Somerolta löytyi unelmapesti – Saija Ahola suunnittelee liikunnan loikkaa takaisin kaupungin syliin

0
Hämeenkyrössä kasvanut Saija Ahola nauttii olostaan Somerolla. – Tämä on rehellistä maaseutua, jossa ihmiset ovat aitoja ja helposti lähestyttäviä, sanoo Ahola, jonka sukunimi löytyy myös taidetalo Aholan seinästä.

Someron kaupungin liikuntakoordinaattori Saija Ahola ei peittele iloaan uuden työnsä alkumetreillä. Aholan tehtävänä on osaltaan varmistaa, että liikuntapalveluiden iso muutos sujuu Somerolla juohevasti ja ongelmitta.

Ensi vuoden alussa kaupunki alkaa vastata jälleen pitkän tauon jälkeen liikuntapalveluiden tuottamisesta ja liikuntapaikkojen hoidosta. Työsarkaa on viimeiset 25 vuotta hoitanut paikallisten seurojen muodostama Someron Liikunta.

Someron malli on ollut koko Pohjoismaissa ainutlaatuinen, joten esimerkkiä siitä, miten homma hoidetaan mallikkaasti takaisinpäin, ei ole. Juuri tämä mahdollisuus uuden rakentamiseen kiehtoo Aholaa. Jopa niin paljon, että hän pisti sen takia tulevaisuudensuunnitelmansa uusiksi.

– Otin kesäkuussa virkavapautta työstäni Pirkkalan liikuntakoordinaattorina, sillä ostimme mieheni kanssa talon Raaseporin Tenholasta. Päätimme laittaa kaiken uusiksi, kun neljästä lapsesta viimeinenkin lähti kotoa, Ahola kertoo.

Virkavapaa ja ajatus opinnoista hautautuivat, kun Ahola näki Someron kaupungin hakevan liikuntakoordinaattoria.

– Tämä on minulle unelmapesti. Pystyn työssä hyödyntämään kaikkea sitä, mitä olen 30 vuoden aikana liikuntapuolella tehnyt, Ahola iloitsee.

Someron malli ei ole Aholalle aivan outo, sillä hän kävi kymmenen vuotta sitten tutustumassa Someron Liikunnan toimintaan. Käynnin syynä oli se, että Pirkkalan vapaa-aikakeskusta pyöritti jonkin aikaa yhdistys.

– Kyseessä oli pienimuotoinen kokeilu, Ahola toteaa.

Syyskuun alussa Somerolla työnsä aloittanut Ahola on ensimmäisten viikkojen jälkeen todella vaikuttunut Someron liikuntapalveluista. Samalla hän jakaa kiitosta Someron Liikunnalle.

– Liikunta on tehnyt hyvää ja asiakaslähtöistä työtä.

Uimahalli, jäähalli, ratsastuskeskus … Ahola luettelee Someron liikuntapaikkoja ja miettii, onko missään samankokoisessa kunnassa vastaavaa tarjontaa.

– Täällä on myös aktiivisia seuroja ja yksityisiä alan yrittäjiä, joten mahdollisuuksien puutteesta ei liikkuminen voi olla kiinni.

Ahola itse haluaisi taata jokaiselle kuntalaiselle tasapuolisen mahdollisuuden liikkua. Samalla hän korostaa, että liikunta on paljon muutakin kuin kuntosalikäynti tai viiden kilometrin juoksulenkki.

– Itselleen kannattaa olla armollinen, sillä vähäinenkin liikunta on hyvästä. Nouse sohvalta ja lähde pihalle raikkaaseen ilmaan, jos ajatus lenkistä väsyttää.

Ahola on työskennellyt urallaan liikunnanohjaajana, nuoriso-ohjaajana ja liikunnan tuntiopettajana yläkoulussa ja lukiossa. Välissä hän toimi neljä vuotta yksityisyrittäjänä yrityksessä, joka tarjosi liikuntapalveluita erityisryhmille.

– Yrittäjätausta auttaa varmasti ymmärtämään myös Someron Liikunnan roolia, hän sanoo.

Aholan tavoitteena on saada liikuntapalveluiden muutos soljumaan niin hyvin, että kuntalaiset eivät muutosta arjessa edes huomaa. Muutoksen myötä hän saa alaisekseen seitsemän Someron Liikunnan työntekijää.

– Tämän väen kokemus ja ammattitaito ovat kullanarvoisia.

Saija Aholan omaan elämään liikunta on kuulunut aina paitsi työssä myös vapaa-ajalla. Lajikirjosta löytyy telinevoimistelua, juoksua, pyöräilyä, tennistä, rullaluistelua, laskettelua, lumilautailua, lumikenkäilyä, retkiluistelua ja järviräpylöintiä.

–  Aloitimme miehen kanssa järviräpylöinnin, kun polvet kiusasivat. Olemme selällään vedessä märkäpuku päällä ja jalat käyvät.

Viime kuukausina Ahola on viihtynyt myös moottorisaha kädessä.

– Innostuin Tenholassa kaatamaan tontilta puita niin, että mies pelkäsi minun menevän jo naapurin puolelle, hän nauraa.