Syyllistäminen toimii harvoin

0
Turvavälin pitäminen on hyvä keino pienentää tartuntariskiä.

Koronatilanteen muuttuminen huonommaksi on herättänyt monenlaista keskustelua, kun syitä, seurauksia ja keinoja puntaroidaan päivittäin.

Selitysten hakeminen on vienyt etenkin nuoret ja ravintolat syytettyjen penkille.

THL:n julkaisemien tietojen valossa korona leviää nyt laajalti muuallakin kuin nuorison tai yökerhoväen keskuudessa.

THL:n mukaan viime aikoina eniten tartuntoja on saatu perhepiirissä, työpaikoilla, ravitsemisliikkeissä ja harrastuksissa sekä matkoilla ja erilaisissa juhlissa. Juhlista THL mainitsee erikseen opiskelijajuhlat.

Viime viikolla todetuista joukkoaltistumisista puolet on tapahtunut oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai vapaa-ajan harrastuksissa ja kymmenen prosenttia ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

Kun HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen totesi julkisuudessa nuorten bilettämisen ”pilaavan joulun”, vastareaktio oli välitön. Moni mietti: aikuiset kyllä todennäköisemmin pilaavat joulun. Ovat jo pilanneetkin monia.

Parempi ja terveempi joulu tuskin syntyy ketään syyllistämällä, ja koronan kanssa on todennäköisesti elettävä joulunakin nuorten käytöksestä riippumatta.

Kaikki voivat osaltaan pyrkiä itse – muita syyllistämättä – hillitsemään koronan leviämistä.

Turvavälien noudattaminen ja maskin käyttäminen ovat jokaisen ulottuvilla olevia arkisia keinoja epidemian hillitsemiseen.

Kaupassa on helppoa olla kohtelias ja malttaa hetken ennen kuin alkaa nostella ostoksiaan hihnalle. Maskin käyttäminen voi olla hieman epämukavaa, eikä maskia välttämättä pysty käyttämään kaikissa tilanteissa täysin oikeaoppisesti. Silti viesti on selvä: minä välitän ja pyrin tekemään parhaani, ettei tilanne huononisi.

Tuskin kenenkään tavoitteena on levittää koronaa tahallaan, oli ikä mikä tahansa.

Jätä kommentti