Tiedenaisten Nobel-vuosi

0
Tutkijat Emmanuelle Charpentier ja Jennifer Doudna palkitaan Nobelilla geenimuokkausmenetelmien kehittämisestä.

Nobel-palkinnot on nyt yhtä vaille julkistettu.

Perjantaina kerrottiin viikon viimeisenä rauhanpalkinnon saaja. Sen saa YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP. Nobel-komitea kiittää järjestöä muun muassa pyrkimyksistä taistella nälänhätää vastaan ja edistää rauhaa konfliktialueilla.

Maanantaina on vielä vuorossa talouden Nobel.

Tänä vuonna Nobel-palkintojen saajissa on rutkasti enemmän naisia kuin keskimäärin.

1900-luvun alusta alkaen jaetut palkinnot ovat päätyneet pääsääntöisesti miehille: miehet ovat saaneet reilusti yli 90 prosenttia palkinnoista.

Esimerkiksi fysiikan tai kemian Nobelin saa ani harvoin nainen. Tänä vuonna molemmissa kategorioissa on naisvoittajat.

Yhdysvaltalainen Andrea Ghez palkittiin kahden mieskollegan kanssa mustien aukkojen tutkimuksestaan. Ghez on koko Nobel-historian neljäs fysiikan palkinnon saanut nainen.

Myös kemian palkinnon saavat tänä vuonna naistutkijat. Ranskalainen Emmanuelle Charpentier ja yhdysvaltalainen Jennifer Doudna palkitaan vallankumoukselliseksi luonnehditusta geenisaksien kehitystyöstä. Heitä ennen kemian Nobelin on saanut viisi naista.

Kirjallisuuden palkinnon saajissa on hieman enemmän naisia kuin luonnontieteissä. Tänä vuonna lista kasvaa, kun palkinnon saa yhdysvaltalainen runoilija ja esseistille Louise Glück.

Jo etukäteen uumoiltiin, että ainakin kirjallisuuspalkinto menisi naiselle. Kirjallisuuspalkintoa jakava Ruotsin akatemia on ryvettynyt viime vuosina muun muassa häirintäskandaalin vuoksi.

Kun historiallisesti kirjallisuuden Nobel-palkitut ovat hekin miltei 90-prosenttisesti miehiä, olisi epätasa-arvoisen tradition jatkaminen näyttäytynyt skandaalit huomioiden entistä oudommalta.

Nyt jaetut palkinnot eivät muuta Nobelien miehistä historiaa, mutta ne luovat odotuksen tasa-arvoisemmasta tulevaisuudesta.

Jätä kommentti