Urheiluväki pohtii: Mikä lasketaan aikuisten ryhmäharrastustoiminnaksi ja mitkä ovat korkean tartuntariskin tilanteita?

0
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko nosti koripallon ja salibandyn korkean tartuntariskin lajeiksi.

Hallituksen uudet linjaukset koronavirusepidemian hidastamiseksi saivat urheiluväen siristämään silmiään ja kurtistamaan otsanahkaa.

Epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla seitsemällä alueilla, joihin Salo ja Varsinais-Suomi kuuluvat, suositellaan seuraavaa:

”Tilojen käyttörajoituksen perusteella suositellaan aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä korkean tartuntariskin tilanteissa.”

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) tarkensi hallituksen torstai-iltapäivän infossa ”korkean tartuntariskin tilanteita” sisällä pelattaviksi lajeiksi, johon liittyy fyysinen läheisyys ja kontakti.

Nostipa Saarikko vielä kaksi lajia erikseen esiin: salibandyn ja koripallon.

Vilppaan koripallon puheenjohtaja Riikka Juntunen huokaisee.

– Tämä oli nyt niin laveasti ohjeistettu, että, että… Ei kovin yksiselitteistä. En osaisi tämän pohjalta sanoa, pitäisikö toiminta nyt lopettaa. Emme ole vielä käyneet keskustelua aiheesta.

– Odotan Koripalloliiton kannanottoa, Juntunen väistää.

Saman väistöliikkeen tekee SalPan salibandyn puheenjohtaja Sini Lundgren.

– Toimimme liiton ja kaupungin ohjeistuksen mukaan, hän sanoo.

Eli käytännössä liitto vastaa toiminnasta ja kaupunki tiloista, mutta viime kädessä tiloista ja toiminnoista päättää Aluehallintovirastot alueellisen epidemiatilanteen perusteella.

Salibandyliitto kokoontui hallituksen linjauksen vuoksi torstaina ja tiedotti ensitöikseen, että kaikki turnausmuotoiset sarjat pelataan kiihtymis- ja leviämisvaiheissa olevilla alueilla ilman yleisöä.

Mutta palataan vielä suosituksen sanamuotoon ”aikuisten ryhmäharrastustoiminta”.

Yksi Salon suosituin sisätiloissa tapahtuva ”aikuisten ryhmäharrastustoiminto” on Salon Jääkiekkoerotuomarit ry:n järjestämä Harrastekiekko, johon osallistuu viikoittain yli 200 aikuista miestä.

– Jaa-a. Ei me olla ehditty vielä tulkita tätä, Vesa Sauren Salon Jääkiekkoerotuomareista kertoi torstaina iltapäivällä.

– Liitolta on kyllä tullut ohjeistuksia. Hallissa pitää olla maski kasvoilla paitsi jäällä, Sauren muistuttaa.

Saarikon mainitsemat fyysinen läheisyys ja kontakti ovat jääkiekossa harrastetasollakin vahvasti läsnä. Toisaalta lajia pelataan hanskat kädessä.

Kaiken lisäksi Salon Harrastekiekossa pelaajien on käytettävä kasvovisiiriä, mielellään kokokasvosuojusta. Senhän luulisi vähentävän pisaratartunnan mahdollisuutta?

Eli voidaanko jääkiekko laskea salibandyn ja koripallon lisäksi korkean tartuntariskin tilanteita sisältäviin lajeihin?

Entä lentopallo? Joukkueitahan erottaa verkko.

Tennis? Ei kai nyt sentään, syöttöhetkellä pelaajien välinen etäisyys on noin 25 metriä.

Vastauksia kysymyksiin ja helpotusta epävarmuuteen saadaan todennäköisesti jo perjantaina. Suurimmat palloilulajit kokoontuvat yhteisen koronapalaveriin heti aamusta.