeja ja lapioita – museot kaipaavat yhteisvarastoa

10
Salon elektroniikkamuseossa on varastoituna runsaasti museoesineitä, joista esimerkiksi Marimekko-kokoelma odottaa inventointia pahvilaatikoissa. Tutkija Leena Järvelän mukaan työtä on enemmän kuin ehtii tehdä.

Salon kaupunki aikoo selvittää ensi vuoden aikana, olisiko Salon museoille mahdollista järjestää yhteisvarastoa.

Vapaa-ajan lautakunta esittää talousarviossaan 30 000 euron määrärahaa, jolla palkattaisiin ulkopuolinen selvittäjä kahdeksi kuukaudeksi tutkimaan vaihtoehtoja.

Selvityksessä pitäisi antaa vastaus kysymyksiin neliöistä, tilojen laadusta ja olosuhteista.

Lisäksi pitäisi selvittää, mikä olisi järkevin tapa järjestää tilat: jalostamalla kaupungin omaa rakennuskantaa, kunnostamalla vuokrakiinteistöä, ostamalla ja muokkaamalla vanha halli tai rakentamalla kokonaan uusi.

Yhteisvarasto on ollut museoväen toivelistan kärjessä jo vuosia. Taidemuseo Veturitalli sai jo varastotilaa, mutta se ei helpota muiden museoiden tilannetta.

Pelkästään Salon paikallismuseoissa on kymmeniätuhansia esineitä, jotka ovat hajallaan eri puolilla kaupunkia osin puutteellisissa olosuhteissa. Varastoja on toistakymmentä.

Kehnojen olosuhteiden takia museoesineitä tuhoutuu koko ajan, eikä Salon historiallinen museo SAMU pysty ottamaan vastaan kaikkia uusia esinelahjoituksia.

– Tilanne on vastoin museolakia. Mitä pidemmälle tätä lykätään, sen huonommassa kunnossa meillä ovat esineet, museonjohtaja Susanna Luojus sanoo.

Varastotilan puute aiheuttaa museoissa myös hankaluuksia käytännön toiminnalle. Esimerkiksi Salon elektroniikkamuseossa on varastoituna Meritalon museon vanhoja esineitä, koska niille ei ole tilaa Meritalossa.

– Olen tosi iloinen, että lautakunnan talousarviossa on esitys selvitysrahasta, Susanna Luojus sanoo.

Elektroniikkamuseossa varastoidaan esineitä, jotka ovat peräisin Meritalon museosta. Niille ei ole tilaa Meritalossa.

Vapaa-ajan lautakunta poisti omasta talousarviostaan Salon elektroniikkamuseon kehittämiseen esitetyn 70 000 euron määrärahan.

Samalla poistettiin hankkeeseen liittyvä museoassistentin vakanssi. Lautakunta hyväksyi Arttu Laaksosen (kesk.) esitykset yksimielisesti.

Kehittämisrahalla museoon piti rakentaa jo pari vuotta suunniteltu yhdyskäytävä, joka olisi yhdistänyt Astrum-keskuksen autokokoelman ja elektroniikkamuseon. Käytävän varrelle on suunniteltu lisäksi Marimekko-kokoelmaan perustuvaa näyttelyä.

Vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Karoliina Vierjoki-Väätäinen (kesk.) korostaa, ettei lautakunta vastusta elektroniikkamuseon kehittämistä tai kyseenalaista museon merkitystä.

– Elektroniikkamuseota pitää kehittää, ja nimenomaan siihen suuntaan, että yleisö löytäisi sen nykyistä paremmin. Lautakunta kyseenalaisti vain museon kehittämisen käytävän avulla, Vierjoki-Väätäinen sanoo.

Elektroniikkamuseosta löytyy myös rukkeja.

Museonjohtaja Susanna Luojus sanoo, että lautakunnan tärkeysjärjestys on oikea. Varastotilan puute on museoita pahimmin piinaava ongelma, joka on ratkaistava pian.

– Kyse ei ole siitä, etteikö elektroniikkamuseota haluta kehittää, mutta resurssimme ovat niin pienet, ettei kaikkea ole mahdollista tehdä laajalla rintamalla. Nyt olemme tehneet Perniön museota, ja yritämme saada sen auki ensi kesäksi.

Luojus pitää ajatusta yhdyskäytävän avaamisesta elektroniikkamuseon ja autokokoelman välille mielenkiintoisena. Sen sijaan Marimekko-kokoelma, josta on mietitty näyttelyä käytävän varrelle, on inventoimatta.

