Someron perusturva perui rahapyyntönsä – 700 000 euron lisäpottia ei tarvitakaan

0
Someron vanhustenhuollon kulut ovat nousussa, sillä kaupunki joutuu ostamaan hoivapaikkoja yksityisiltä. Kaupungin omat palvelutalot ovat täynnä. Kuvassa Katajakoti. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Someron perusturva ei tarvitse näillä näkymin lisää rahaa tämän vuoden menoihin. Perusturvalautakunta esitti elokuussa kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle lähes 700 000 euron lisämäärärahaa tälle vuodelle kasvaneisiin menoihin.

Kaupunginhallitus palautti asian lautakuntaan, koska taloustoimiston seurannan mukaan perusturvan rahojen piti riittää. Lautakunta totesi nyt itse kokouksessaan, että lisärahalle ei tässä vaiheessa ole tarvetta.

– Myös loppuvuosi näyttää tällä hetkellä hyvältä. Menot ovat ylittyneet joillakin osa-alueilla, mutta toisaalla on tullut säästöjä, vt. perusturvajohtaja Marjaana Sorokin kertoo.

Pula tehostetun palveluasumisen paikoista tulee jatkossa nostamaan kaupungin vanhustenhuollon kuluja. Kaupungin omat palvelutalot ovat täynnä, joten kaupunki joutuu ostamaan hoivapaikkoja naapurikunnista yksityisiltä yrityksiltä.

– Olemme jo ostaneet paikkoja sellaisille asiakkaille, joiden lähiomaiset ovat kauempana. Näin jonoa on saatu hieman purettua, Sorokin huomauttaa.

Pula hoivapaikoista nostaa myös kaupungin sairaanhoitopiirille maksamia siirtoviivemaksuja.

– Joudumme pitämään terveyskeskuksen vuodeosastolla ikäihmisiä, jotka odottavat paikkaa palvelutaloon. Näin potilaiden kotiutus sairaalasta saattaa viivästyä, Sorokin toteaa.