Salossa kirjataan nyt vain vähän uusia koronatartuntoja, mutta ylilääkäri ennakoi tilanteen huononevan

5

Salon koronatilanne on pysynyt rauhallisena kevääseen verrattuna, vaikka lokakuussa onkin todettu enemmän tartuntoja kuin edeltävinä kuukausina.

Keväällä tartuntahuippu koettiin huhtikuussa, jolloin Salossa kirjattiin 36 tartuntaa.

Jos keväällä olisi tehty testejä kuten nyt, olisivatko kevään luvut vielä isommat?

– Varmasti olisivat, sanoo ylilääkäri Kaisa Ellä Salon kaupungilta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tehdään tällä hetkellä koronavirustestejä kuusinkertainen määrä huhtikuun alkuun verrattuna. Ellä arvioi, että testeissä todetut tartunnat kertovat tarkemmin nyt myös tartuntojen todellisen määrän.

– Se, ettei tämän isompaa leviämistä ole tapahtunut, viittaa siihen, että tapaukset on saatu hyvin kiinni.

Salossa tehdään 200–300 koronatestiä viikossa. Kuluvalla viikolla ei ole raportoitu uusia tapauksia. Yhteensä todettuja tartuntoja on nyt 62.

Lokakuun aikana Salossa on kirjattu kuusi uutta koronatapausta.

Kaikki tapaukset on pystytty jäljittämään. Niitä yhdistää se, ettei yksikään tartunta ole peräisin Salosta.

Tartunnat on saatu Salon ulkopuolella muun muassa lomamatkalla ja illanvietossa ravintolassa.

Lokakuun tapaukset ovat peräisin osin samoista altistumisista. Joukossa on kaksi kahden rypästä ja kaksi yksittäistapausta. Heistä kukaan ei ole tarvinnut sairaalahoitoa.

Paljon esillä olleita Skopjen-lentojen koronapositiivisia ei ole kirjattu lokakuussa Saloon.

– Aiemmin on kyllä, sanoo Ellä.

Varsinais-Suomen tilanne on kokonaisuutena huonompi kuin Salon tilanne: epidemia on kiihtymisvaiheessa. Tartunnat keskittyvät Turun seudulle.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina, että alueella pystytään jäljittämään tällä hetkellä kolme neljästä tartunnasta.

Koko maakuntaan on annettu suositus, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä. Myös maskisuositus on voimassa. Maskia tulisi käyttää esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, joissa ei ole mahdollista pitää turvaväliä.

Suositukset koskevat koko maakuntaa, vaikka maakunnassa on sellaisiakin kuntia, joissa ei ole todettu koronavirustapauksia lainkaan tai tapauksia on hyvin vähän.

Kaisa Ellän mielestä rajoitukset eivät ole liioittelua Salon näkökulmasta.

– Ne on tehty yhdessä. On selkeämpää, kun ohjeet ovat Salossa ja Turussa samat.

Ellä arvioi, että rajoituksista ja suosituksista huolimatta Salossakin tullaan vielä näkemään kevään kaltainen kasvupiikki tartunnoissa.

– Valitettavasti uskon niin. Turussahan tartunnat ovat lisääntyneet aika kovaa tahtia, ja Salo on Turun kanssa samaa työssäkäyntialuetta. Ihmehän se on, jos se ei näy Salossa jossain vaiheessa.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
11 kuukautta sitten

Pääseekö Salossa helposti testaukseen, jos ei vielä ole näennäisiä oireita, vaikka tietää olleensa paikassa ja porukassa, jossa on koronasairas ollut mukana?

Kjk
11 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Helposti pääsee, mutta ei ole varmaan järkeä käydä ennen oireita, vaikka olisikin altistunut.

Jos on tänään oireeton ja käy testissä, niin vastaus luultavimmin negatiivinen. Jos oireet tulevat ylihuomenna, niin näyte voi olla positiivinen. Kukaan ei varmaan halua käydä testissä joka toinen päivä varoiksi.

Apuuva
11 kuukautta sitten

No, ei kai Skopjesta ole tullut lokakuussa porukkaa, kun lennot lakkautettiin. Nyt kun lennot taas jatkuvat, niin kai Salokin saa osansa. Nyt jo heti ensimmäisellä lennolla seitsemän tartuntaa. Se on aika paljon.

Jos joka lennolla tulee 7-10 tartuntaa ja jokainen tartuttaa 1-2 ihmistä, niin ollaan nesteessä. Jos vaan salolaiset jatkais käsienpesua ja etäisyyden pitämistä. Maskeista on turha puhua, se ollaan nähty esimerkiksi Espanjassa.

Ja välttäkää turhaa matkustamista. Tämä koskee varsinkin niitä siellä Pohjois-Makedoniassa olevia.

Että Mää Ihmettele
11 kuukautta sitten
Reply to  Apuuva

Ja keitä he ovat, jotka Skopjessa käyvät edestakaisin?

Maitoa maalta
11 kuukautta sitten

Tartunnan saaneet ovat tietysti aiheuttaneet tämän ongelman.