Sote-johtaja Mattila poisti Kukonkallion ja Hintan hoivakotien lakkautukset lautakunnan listalta

9
Ensi maanantaina kokoontuvalle Salon kaupunginhallitukselle esitetään, että sote-johtaja Jussi Mattilan (kuvassa) palvelussuhteen purkupääätöstä ei peruta. Kuva: SSS-arkisto/Jukka Vaso

Salon sosiaali- ja terveyslautakunta ei käsittele tänään esitystä, jonka mukaan kaupunki luopuisi kahdesta vanhasta hoivakodista ja vuokraisi uudet korvaavat tilat. Vt. sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Jussi Mattila on poistanut esittelijänä asian lautakunnan esityslistalta.

Mattila ja Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren olivat valmistelleet lautakunnalle esityksen Kukonkallion ja Hintan hoivakotien sulkemisesta. Korvaava paikkamäärä hankittaisiin vuokraamalla tilaa Salon IoT Campukselta. Toinen vaihtoehto olisi kilpailuttaa uudisrakennus vuokramallilla (SSS 1.10.).

Kaupungin tilapalveluiden selvityksen mukaan Kukonkallion ja Hintan tilat vaatisivat perusteellista saneerausta ja päivitystä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Saija Karnisto-Toivosen (sd.) mukaan esityksestä käytiin viime maanantaina hallituksen kokouksessa tiukkasävyinen keskustelu, vaikka hallitus ei itse asiaa käsitellytkään.

– Se on ilmeisesti mennyt Mattilan tietoon, Karnisto-Toivonen toteaa.

Hän muistuttaa kaupunginvaltuuston kesäkuisesta päätöksestä, jonka mukaan hoivakotien palveluverkkoa koskeva valmistelu aloitetaan vasta kaupunginhallituksen lähetekeskustelun jälkeen.

Se käydään lokakuun aikana.

– Hallitus haluaa Hintasta ja Kukonkalliosta tarkemmat kuntoarviot ja suunnitelmat, miten uudet tilaratkaisut aiotaan toteuttaa.

Kukonkallio sijaitsee Salon keskustan tuntumassa ja Hintta Suomusjärvellä.

– Osa Hintan hoivakodista on rakennettu 2000-luvulla, ja sen tulevaisuuteen liittyy myös aluenäkökulma, Karnisto-Toivonen sanoo.

Jussi Mattilan mukaan vanhusten hoivapaikkojen tarve on kasvussa niin, että päätöksiä on tehtävä vuoden sisällä.

– Aiheesta on ehkä käytävä pitkäjänteisempi keskustelu kaupunginhallituksen kanssa. On esimerkiksi linjattava, halutaanko omaa toimintaa vai lisätäänkö ostopalvelua.

Omiin tiloihin ei Mattilan mukaan kannata investoida.

– Sote-uudistuksessa maakunta ottaisi ne käyttöön, ja kaupungille jäisivät velat. Vuokratilat ovat ainoa ratkaisu.

Mattila aloitti Salossa kesäkuun alussa. Hän on vielä koeajalla. Vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja hän on siksi, että virkavaalia ei ole voitu vahvistaa valinnasta hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen takia.

Lautakunnan listalta poistettu hoivakotiesitys oli Mattilan ensimmäinen suuren kokoluokan esitys.

– Lähestymistapani on ehkä liian suoraviivainen. Itselleni tässä on sellainen opetus, että pitää käydä enemmän keskustelua ennen esitysten tekoa.

Keskustelu vanhuspaikoista pohjautuu vanhuspalveluiden kehittämisohjelmaan, joka valmistui viime vuoden lopulla. Hallitus puuttui ohjelman sisältöön jo helmikuussa. Sen mielestä ohjelmassa ei pidä esittää yksiköiden lakkauttamista.

Ohjelmaa valmisteltiin uudelleen. Valtuusto hyväksyi sen kesäkuussa.

Vaikka lautakunta olisikin käsitellyt hoivakotiasiaa keskiviikkona, se ei olisi voinut päättää Hintasta ja Kukonkalliosta luopumisesta.

Kaupungin hallintosäännön mukaan ylintä päätösvaltaa käyttävä valtuusto päättää koulujen, terveysasemien ja vanhusten ympärivuorokautista hoitoa antavien yksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Lautakunta voi tehdä esityksiä hallitukselle ja edelleen valtuustolle.Tässä tapauksessa esityskään ei olisi todennäköisesti edennyt hallitusta pidemmälle.

Hintan ja Kukonkallion korvaaminen ei toisi Saloon uusia vanhuspaikkoja. Niitäkin tarvittaisiin.

