”Syyttävä sormi osoittaa meihin” – aukiolorajoitukset raastavat salolaisravintoloiden tekemän tilin ohuemmaksi

0
Salolaiset ravintolat ovat harmissaan ensi viikon torstaina voimaan tulevista aukiolorajoituksista. Marika Nieminen laski olutta hanasta ravintola Hometownissa keskiviikkona. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolaisia ravintoloitsijoita sapettaa hallituksen päätös rajoittaa aukioloaikoja koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Hallitus linjasi tiistaina, että ravintoloiden on lopetettava anniskelu viimeistään kello 24 ja suljettava ovensa tuntia myöhemmin. Uudet rajoitukset tulevat voimaan ensi viikon torstaina, ja ne ovat tällä erää voimassa lokakuun loppuun.
– Syyttävä sormi osoittaa nyt meihin. Yhteen alaan vaikuttavat rajoitukset ovat kohtuuttomat. Yöravintoloiden varpaille astuttiin vahvasti jo viime keväänä, joten ei tämä ole kiva tilanne millään tavalla, ravintola Hometownin yrittäjä Mikko Kakko painottaa.
Myös Bar Pena & The Discon yrittäjää Miska Pekkolaa kismittää, että ravintoloita syyllistetään koronaviruksen levittämisestä.
– Varsinkin Salossa, jossa ei ole tartuntatapauksia. Olisin nähnyt, että tämä olisi kannattanut hoitaa ennemmin asiakaspaikkoja rajaamalla. Siten ravintolat olisivat pystyneet pärjäämään taloudellisesti paremmin omillaan, Pekkola sanoo.
Ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa kokonaan kevään poikkeusolojen aikana huhtikuun alkupuolelta aina kesäkuun alkuun saakka. Tuolloin vain ruoan ulosmyynti oli sallittua. Kun ravintolat jälleen saivat avautua, niiden aukioloa rajoitettiin kello 23:een ja anniskelu oli sallittua vain 22 asti. Aukiolojen rajoitukset päättyivät kokonaan 13. heinäkuuta.
– Asiakaskatona tämä tulee näkymään, se on selvä juttu. Epätietoisuus on pahin tilanne asiakkaille, kun ei varmuudella tiedetä, onko baari edes auki, Kakko sanoo.

Hometown on ollut viime aikoina auki alkuviikosta kello kahteen ja loppuviikosta kolmeen asti.
– Tunteja lähtee pois paljon. Kyllä se meillä tuntuu isosti. Iltatunnit ovat ne, milloin tili tehdään. Tuloihin vaikuttavat myös voimassa olevat paikkarajoitukset, joiden vuoksi emme voi ottaa livekeikoille kaikkia halukkaita sisään, Kakko kertoo.
Saman vahvistaa Wanhan Mestarin apulaisravintolapäällikkö Heidi Lindh.
– Kovimmat myyntitunnit jäävät rajoitusten vuoksi kokonaan pois, Lindh harmittelee.
Kakko kertoo Hometownin hankkineen lisää henkilökuntaa kesän aikana.
– Nykyiset rajoitukset ovat johtaneet siihen, että henkilöstökulumme ovat nousseet edellisiin vuosiin verrattuna. Meidän on pitänyt ottaa lisää työntekijöitä, jotta valvonta on parempaa ja jotta voimme palvella asiakkaita helpommin ja nopeammin. Emme halua työntekijöistämme luopua, mutta heidän työmääränsä vähenee ja vuorot lyhenevät.

Lindhin mukaan Wanhassa Mestarissa on riittänyt väkeä kesän ja alkusyksyn aikana.
– Salossa ihmiset liikkuvat perjantaina ja lauantaina. Selvästi ihmisiä on ollut liikkeellä enemmän, ja asiakkaat ovat uskaltaneet tulla taas ravintolaan. Senkin takia uudet rajoitukset harmittavat, Lindh toteaa.
Hometownissa varsinkin alkukesä oli Kakon mukaan myynnillisesti todella hyvä.
– Ihmisillä oli patoutunutta tarvetta nähdä toisiaan. Syksyllä asiakasmäärät hiljenivät heti, kun julkisuuteen alkoi tulla tietoja useamman kymmenen tartunnan päivistä, Kakko kertoo.

Ravintoloitsijoiden mukaan asiakkaat ovat pääsääntöisesti noudattaneet kuuliaisesti viranomaisten ohjeita hygieniasta ja turvaväleistä.
– Yksilöstä se lähtee, sillä emme pysty jokaisen asiakkaan touhuja vahtimaan. Tärkeintä on, ettei ravintoloihin tulla kipeänä. Kyllähän me kädet ristissä olemme joka viikonlopun jälkeen ja toivomme, ettei tule meitä leimaavaa uutista, jossa kerrotaan baarin toimineen koronalinkona, Kakko kiteyttää.
Bar Pena & The Discon Pekkola myöntää, että ”mitä enemmän alkoholia on, sitä riehakkaampaa meno ravintolassa on.”
– Sehän tässä on hulluinta, että vaaditaan istumapaikka jokaiselle, mutta tanssimista ei ole kielletty. Kaikki sen tietävät, että jos lähdet tanssimaan vieraan tytön kanssa, niin aika lähekkäin olet siinä tilanteessa, Pekkola kuvailee.
Lindh kiittelee asiakkaiden toimintaa korona-aikana.
– Ihmiset eivät jää notkumaan baaritiskille, kun siinä ei ole jakkaroita. Asiakkaat myös pesevät käsiään eivätkä hakeudu istumaan ihan toisen viereen. Myös karaokessa asiakkaat ovat jaksaneet hyvin odotella mikrofonin desinfioimista.

 

Bar Pena & The Disco lomauttanee lähes koko henkilöstönsä

Ravintoloiden aukiolorajoitukset aiheuttavat päänvaivaa Salossa erityisesti Bar Pena & The Discolle, joka on avoinna perjantaisin ja lauantaisin kello 21 alkaen. Uusilla säännöksillä ravintolalle jää aikaa alkoholimyyntiin kolme tuntia illassa.
– Ihmiset eivät vain ehdi yökerhoon aikaisemmin. Joudumme lomauttamaan henkilökunnasta varmaan ainakin 80 prosenttia, ravintolayrittäjä Miska Pekkola huokaa.
– Kesällä, kun olimme auki kahteen asti, pärjäsimme juuri ja juuri. Silloin meillä oli töissä noin puolet henkilökunnasta.
Kannattaako yökerhoa pitää auki muutaman tunnin takia?
– Kokeillaan, miten ihmiset ottavat sen vastaan. Jos näyttää siltä, ettei se ole kannattavaa, laitetaan kiinni, Pekkola sanoo.
Pekkolan mukaan asiakkaita Bar Pena & The Discossa on riittänyt kesällä ja alkusyksyn aikana hyvin.
– Säästöt on koko lailla syöty, kun jouduimme olemaan keväällä kiinni. Valtion tuki kattoi noin 30 prosenttia tappioista, Pekkola paljastaa.

Jätä kommentti