Sumutusta

0

ASKO LEHTONEN. Yli 4 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua nykyisen Meksikon alueella alettiin viljellä tulista paprikaa. Nyt tuhansia vuosia myöhemmin Chilicon Valleyn vihannekset ovat kuuminta hottia muuallakin kuin Amerikan mantereella.

Chilit ovat suuria paprikoita, joissa on paljon kapsaiinia. Syödessä kapsaiini polttaa suuta, mutta vaikka tekee kipeää, se ei haittaa, sillä polte ei aiheuta vahinkoa.

Chilipaprikan kapsaiinilla on kahtalainen vaikutus: aterioihin se tuo ärhäkkyyttä, mielenosoituksessa se rauhoittaa.

Paprikasumuttimen kaasussa on kapsaiinia. Sumuttimen hallussapitoon tarvitaan lupa, joka voidaan myöntää ihmiselle, yhteisölle ja säätiölle. Helsingissä viime viikonloppuna sumutinta käyttivät luvan saaneet ihmiset hajottaessaan mielenosoitusta.

Elokapina-liikkeen mielenosoitus Helsingin keskustassa oli rauhanomainen, mutta osa osallistujista toimi toisin kuin oli sovittu. Pari poliisimiestä arvioi, että tilanne vaatii sumuttimen käyttöä. Ei kannettu mielenosoittaja jalkakäytävällä pysy.

Poliisiviranomainen poikkeaa muista viranomaisista siinä, että se voi sumuttaa kansalaisia ihan luvallisesti.

Jos joku järjestää poliisin vastaisen mielenosoituksen, oikeusvaltiossa poliisin pitää huolehtia, että se sujuu turvallisesti.

Viime viikonlopun tapahtumat osoittivat, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ynnä paikallisten tartuntatautiviranomaisten ohjeet kannattaa ottaa kokonaisuudessaan todesta.

Pelkkä maski ei suojaa paprikasumuttimelta, jos turvaväli ei ole kahta metriä.

Oli selvä, että poliisin toiminta aiheutti heti syyttelyä puolin ja toisin sekä monenlaista Kaasua, komisario Palmu -vitsailua.

Poliisi ja kaasu ovat tuttu yhdistelmä muualtakin populaarikulttuurista.

Poliisihallituksen selvityksen mukaan poliisi arvioi lievemmän, tehokkaimman ja puolustettavissa olevan voimakeinon valinnan operatiiviseen tilanteeseen liittyvien tietojen ja tapauskohtaisen harkinnan mukaan. Kuinkas muuten.

Tästä on kirjattu tärkeä ennakkotapaus länsimaista rytmimusiikkia edustavaan Jerry Cotton -kappaleeseen 1970-luvulla.

Tamperelainen diplomi-insinööri Mauri Konttinen kuvaa tekstissään tilannetta, jossa arvioidaan voimakeinojen käyttöä operatiivisessa tilanteessa ja päädytään tietysti lievimpään, tehokkaimpaan ja puolustettavissa olevaan.

Päähenkilö komentaa laulun lopussa: Hei kettu, kanala on piiritetty! Tuu ulos, tai käytän kyynelkaasuu!

Jätä kommentti