Kaupunginvaltuusto päätti jo syksyllä 2017, että vuonna 2018 neuvotellaan tarvittavien vuokratilojen hankkimisesta kaupungin omalle vanhusten hoivakodille. Toisen kerran asiasta päätettiin valtuustossa helmikuussa 2019.

Tänä vuonna asia eteni sen verran, että kehitysvammahuollon kehittämisohjelmassa esitetään ajatus 45-paikkaisesta yksiköstä, jossa kehitysvammaisilla olisi 15 paikkaa ja vanhuksilla 30. Vanhuspaikat olisivat kokonaan uusia.

– Ne kattavat yhden vuoden kasvun, Mattila sanoo.

Saija Karnisto-Toivonen kaipaa keskustelua siitä, missä järjestyksessä vanhuspalveluiden tarpeet ratkaistaan.

– Jos on painetta saada sata lisäpaikkaa vuoteen 2025 mennessä, onko ensimmäinen askel se, että lakkautetaan nykyisiä paikkoja?

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pertti
1 vuosi sitten

Onko Saloon tullut tervettä ajattelua ja talouden osaamista?

Hyvä näin
1 vuosi sitten

Onko järjen ääni viimeinkin voittanut? En usko, että asukkaat sen enempää kuin henkilökuntakaan olisivat kyseisistä tiloista valittaneet.

Yks mamma
1 vuosi sitten
Reply to  Hyvä näin

Hyvä uutinen! Uutena sote-johtajana Mattila ehkä näki, ettei ole järkevää täyttää IoT:n tyhjiksi jääneitä tiloja vanhuksilla. Kyseisistä tiloista ei korjatenkaan saa vanhusten hoivakotia.

Saneerataan Hintan ja Kukonkallion tiloja tarpeiden mukaan ja otetaan vuokratiloja Ollikkalaan tulevasta kuusjokilaisesta Kotisatamasta. Usko tulevaisuuteen palasi.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Yks mamma

Nyt on kyse salolaisesta päätöksenteosta, joten ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Voi olla, ettei enää esitetä ja päätetä mitä sattuu, mutta se muutos ei tule esille tästä yhdestä takaisin vedosta.

Luotettavuus palautuu vasta pitkän ajan kuluttua.

Miten se nyt meni?
1 vuosi sitten
Reply to  Yks mamma

Kannattaa lukea juttu ihan ajatuksella. Kaupunginhallitus taisi ärähtää.

Make
1 vuosi sitten
Reply to  Yks mamma

Uutena sote-johtajana olisi pitänyt myös tutustua aiemmin sovittuun eikä tehdä ehdotusta vanhusten siirtämisestä Meriniittyyn.

Päätäntävallasta luovutaan
1 vuosi sitten

Kouvola painii samanlaisena kuntaliitoskaupunkina Salon kanssa samoista ongelmista, kun mitään säästöjä ei pystytä tekemään. Valtion ohjaukseen joutuminen taloudenpidossa tulee olemaan molempien kohtalona.

Tekstaripalstalla oli joku ihan varma, että Hajalan kouluun ei juuri kuljetuksia tarvita, vaan lapset kävelevät lähikouluunsa. Tilannehan on juuri päinvastoin eli kävelymatkan päässä taitaa olla 1 (yksi) oppilas, ja pyörällä kulkee muutama parin kilometrin päässä olevasta kylän keskustasta.

Aika moni vanhempi tuo koululaisensa, useampi taksi sahaa edestakaisin ja lisäksi päätien varrella olevia tulee bussilla. Halikon keskustan koulujen bonuksena olisivat ainakin isommat ja monipuolisemmat liikuntatilat.

Bonuksena astma
1 vuosi sitten

Hajalan koulu on varmaan sieltä terveellisemmästä päästä. Ja onhan niitä laskelmia jo tehty, Hajalan oppilaat sijoitettaisiin niin, että joku menee Märyyn, joku Mustaanmäkeen ja joku Merihalikkoon, ei mitään järkeä. Kuljetuskustannukset nousevat pilviin.

Ja mitä sitten, jos vanhemmat tuovat koululaiset kouluun, sehän on kaupungille vain säästöä. Tuskin enää kuskaavat, jos Hajalan koulu suljetaan. Ja jos kouluverkkoa miettii, niin Pajula pitäisi ensimmäisenä sulkea. Ei reuna-alueiden kouluja.

Muurlalainen
1 vuosi sitten

Onko jossain keskitettyä tietoa, miten paljon Salon kaupunki tukee vuokrilla Salon IoT Campusta vuokrilla käytetyistä tiloista? Liikesalaisuuksia!