– Kokoelmassa on noin 1 400 nimikettä ja numeroimaton määrä arkistomateriaalia. Sen luettelointi on iso työ, kun jokainen esine tutkitaan, mitataan, kuvataan ja sen taustatiedot selvitetään. Siitä ei voi koota näyttelyä, ennen kuin tiedämme, mitä kokoelma sisältää.

Susanna Luojus alleviivaa, että elektroniikkaan liittyvä historia on tärkeä osa Saloa, ja siksi myös elektroniikkamuseolla on suuri merkitys.

– Kukaan muu ei tallenna Salon historiaa kuin me itse. Jos me emme sitä tee, kukaan muukaan ei sitä tee. Pitää olla ylpeä juuristaan, Luojus sanoo.

 

 

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
11 kuukautta sitten

IoT Campuksella on kuulemma tilaa vaikka kuinka – viekää vanha tekniikka sinne museoitavaksi. Ja sitten vanhukset perässä.

Ex-noksu
11 kuukautta sitten
Reply to  Marco

Ainakin Kiilan ja Kamman pohjakerroksissa on tyhjää varastotilaa, etenkin jos ex-noksujen huvi-, musiikki- ja rakennuskerhojen tavarat on jo viety muualle maksulliseen säilytykseen. Mutta olen samaa mieltä, että Salon kannattaisi miettiä, mitä tavaroita säilyttää, mitkä ovat Salon kehitykselle olleet olennaisia.

Elektroniikkamuseokin kaipaisi hieman aktiivisempaa otetta, monessa Mobiran ja Nokian esineessä on vajavaiset tai jopa harhaanjohtavat tiedot, mutta yhteydenotot ovat olleet kuin vesi hanhen selässä.

Salosta löytynee monta sopivalla (T&K-taustalla) olevaa työtöntä, joita kaupunki voisi palkata korjaamaan tilanne. Silloin voisin minäkin antaa taas yli 30 vuoden aikana kertyneitä tietojani yleisön hyödyksi.

Ei kaikkea pidä säilyttää
11 kuukautta sitten

Kannattaisiko tarkemmin miettiä, onko kaikkien vanhojen tavaroiden säilyttäminen tarpeellista. Ei joka kaupungin museossa tarvitse olla rukkeja ja leipälapioita tms.

Elektroniikkamuseo kuuluu Saloon, mutta Marimekon esineistön kohdalla luontainen sijoituspaikka voisi olla joku muukin kaupunki. Kaikkea vanhaa tavaraa ei kaikkea kannata säilyttää, vaikka se museoväen mielestä pitäisikin.

Keijo K.
11 kuukautta sitten

Onko niin, että kaupungin tyhjänä olevista tiloista ei virkamiehillä (tiloista vastaavilla) ole tietoa, ja tarvitaan ulkopuolinen paikkaamaan kiinteistöistä vastaavien tietämättömyyttä?

Ex-noksu
11 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

IoT:hän ei ole pelkästään kaupungin omistama, mutta siellä nykyisin vaikuttavalla tiimillä (4 henkilöä) ei kenelläkään ole Nokia-taustaa eikä siis ensi käden tietoja, mihin tiloja on käytetty.

Keijo K.
11 kuukautta sitten
Reply to  Ex-noksu

Kaupungilla itsellään on tiloja mielin määrin, ei tähän tarvitse mitään IoT:ä sotkea.

Virkamiehillä (kiinteistö- ja tilapuolella) pitäisi olla tietoa kaupungin tyhjistä tiloista, vai miksi he palkkalistoilla ovat?

Olli
11 kuukautta sitten

Vieläkö siitä Kivihovin tilasta vuokraa maksetaan? Siinä olisi varastotilaa.

Pertti
11 kuukautta sitten

Iot Campukselle ei saa viedä. Täytyy täyttää ensin tyhjät tilat kaupungilta, jotka ovat halvempia. Kuinka pitkään TB Kivihovissa on vielä vuokra-aikaa?

Kaupunki ei saa viedä IoT Campukselle mitään, ettei jatkossa nähdä, miten täynnä campus on. Ei siirretä kaupungin rahoja taskusta toiseen.

Ex-Noksu
11 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Mainitsemani tilat ovat pohjakerroksessa sijaitsevia, ikkunattomia varastotiloja. Niitä ei voi käyttää muuhun kuin varastoimiseen.

Tyyliin sopivat tilat
11 kuukautta sitten

Rukkien ja lapioiden oikea osoite kuulostaisi paremminkin Loimaan Sarkamuseolta. Mutta siellä vanhat esineet vaikuttavat jotenkin osalta modernia tilataideteosta – itse kaipaisin perinteisempää näytteilleasettelua Kansallismuseon tai Turun museokeskuksen tapaan.