Saloon kaavaillaan ”Mestis-tason” jäähallia 5,5 miljoonalla eurolla – lautakunta ei lämpene peruskorjaukselle

17
Salossa on kaksi jäähallia, joista kaupungin jäähalli on kuvan etualalla. Se rakennettiin vuonna 1987. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon Urheilupuistoon saattaa nousta muutaman vuoden päästä upouusi jäähalli. Salon vapaa-ajan lautakunta esittää kaupunkiin uutta jäähallia, jonka kustannusarvio on noin 5,5 miljoonaa euroa.

Määrärahat jakaantuisivat niin, että vuoden 2022 talousarvioon lautakunta esittää 2 miljoonaa euroa ja seuraavalle vuodelle 3,5 miljoonaa euroa.

Uudessa jäähallissa palvelut täyttäisivät Jääkiekkoliiton ”Mestis-tason” jäähallille asettamat vaatimukset. Hallissa olisi 500 istumapaikkaa ja yhteensä paikkoja katsojille 1 200 sekä muun muassa oheisharjoittelutilat, kuusi joukkuepukuhuonetta, toimitsija- ja mediatilat sekä varustevarastot. Hallista pyrittäisiin rakentamaan mahdollisimman energiatehokas muun muassa aurinkoenergiaa hyödyntämällä ja käyttämällä hukkalämpöä Urheilupuiston muilla liikuntapaikoilla.

Rahamäärät tarkentuvat ensi vuoden aikana rakennussuunnitelman edetessä. Ensi vuodelle lautakunta esittää 100 000 euron suunnittelurahaa rakennussuunnitelman alkuun saattamiseksi. Salo aikoo hakea hankkeeseen valtionapua, jonka saaminen on investoinnin toteutumisen ehto.

Jäähallin rakennustöiden toteuttamisajankohta olisi toukokuusta 2022 elokuuhun 2023.

– Katsojamäärältään nykyinen halli on riittävä, mutta muuten se on loppuunkulunut. Olisi suotavaa, että meidän päätapahtumissa, kuten miesten ja naisten otteluissa sekä taitoluistelussa, puitteet olisivat paremmat. Nykyinen halli ei pärjää kilpailussa Salohallille. Uudessa jäähallissa katsojilla olisi kivempi olla, Salon Kiekkohaiden puheenjohtaja Tuomas Aalto alleviivaa.

Myös Salon Palloilijoiden taitoluistelujaoston puheenjohtaja Gitta Lietzen iloitsee uudesta hallisuunnitelmasta.

– Todella hyvältä kuulostaa. Uusi halli on tärkeä, koska vanha on tullut tiensä päähän. Salossa tarvitaan kaksi jäähallia, sillä muuten jäävuorot eivät riitä, Lietzen painottaa.

Kaupungin jäähallin käyttöaste huitelee arki-iltaisin ja viikonloppuisin parhaimmillaan jopa 90 prosentissa.

– En näe, että tilanne muuttuisi sen suhteen. Päätehtävämme on antaa mahdollisimman monelle lapselle mahdollisuus liikkumiseen sekä luistelun oppimiseen ja sen kautta kenties jääkiekon pelaamiseen. Ulkojäitä ei välttämättä tule enää joka talvi tänne, Aalto muistuttaa.

Elokuussa tehdyn kuntoarvion perusteella lautakunta katsoo, ettei vuonna 1987 rakennetun jäähallin peruskorjaus ole toiminnallisesti eikä taloudellisesti pitkällä aikajänteellä perusteltua. Viime vuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä kaupungin investointisuunnitelmassa jäähallin korjaamiselle varattiin 3 miljoonan euron määräraha vuosiksi 2022–2023.

Jääkiekkoliiton jäähalliasiamies Jukka Tenhunen kävi tutustumassa Salon jäähallin tilanteeseen marraskuun lopulla 2019. Hän piti vanhan hallin peruskorjausta hyvänä vaihtoehtona.

– Salon jäähallissa on erittäin hyvät rakenteet. Julkisivu on betonia ja kaaret on suojattu. Kattorakenteet uusimalla sekä sosiaalitiloja ja teknisiä tiloja ”entraamalla” hallista on mahdollisuus saada hyväkuntoinen, Tenhunen kertoi tuolloin.

Kuntoarvion mukaan hallin pukutilojen märkätiloissa on ollut lukuisia vesivahinkoja, ja rakennuksen vesikatto on useana vuotena jouduttu kittauskorjaamaan. Hallin rakennustekniikka on huonossa tai tyydyttävässä kunnossa ja talotekniikka on erityisesti ilmanvaihdon ja jäähdytystekniikan osalta vanhentunut ja runsaasti energiaa tuhlaava.

Myös hallin oheistilojen kuvaillaan tulleen tiensä päähän niin toiminnallisesti kuin teknisestikin. Oma lukunsa on yleisökulku kaupungin jäähalliin, joka toimii pysäköintialueeseen nähden väärästä päästä hallia.

Käyttöikänsä päässä on myös hallin ulkopuolella sijaitseva ”kylmäkontti”, josta hoidetaan kaupungin hallin sekä SSO-hallin jäädytystä. Lautakunnan mukaan olisikin syytä miettiä rakennusten yhdistämistä, jonka avulla voitaisiin vastata paremmin käyttäjien tarpeisiin.
Uuden hallin sijoituspaikka on vielä auki. Se saatetaan rakentaa vanhan jäähallin paikalle Tahkonkadulle, mutta myös muita vaihtoehtoja selvitetään.

