Suositus Salon seudulle ja koko maakuntaan: Ei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia – lasten ja nuorten harrastukset poikkeuksena

2
Lehtikuva: Antti Aimo-Koivisto.

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä teki tiistaina uuden suosituksen koko Varsinais-Suomeen. Uusi suositus on, ettei yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä sisätiloissa.
Ryhmän mukaan virus on tarttunut viime aikoina erityisesti erilaisissa juhlissa tuttavapiirissä, tupaantuliaisissa ja muissa yksityistilaisuuksissa.
– Kävimme ohjausryhmänä huolellisen keskustelun siitä, millä tavoin voisimme ehkäistä näitä tartuntoja. Suosittelemme käyttämään erityistä harkintaa siihen, onko juhlaa tai muuta tiivistä vapaa-ajan kokoontumista juuri nyt tarpeen järjestää, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä ryhmän tiedotteessa.
– Koronavirustartunnat tulevat nyt omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista.
Pietilä korostaa, että ryhmä toivoo kansalaisten pohtivan nyt tarkasti, mitä tilaisuuksia on tarpeellista järjestää.
– Ristiäisiä voi olla hankala siirtää, mutta sellaisia tilaisuuksia ja juhlia, joita voidaan helposti siirtää, kannattaa nyt lykätä tulevaisuuteen.
Suositus tulee voimaan maanantaina 19. lokakuuta. Ohjausryhmän toivomus on, että suositusta noudatetaan heti.

Ohjausryhmä ei kuitenkaan ulota suositustaan kaikkeen harrastustoimintaan. Näin esimerkiksi lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksia, partiotoimintaa ja vastaavia harrastuskokoontumisia voidaan jatkaa, kun muistetaan turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia.
Työryhmä ei ota suoraan kantaa aikuisten harrastusryhmiin ja esimerkiksi ryhmäliikuntatunteihin.
– Suositus ei koske kaupallisten yritysten järjestämiä aikuisten liikuntatunteja, mutta harkintaa kannattaa käyttää. Esimerkiksi se, että mitä iäkkäämpiä osallistujat ovat, kasvattaa riskiä.
Pietilä huomauttaa, että ulkoliikuntaryhmät riittävillä turvaväleillä ovat hyviä harrastusmahdollisuuksia.
Lasten ja nuorten harrastusryhmissä tartuntojen leviämistä ei ole juurikaan alueella havaittu. Siksi ne halutaan rajata suosituksen ulkopuolelle.

Koronapandemia kiihtyy edelleen Varsinais-Suomessa. Alueella pystytään jäljittämään tällä hetkellä noin kolme neljästä tartunnasta, kertoi alueellinen koronaryhmä tiistaina.
Koronatartuntojen lähteet ovat entistä moninaisempia. Tällä hetkellä tartuntoja saadaan ryhmän mukaan varsinkin omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista.
Tartunnan saaneiden keski-ikä maakunnassa on lokakuussa ollut 34 vuotta. Eniten tartuntoja on todettu 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä.
Ohjausryhmä painottaa lisäksi, että viime aikoina tartunnan saaneiden nuoresta iästä huolimatta, on tärkeää suojata ikääntyneitä ja riskiryhmiä. Uusia suosituksia aiheesta ei annettu, mutta ohjausryhmä kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että ikääntyvien ja riskiryhmien terveysturvallisuudesta huolehditaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 30,1.
Ilmaantuvuus on noussut merkittävästi edeltävästä 14 vuorokauden tarkastelujaksosta, jolla se oli 9,3.
THL:n kiihtymisvaiheen kriteeri alueellisesta ilmaantuvuudesta on noin 10–25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.
– Viikko- ja päiväkohtaisesti olemme löytäneet suuret määrät koronapositiivisia näytteitä. On hyvä kuitenkin huomata, ettei syksyn tartuntamääriä voi suoraan verrata kevään tartuntalukuihin. Testausmäärät ovat nyt kuusinkertaiset verrattuna huhtikuun ensimmäisiin viikkoihin, jolloin keväällä todettiin eniten tapauksia, Tyksin mikrobiologian ylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava kertoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.
Tyksin laboratorio tutki viime viikon aikana yhteensä 6 399 koronanäytettä. Positiivisten näytteiden osuus kaikista koronalaboratorionäytteistä on nyt 1,4 prosenttia. Viikkoa aiemmin (6.10.) positiivisten koronanäytteiden osuus Varsinais-Suomessa oli 1,3 prosenttia. THL:n kiihtymisvaiheen kriteeri on yksi prosentti koronapositiivisia näytteitä.

Tyksin sairaaloissa koronatilanne on rauhallinen. Sairaalahoidossa on koronan vuoksi sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä viisi potilasta.
Työryhmä suosittaa edelleen myös kasvomaskien eli suu-nenäsuojainten käyttöä tilanteissa, joissa riittävää 1–2 metrin etäisyyttä ei voi pitää.
THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan muun muassa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää sekä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.

Alueellinen koronaa ehkäisevä ryhmä on monen toimijan yhteinen ohjausryhmä. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja linjaa alueellisia suosituksia.
Työryhmässä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, ely-keskus sekä edustus useista kunnista ja THL:sta.
Työryhmää johtaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

 

Koronaluvut Salossa, Somerolla ja Varsinais-Suomessa

  • Varsinais-Suomen koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun ja sen ympäristökuntiin.
  • Maakunnassa on edelleen kuntia, joissa ei ole todettu yhtään koronavirustapausta.
  • Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on 704 (tiistain luku).
  • Viime viikon aikana (5.–11.10.) on ilmoitettu yhteensä 83 koronapositiivista testitulosta sairaanhoitopiirin alueelta.
  • Salossa uusia sairastuneita ei ole tullut tämän viikon aikana, ei myöskään Somerolla tai Koskella.
  • Salossa koronaan on sairastunut kaikkiaan 62 henkilöä.
  • Somerolla kokonaisluku on 5 ja Koskella 7.
  • Muissa Salon seudun kunnissa tartuntoja ei ole tai niitä on vähemmän kuin viisi.

2
Jätä kommentti

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tavis torilta

Lisäyksenä vielä, että tällaisen yksityistilaisuudenkin jälkeen hyvä pysytellä kotosalla 7-10 päivän ajan varmistaen, ettei ole altistunut koronalle. Ehkä näin saadaan tartuntoja hillittyä seudullamme.

Asiakas kiittää

Kahvilat ja ravintolat voisivat myös koronatilanteen jatkuessa vähentää pöytiä ja tuoleja, että ihmiset uskovat sen, että olisi suotavaa istua ja olla sisätiloissa väljemmin kuin normaalioloissa.

Muutamissa paikoissa olen ilokseni huomannut, että pöytiä on vähennetty jo.