Syöksykierre uhkaa kuntia

0
Väestön ikääntyminen ja koronavaikutukset ajavat kuntia ahdinkoon. Jos ennuste toteutuu, paine korottaa veroprosenttia on erityisen suuri Somerolla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuntien talous näyttää lähivuosina synkältä. Varsinais-Suomessa jokaisen kunnan talous on painumassa negatiiviseksi vuonna 2025. Kuntia ajavat ahdinkoon koronapandemia ja väestön ikääntyminen.

Vielä tänä vuonna valtion tuki koronavaikutusten kompensoimiseksi nostaa useiden kuntien tuloksen plussalle, mutta viidessä vuodessa kierre vie kaikki alijäämäiseksi.

Kuntatalousanalyyseja tekevä FCG-Perlacon löi pöytään tylyn arvion kuntien talouden kehityksestä. Koronavaikutukset ja väestön ikääntyminen uhkaavat vetää maakunnan jokaisen kunnan talouden miinukselle viidessä vuodessa (SSS 20.10.).

Pahin tilanne selvityksen mukaan on Turussa, jonka tulos vuonna 2025 olisi peräti 110 miljoonaa euroa pakkasella.

Kylmää kyytiä on luvassa myös Salossa. Analyysin mukaan Salossa tilikauden alijäämä olisi viiden vuoden päästä lähes 29 miljoonaa euroa. Tästä koronan seurausta olisi runsaat 10 miljoonaa euroa. Huonoa kuuluu myös Somerolle, jossa vastaavat luvut olisivat runsaat 7 ja 1,5 miljoonaa euroa.

Millään pienillä toimenpiteillä näin merkittäviä alijäämiä ei kateta. Luvassa on huomattavaa velkaantumista, kustannusten karsimisia ja veroprosentin nostoa. Hyvin mahdollista on, että tarvitaan näitä kaikkia keinoja.

Jos ennuste toteutuu, ja ongelma sysätään suoraan veronmaksajille, veroprosentteja pitäisi maakunnassa korottaa keskimäärin kolme prosenttia. Salossa korotuspaine olisi 3,4 ja Somerolla peräti 5,4 prosenttiyksikköä. Nykyiset veroprosentit ovat 20,75 ja 20,5.

Talouden suunta on syytä ymmärtää kaikissa kunnissa viimeistään nyt. Tämän vuoden hyvän talouden luomaan mielikuvaan ei voi jäädä myhäilemään, vaan taloutta korjaaviin toimenpiteisiin pitää tarttua heti.

Mitään pehmeää laskua ensi keväällä valittavat uudet kuntapäättäjät eivät tule saamaan. Luvassa on kipeitä ratkaisuja kustannusten karsimisessa ja palveluverkon sopeuttamisessa.