Viulisti, viulunsoitonopettaja, Asikkalanseudun musiikkiopisto Asmon rehtori ja Jokiläänin kansalaisopiston rehtori Siru-Lina Ollula oli kouluaikoinaan villi ja levoton. Hän remusi menemään ja osasi hiljentyä ja keskittyä vain soittotunneilla, jotka oli aloittanut 7-vuotiaana.

– Minulla oli onni saada hyviä opettajia ja sellainen haluan olla itsekin. Haluaa kehittää oppilaitteni itseluottamusta ja valaa uskoa siihen, että tekemällä pystyy saavuttamaan asioita. Haluan heidän oppivan arvostamaan omia taitojaan ja tuntemaan, että tämän hallitsen ja tässä pärjään, Ollula korostaa.

Itseluottamus auttaa muussakin elämässä. Siru-Lina Ollula nauraa, ettei todellakaan ollut koulussa mikään hikipinko.

– Opiskeluinto syttyi, kun tajusin pystyväni omaksumaan erilaisia asioita. Luulin pitkään, etten osaa muuta kuin soittaa viulua. Onneksi ymmärsin, että osaamistaan voi laajentaa.

Siru-Lina Ollula aloitti viulunsoiton Márta Horváthin opissa Lounais-Hämeen musiikkiopistossa, siirtyi Turkuun Juha-Pekka Vikmanin oppilaaksi ja kävi lukioaikana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Terhi Malin tunneilla. Jokioisilla kasvanut tyttö tiesi jo pienenä, että haluaa soittaa viulua aina. Työkseen hän halusi opettaa.

Ollula sisäisti varhain soitonopettajan ja oppilaan välisen toimivan suhteen tärkeyden ja haki opiskelupaikkaa opettajien perusteella. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta Juhani Palolan opissa ja jatkoi tämän johdolla viulunsoittoa A-tutkintoon. Jyväskylän yliopistossa Ollulan pääaineena oli musiikkitiede.

Hän muutti neljä vuotta sitten miehensä Jesse Ollulan kanssa Lahdesta Somerniemelle saatuaan sijaisuuden Salon musiikkiopistosta.

– Viihdyin erinomaisesti Lahdessa, mutta oli ihanaa palata lähemmäs lapsuudenperhettä. Ostimme talon Somerniemeltä, josta on sopiva etäisyys niin Jokioisille, Saloon kuin pääkaupunkiseudullekin. Vietin Somerolla paljon aikaa lapsena, ja mummi asuu yhä täällä.

Ollula suoritti opetushallinnon tutkinnon, joka pätevöitti rehtorin tehtäviin ja lähiesimiehen ammattitutkinnon Salon seudun ammattiopistossa. Sivussa hän luki harrastuksekseen avoimessa yliopistossa psykologian perusopinnot. Opiskelu kiinnostaa Ollulaa edelleen ja hän pohtii väitöskirjan tekoa.

Siru-Lina Ollula on perustanut Somerolle jousiorkesterin, joka toimii Lounais-Hämeen musiikkiopistossa. Viidettä vuotta soittava 10-vuotias Saara Käkönen ja neljättä vuotta soittava 8-vuotias sisarensa Sofia ovat mukana orkesterissa. Jousiorkesterin harjoitukset pidetään taidetalo Aholassa. Kuva: SSS/Minna Filppu

Viulisti teki kaksi vuotta opettajansijaisuuksia Salon musiikkiopistossa. Nyt hän opettaa somerolaisia viulisteja Someron Musiikinystävät ry:ssä ja Lounais-Hämeen musiikkiopistossa. Hän on perustanut opistoon Someron jousiorkesterin, jossa on kymmenkunta viuluoppilasta.

– Lapset saavat soittokavereiltaan vertaistukea ja myös hyvää vertaispainetta.

Jousiorkesterin jäsenet ovat motivoituneita. Ollula kehuu, että he eivät häpeile soitintaan eivätkä narise harjoituksista.

– Somerolla on muutenkin vahva musiikkikulttuuri ja aktiivista tekemistä.

Ollula nauttii mahdollisuudesta hyödyntää töissään osaamisensa eri osa-alueita.

– Opettaminen on intensiivistä ja käytännönläheistä. Rehtorin työssä pääsee katsomaan kokonaisuuksia ja vaikuttamaan niihin.

Ollula on hoitovapaalla Jokiläänin kansalaisopiston osa-aikaisen rehtorin virasta, mutta käy Asikkalassa yhtenä päivänä viikossa ja tekee muuten etätöitä. Osa-aikainen rehtori suunnittelee musiikkiopiston toiminnan, talouden ja markkinoinnin ja toimii henkilöstön esimiehenä.

– Ne ovat asioita, joita oppii vain tekemällä. Nyt osaan arvostaa opettajan roolia vielä enemmän ja työntekijänä ymmärrän esimiehiä paremmin.

Siru-Lina Ollila asuu perheensä kanssa Somerniemellä Hansun kaupungissa. Kuva: SSS/Jan Sundman

Ollula nauraa eläneensä vuoden täydellisessä vauvakuplassa. Pariskunnan pitkäaikainen haave toteutui, kun Luminelli syntyi viime syksynä.

– Olen pystynyt nauttimaan tästä ajasta ja tarttumaan hetkeen. Ei ole ollut kiire mihinkään.

Hän toteaa, että omaa soittotaitoaan on tärkeää ylläpitää, vaikka esiintymisiä ei olisikaan.

– Muistutan aina oppilaita siitä, että minäkin joudun treenaamaan. Soittaminen on kuin kuntoilua: peruskuntoa on pidettävä yllä, ettei se rapistu.

Siru-Lina Ollulan vanhemmat Maritta ja Ari-Matti Saira ovat tehneet elämäntyönsä musiikin parissa harmonikansoittajina ja soitonopettajina. Kaikki lapsetkin ovat löytäneet ammattinsa musiikista. Aki-Lassi Saira on klarinetisti ja saksofonisti, jolla on soitonopettajan virka Varkaudessa. Helsingissä artistin uraa luova Satu-Maaria Saira on alttoviulisti, joka valmistui ammattikorkeakoulusta muusikoksi ja musiikintuottajaksi.

MUSIIKIN MONIOSAAJA

Siru-Lina Ollula

Kuva: SSS/Jan Sundman

Syntyi Jokioisilla 21.6.1990.

Kirjoitti ylioppilaaksi Forssan yhteislyseossa 2009.

Valmistui musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta 2013 ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2015. Suoritti viulunsoiton A-tutkinnon 2016, opetushallinnon tutkinnon 2017 ja lähiesimiestyön ammattitutkinnon vuonna 2018.

Kotona aviomies, tytär, kaksi koiraa, kaksi kissaa, muutama kana ja pari kukkoa.

Harrastaa luonnossa liikkumista, mökkeilyä Hirvelässä, sienestystä ja vauvamuskarissa käyntiä.

Motto: Tartu tilaisuuksiin.