Salossa neljä uutta koronatartuntaa – Kaikkiaan kahdeksan uutta tartuntaa tällä viikolla

14

Salossa on neljä uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perjantaina.

Salossa on ilmennyt kuluvalla viikolla kaikkiaan 8 uutta koronatartuntaa. Näistä 7 näkyy THL:n tilastoissa.

Yksi uusi tartunta on todettu muualla otetusta näytteestä, eikä se näy vielä THL:n Salon tilastoissa.

 

UUSISTA tartunnoista neljä on samaa tartuntaketjua, neljä muuta taas täysin erillisiä tapauksia.

– Neljän henkilön tartuntaketjussa kolme henkilöä oli jo karanteenissa, kun he saivat oireita ja hakeutuivat testiin. Heillä todettiin tartunta, kertoo Salon ylilääkäri Kaisa Ellä.

Ellän mukaan tartunnan saaneet ovat työikäisiä ja nuoria, mutta ikähaitari on iso.

– Uusissa tartunnoissa ei ole vanhuksia.

Ylilääkärin mukaan sairastuneet ovat kotikuntoisia eli lieväoireisia.

 

LIEVÄOIREISUUS on Salon ylilääkärin mukaan juuri nyt iso riski koronaviruksen leviämisessä.

– Se on petollista, että lievästi flunssaoireiset ihmiset eivät ota oireitaan vakavasti ja tartuttavat tietämättään muita, korostaa Ellä.

– Ohjeeni on, että jos sinulla on flunssaoireita, pysy kotona ja hakeudu herkästi näytteenottoon.

– Jokaisen pitäisi miettiä tapaamisiaan ja kokoontumisiaan todella tarkkaan. Tartunnat leviävät niissä helposti.

Ylilääkäri uskoo, että Salon koronatartunnat saattavat olla murroskohdassa.

– Tautimäärät näyttävät nousevan Salossa nyt ripeästi. Siitä kertoo sekin, että altistuneiden määrä on iso.

 

TAPAUSTEN kokonaismäärä viime keväästä alkaen on Salossa nyt 70. Luvusta puuttuu yksi ylilääkärin tiedossa oleva tartunta.

Somerolla tai Koskella uusia tapauksia ei perjantaina raportoitu.

Varsinais-Suomessa ilmeni kaikkiaan 18 uutta tartuntaa perjantaina. Niistä 11 oli Turussa. Myös Kaarinassa, Loimaalla ja Raisiossa oli kussakin yksi uusi tartunta.

Varsinais-Suomen ilmaantuvuusluku on 33,4, kertoo THL. Viimeisen 14 vuorokauden aikana tapauksia on ollut 162 kappaletta koko sairaanhoitopiirin alueella. Ilmaantuvuus kuvaa tapausten määrää 100 000 asukasta kohti.

Suomessa koronaan sairastuneita on jo 14 474, lisäystä eiliseen lukuun on 219.

 

Juttua täydennetty kello 13:50 Kaisa Ellän haastattelulla. Lisäksi lisätty tieto, että tällä viikolla Salossa on kahdeksan uutta tartuntaa, ei seitsemän.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ei koronaa tänne
1 kuukausi sitten

Voisitteko kertoa artikkeleissa myös sen millä kaduilla on Salossa suuri riski saada tartunta, missä ei voi enää liikkua?

No, niin mites ne maskit?
1 kuukausi sitten

Ei taida maskit auttaa? Heti tautitapaukset alkoi nousemaan kun porukat alkoi käyttää maskeja enemmän. Ei ne Espanjassa tai Ranskassakaan mitään auta, joten jos pidetään vaan välimatkaa, pestään käsiä ja ei liikuta missään väkijoukossa kipeänä. Muutenkin kaikken ylimääräisen liikkumisen Salon ulkopuolelle voisi lopettaa. Pysytään kotona.

Anne
1 kuukausi sitten

Kansainväliset tutkimukset osoittavat että maskit estävät pisaroiden leviämistä ympäristöön. Silti pitää huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta huolellisesti.
Kaupoissa ja muissa julkisissa paikoissa näkee vielä valitettavan paljon maskittomia ihmisiä jotka keskustelevat ryhmissä keskenään lähietäisyydellä tai puhuvat puhelimeen. Tätä tapahtuu kaikissa ikäryhmissä.
Nyt tarvitaan ryhtiliike ihan meiltä jokaiselta, jotta lapset voivat käydä koulua ja elinkeinoelämän rattaat voivat pyöriä. Piittaamattomuus voi myös merkitä esim. läheisesi menehtymistä. Silloin on liian myöhäistä katua omaa käytöstään. Taistelu koronaa vastaan vaatii yhteistä vastuunkantoa ja kanssaihmisten huomioon ottamista.

pertti
1 kuukausi sitten

On tainnu mennä puutot ja vellit sekaisin maski asiassa. Maski ei estä maskinkanjaa saamasta tartuntaa. Se estää toisten tarttuttamisen. Tuntuu siltä, että luullaan ollevan turvassa kun on maski, näin ei ole.
Välimatkat, eikä saa olla kauaa tilassa missä on paljon ihmisiä ja huono ilmanvaihto. Ilmanvaihto on tärkeä asia.

