Salon seurakunnalle esitetään paristakymmenestä kiinteistöstä luopumista

7
Paunalan seurakuntakodista voitaisiin esityksen mukaan luopua nopealla aikavälillä.

Salon seurakunta joutuu miettimään kiinteistöjensä myymistä taloutensa tasapainottamiseksi.

Kirkkoneuvosto saa ensi viikolla eteensä esityksen, jossa puhutaan kaikkiaan paristakymmenestä kiinteistöstä luopumisesta.

Esityksen peruslähtökohta on, että seurakunta pitäisi omistuksessaan kirkot, kellotapulit, kappelit ja pääosan seurakuntataloista ja leirikeskuksista.

Loput kiinteistöt jaetaan kahteen ryhmään. Osasta pyritään luopumaan nopealla aikavälillä ja osasta pitkällä aikavälillä.

Nopeasti poistettavia kiinteistöjä olisivat esimerkiksi Paunalan, Mahlakankareen ja Ollikan seurakuntakodit Salossa. Pitkällä tähtäimellä voitaisiin luopua muun muassa pappiloista ja osasta leirikeskuksia.

Mahlakankareen seurakuntakoti.

Esityksen seurakunnan kiinteistöistä on tehnyt kiinteistöpäällikkö Kai Fagerström. Lista on hyväksytty seurakunnan kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnassa, joka esittää sitä edelleen kirkkoneuvoston ja -valtuuston hyväksyttäväksi.

Fagerström veikkaa, että kiinteistölista tulee herättämään keskustelua. Varmaa on myös, etteivät kaikki pidä esityksestä.

Fagerström sanoo kuitenkin, että joutuu virkansa puolesta huolehtimaan kiinteistöistä, eikä nykyinen tilanne ole kestävä.

– Seurakunnan kiinteistömassa on iso, ja sitä ylläpidetään ja hoidetaan käyttötalousrahoilla eli verotuloilla, jotka pienenevät seurakunnissa joka puolelle Suomea. Tämä on vähän vaikea yhtälö. Lista on tehty sillä ajatuksella, että saataisiin raha riittämään.

Ollikan seurakuntakoti.

Seurakunnan kiinteistöt ovat suuria, ja niiden lämmitys maksaa paljon. Lisäksi rakennukset vaativat säännöllistä huoltoa ja remontteja. Esimerkiksi korjauksia suunnitellaan viisi vuotta eteenpäin.

– Suunnitelmien tekoa varten olisi hyvä saada luottamushenkilöiltä kuva, mistä kiinteistöistä luovutaan ja mistä pidetään huolta, Fagerström sanoo.

Kiinteistöstrategia olisi pitkän tähtäimen suunnitelma, ja kiinteistöjen myynnistä tehtäisiin myöhemmin eri päätökset.

– Nämä ovat seurakunnissa hyvin pitkä prosesseja. Vaikka joku kiinteistö päätettäisiin myydä nyt, se ei tapahdu välttämättä ensi eikä edes seuraavana vuonna.

Halikon Pikkupappila kuuluu kiinteistöihin, josta seurakunta voisi luopua pitkällä aikavälillä.

Painetta seurakuntiin lyö myös kirkkohallitus, jonka on suosittanut kaikille seurakunnille öljylämmityksestä luopumista vuoteen 2025 mennessä.

Aikataulu on kireä, sillä esimerkiksi Salon seurakunnalla on suuria öljylämmitteisiä kiinteistöjä, joiden muutostyöt eivät käy kädenkäänteessä.

– Meillä on 14 kirkkoa ja 16 seurakuntataloa. Kiikalan, Perttelin ja Muurlan kirkot lämpiävät öljyllä, ja seurakuntataloista Perttelin, Kiikalan, Kitulan ja Kuusjoen talot, Kai Fagerström luettelee.

Lähtökohta muutokselle on hänen mielestään hyvä. Maalämpö maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa, joten vaihto kannattaa.