– Ilmeisesti toinen vaihtoehto olisi SSO-hallin jatkeeksi jalkapallon alakentille päin. Sijainnilla ei ole merkitystä, kunhan hallit olisivat lähellä toisiaan. Vanhasta jäähallista voisi löytyä käyttöä esimerkiksi salibandylle tai jalkapallolle, Lietzen pohtii.

– Toivomus on, että jäähallit olisivat lähekkäin toisiaan, Aalto komppaa.

17
Jätä kommentti

11 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Marko

Halvimpia ja varmasti eniten käytössä oleia kaupungin liikuntapaikkoja ovat pururadat.No,keväällä kunnostettiin Tupurissa ratoja sepelillä, kun tässä lehdessä kaupungin edustaja ilmoitti purun olevan niin kallista että ei voi hankkia! Kilpaurheilun harrastajille löytyy käden käänteessä miljoonia,arvovalinta,a eikä mitenkään kannatettava.Niin ,unohtui mainita että ei hätää,lakkautetaan kirjastoauto ja pari nuorisitilaa niin yes, taas on rahaa!

Ex-noksu

Mielestäni kilpaurheilu on tässä kontekstissa väärä nimitys. Kysehän on bisneksestä. Esim. Tuto Hockey Oy pyörittää noin 1 miljoonan euron liikevaihtoa ja henkilöitä palkkalistoilla on noin 40.

Tällaisen bisneksen tukemiseen Salon veronmaksajien pitäisi antaa rahaa? Turussa sekä Tuto että TPS eivät käytännössä maksa mitään hallien käytöstä, päinvastoin ainakin TPS:lle on annettu yksinoikeus hallissa tapahtuvaan myyntiin. Eli Turussa kaupunki antaa piilotukea jääkiekkobisnekselle.

182

Salossa vain lentis ja koris ovat sallittuja lajeja. Hävetköön ne, jotka eivät kasva yli 190 cm pitkiksi! Täällä vain pitkät ihmiset kelpaavat.

Allan

Teen vastaehdotuksen:
Ihme ja Kumma yhdistykselle 250 000 euron vuosittainen tukimääräraha 20 vuoden ajaksi kaupungin varoista.

Halli

Haluamme samantasoisen hallin kuin Salohalli.

Armi von Harmi

Mestistason jäähalli. Mitähän sillä tehtäisiin? Vuokrattaisiinko TPS:lle tai BLUES:lle?

Ei kiinnosta

Kun ei ole kyse kori- tai lentopallosta, ei lautakuntaa kiinnosta.

Allan

Keskusta johtoisen lautakunnan arvomaailma on tällainen.

Saarikko maalaili tupailtoja ja korosti Keskustalaisia arvoja.

Tässä ne nyt ovat. Keskustan johdolla ykkös prioriteetti on velkaisessa kaupungissa mestis tason jäähalli.

Urheilua katsova

Hienoa että jääurheilun eteen tehdään nyt päätöksiä. Ihmettelen vain että jos rakennetaan uusi halli isolla rahalla jalkapallokentälle, niin miten joku voi ajatella että vanhasta hallista saadaan jalkapalloa, salibandyä tai vaikka pingistä varten tehtyä yks kaks ehjä halli ilman uusia, isoja investointeja. Mitä jos tehtäisiin halvin ja paras ratkaisu, vanhalle paikalle uusi toimiva halli uusine oheistiloineen, hyödyntäen kaikkea ehjää.

Lasten terveys edellä

Oppimisympäristöselvityksen mukaan lapset vähenevät Salossa. Joten mistä niitä käyttäjiä riittää noin isolle hallille? Kouluverkkoa supistetaan, mut tähän uuteen halliin on tosta vaan rahaa? Jotenkin nurinkurista, mikä on ihan tyypillistä Salon päätäntäkulttuurissa. Salossa jokainen koulurakennus on enemmän tai vähemmän homeessa, niitä vaan korjataan pintapuolisesti ja säädetään ilmastointia, kun tarvittais aivan uutta kuten Märynummelle tehtiin. Tuolla uuden hallin hinnalla sais kaksi kolme kyläkoulua terveelliseksi. Ja eivät kaikki salolaiset lapset käytä jäähallia, mutta kaikki Salon lapset käyvät jossain koulua.

Salama

Eiks ne sieltä pk-seudultakin varaile vuoroja kun jääaika siellä kortilla?

Veronmaksaja

Jäitä hattuun! Lama-aikana ei kyllä laiteta miljoonia tuohon hankkeeseen. Tekohengitetään sitä vanhaa nyt ensin viisi vuotta ja katsotaan, missä kunnossa Salon talous tuolloin on.

Silloin pitäisi olla jo kokemusta uudesta pienestä kaupunkiorganisaatiosta vuoden 2023 jälkeisessä sote-Suomessa, jolloin nähtäisiin, minkälainen rahoitusrakenne silloin on.

Salossa on muutenkin ylisuuri urheilufacilitetti väestömäärään ja tulevaan iapsimäärään nähden.

Vapaa Kanaherra

Meidän perhe muutti tämän fasiliteetin takia tänne.

Repa

Täysin samaa mieltä, ensin kaupungin talous ja lakisääteiset asiat kuntoon.

Valitse sitten siitä

Jos kaupunki ei saa investoida mihinkään muuhun kuin lakisääteisiin asioihin, niin lapsiperheet lähtevät. Kun katsoo sote-sektorin hirmumenoja, niin…

Mölö

Onko esimerkiksi lapsiperheiden tarvitsema koulu sellainen?

MDI

Jäätyykö hallijää aurinkopaneeleilla vai norppasähköllä? Tekojää olisi oiva ilmastoverokohde.