Kirsi
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Mietihän jos kaikki käyttävät maskeja…eikös silloin suojata itseämme sekä muita?

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Kirsi

Kyllä näin on. Jos käytän maskia, niin lähellä olevat eivät saa tartuntaa, itseäni se ei auta. Jos olen aivan varma, ettei minulla ole tartuntaa en tarvitse maskia.

Monilla näyttää tulevan jonkinlainen asenne siitä, ettei saa tartuntaa, kun on maski. Näin ei ole.

Miettikää hiukan, jos viikossa mikä nyt on suuri luku on Salossa 7 tartuntaa. Tietäis missä päin on voisi varautua.

Jos tutunkin tapais!?
1 kuukausi sitten

Eihän maskit yksistään mitään auta vaan käsien pesut ja a i n ä k i n käsidesit kauppaan tms mennessä sekä poistuttaessa. Sen lisäksi pidän desinfioimispyyhkeitä muutamia taskussa kaiken varalta. Ei istuskelemassa vieraiden ihmisten keskuudessa. Kuitenkin on kerta pari viikossa voitava käydä kodin ulkopuolella asioimassa..

Pysytään faktoissa
1 kuukausi sitten

Ei siinä pelkästään käsihygienia ja kahden metrin turvaväli paljon auta, jos tartunnankantaja yskäisee tai aivastaa. Maski suojaa myös kantajaansa, kun pisarat leviävät ympäristöön ja sitä kautta mm. suun limakalvoille. Korona on viheliäinen tauti, voit kantaa sitä myös oireettomana. Suomalainen ei faktoista ja suosituksista paljon piittaa, tauti leviää ja pandemia kestää pidempään. Pidetään siis myös toisistamme huolta, ei vain itsestämme.

Jokainen omalla tavallaan
1 kuukausi sitten

Eduskunnassa nähtiin, että kun toisella ei ollut maskia ja toisella oli. Tämä jolla oli maski oli tartunta. Tämä jolla ei ollut maskia, ei saanut tartuntaa. Eli se maski vaan toimii toisin päin, se ei suojaa kantajaa. Siksi Suomessa ei alunperin suositeltu maskia, koska se saa ihmiset tuntemaan itsensä turvalliseksi ja muut hygieniatoimenpiteet unohtuu. Ja eikös ulkomailta tule koko ajan faktaa maskinkäytöstä, ei se mitään tartuntoja ehkäise. Ja ei saa tuomita ilman maskia kulkevaa, siihen voi olla ihan terveydellinen syy.

pertti
1 kuukausi sitten

Se on aivan selvä ettei maski suojaa kantajaa, vaan vastapuolta. Maskin laitto monille antaa turvallisuden tunteen ja unohtaa muut varotoimen piteet. Ne ovat tarvittava etäisyys muihin,ei liian kauaa tilassa jossa on monta ihmistä sekä huono ilmanvaihto. Myös käsien pesulla on oma roolinsa. Käsidesi ei ole mikään ihmelääke. Itse en ole käyttänyt ollenkaan enkä aio käyttää. Pesu riittää ja järkevä suhtautuminen asioihin.

Rajoitukset käyttöön
1 kuukausi sitten

Salossa vois noi ryhmäliikunnat lopettaa. Varsinkin eläkeläiset köyvät jopa kaksi kertaa viikossa jumppaamassa. Eikös jo kannattaisi taas suojella vanhempaa väestöä?

Allan
1 kuukausi sitten

Tänään oli Prismassa jo aika mukavasti ihmisillä maskeja. Arviolta neljänneksellä oli maskit. Myös nuorilla ja keski- ikäisillä.

Ihan mukavaa edistystä, vaikka petraustakin tarvitaan.

Kun kuljen maskipäässä niin turvavälejäkin syntyy paremmin.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten
Reply to  Allan

Nuoremmilla ja keski-ikäisillä maskit ovatkin muita tärkeämpiä, koska heillä on niitä kontakteja päivittäin työ- ja opiskeluelämässään sekä harrastuksissaan ja vielä mahdolliset työ- ynnä muut matkat lisänä.

Meistä ikääntyneistä enin osa viettää kuitenkin aikaansa kotona, kunhan pikaiseen käväisee kaupungilla asioilla ja tuttujakin tapaa samalla.

Kaisa
28 päivää sitten

Kirjoitusten perusteella Salossa on hyvin paljon itsekkäitä ihmisiä. On aivan selvää, että kasvomaskin ja käsidesin käyttö vähentää koronan leviämistä. Jotkut itseään älykkäinä ja fiksuina pitävät (omien kirjoitustensa mukaan), jotka eivät käytä maskia ja käsidesiä, ovat vaara muita ihmisiä kohtaan. Tuskin nämä maskeja ja käsidesiä vastustavat käyttävät hyväksyvät edes koronavilkkua? Samainen porukka ei varmaan usko ilmastonmuutokseen, vaikka asia on tieteellisesti todistettu.