Hankalaa asiassa on, että muutostyöt maksavat ja vievät aikaa. Suurissa kiinteistöissä muutoksia ei tehdä käden käänteessä. Kirkkohallituksen antama aikaraja on siksi tiukka.

– Ajatus meillä on, että Kiikalan, Muurlan ja Perttelin kirkot muutetaan maalämmölle ensi vuonna. Yhden kirkon muutostyö maksaa 120 000–130 000 euroa, Fagerström laskee.

Halikon Kirkkorinne.

Näistä kiinteistöistä luovuttaisiin:

Nopealla aikavälillä Paunalan, Mahlakankareen ja Ollikan seurakuntakodit, Torikatu 6:n asuinhuoneistot, Perniön Rotholma, Särkisalon Hakastupa, Kiskon Pappilanniemi.

Pitkällä aikavälillä As Oy Ortukantie Halikossa, Perttelin Puisto, Särkisalon pappila, Lammenjärven leirikeskus Kiikalassa, Juvankosken kesäkoti Perttelissä, Merisalo Kemiössä, Halikon Pikkupappila ja Kirkkorinne, Perniön punainen pappila, valkoinen pappila ja Kiikalan puistotupa. Lisäksi 2–3 seurakuntataloa toimintaa ja alueita yhdistämällä.

Seurakunta pitäisi kirkot, kellotapulit, kappelit, pääosan seurakuntataloista, Naarilan leirikeskuksen, Kesä-Angelan leirikeskuksen, Perniön leirikeskuksen, diakoniakeskuksen ja Kiskon lämpökeskuksen.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kirkoton
1 kuukausi sitten

Kirkosta voisi luopua nopealla aikataululla, mutta kun en sinne vähiä rahojani sijoita, jätän päätöksen muille.

Keijo K.
1 kuukausi sitten
Reply to  Kirkoton

Ja vaikka ei kansallisesti luovuttaisi kirkoista, niin lopetettaisiin nuo turhat piispojen ja muiden kirkollisten tarpeettomien johtajien virat. Kyllä yksi piispa riittää hyvin nykyisen kirkon johtoon.

Tosi kurjaa
1 kuukausi sitten

Kylläpä on kova isku esimerkiksi partiolaisille. Kaikki partiolaisten käyttämät rakennukset ovat menossa nuijan alle. Esimerkiksi Paunalassa on hieno puutyöhuone. On surullista, että tällaisistä rakennuksista luovutaan.

Tekisi mieli luopua myös kirkollisverosta, niillähän näitä rakennuksia pidetään kunnossa. Viekö Torikadun remontti niin paljon, että täytyy luopua suurimmasta osasta rakennuksista? Ja kun ajattelee, että seurakunta on osan saanut lahjoituksena.

Spiderman
1 kuukausi sitten

Kannattaa käydä Merisalossa. Paikka on upea. Toista niin upeaa paikkaa ei saada, jos se tullaan myymään.

Lisää käyttöä vaan! Ei se tie sinne niin huono ole.

Hieno on
1 kuukausi sitten
Reply to  Spiderman

Partiolaiset käyttävät paljon myös Merisaloa. On kyllä hieno paikka ja luultavasti menee jollekin pilkkahintaan. Onhan sinne matkaa, mutta maisemat korvaa kaiken sen. Ja autolla pääsee ihan perille asti. Siellä jopa tehtiin pientä remonttia vähän aikaa sitten, joten sääli jos siitä luovutaan. Merisalo oli jo kerran liipasimen alla, mutta myyminen vedettiin pois.

Ikku
1 kuukausi sitten

Laittakaa seurakunnan luottamushenkilöille viestiä, älkääkä vain nurisko täällä. Täällä ei seurakunnan asioista päätetä.

Nurisija
1 kuukausi sitten
Reply to  Ikku

Luuletko että se jotain vaikuttaa, jos muutama henkilö täällä keskustelee? Kyllä nää asiat on korkeamman kädessä.