Vilpas etsii peli-iloa – lopun sekoilu kääntyi lahtelaisten eduksi

0
Mikko Koivisto pelasi puolikuntoisenakin lähes 30 minuuttia. (Kuva: Etelä-Suomen Sanomat/Mirja Hussain)

Vilppaan kauden avaus ei juuri hurraahuutoja aiheuttanut. Salolaiset taipuivat Korisliigan ensimmäisessä kamppailussaan Lahti Basketballille pistein 78–76.

Ottelun kulun voi Vilppaan kantilta laittaa pähkinänkuoressa seuraavasti: hyvä jakso, huono jakso, pirteämpi jakso, sysihuono jakso.

Ainakin Vilppaan kapteeni Juho Nenonen näki asian niin.

– Aikamoista vuoristorataa mentiin koko 40 minuuttia. Hattu pois Lahden suuntaan. Se halusi voittoa enemmän, Nenonen sanoi.

Kuten todettua, molemmilla joukkueilla oli hetkensä. Pitkiä runeja ei nähty. Siitä pitivät huolen lukuisat menetykset. Vilppaalle niitä kertyi huimat 22, LaBallekin ”kiitettävät” 17.

Kamppailun loppuhetket olivat melkoista sähellystä. Vajaa puolitoista minuuttia ennen loppua Jahaad Proctor nosti hyökkäyslevypallosta salolaisvieraat johtoon 74–76. Sen jälkeen LaBa sai muutaman melko vapaan kolmosen, mutta heitot kolisivat korirautaan. 51 sekuntia ennen loppua Myles Stephens otti eu-virheen repimällä Wayne McCulloughia.

McCullough upotti jälkimmäisen vaparin. Seuranneesta pallonhallinnasta Alex Campbell kalasti virheen Jeremiah Woodille ja upotti molemmat vaparinsa ja siirsi isännät pisteen johtoon.

Vilpas ei pystynyt rokottamaan, vaan Wood menetti ahtaassa tilassa korin alla pallon. Kellossa oli aikaa 29 sekuntia. LaBa sössi puolestaan oman hyökkäyksenä, mutta Vilpas vastasi tutulla kaavalla. Stephens ajoi kovaa korille, mutta Campbell seisoi edessä kuin muuri ja tilanteesta vihellettiin Vilppaan jenkille hyökkääjän virhe. Kelloon jäi enää 1,9 sekuntia.

Aikalisän jälkeen Brandon Peel asteli vapariviivalle. Peel naulasi ensimmäisen sisään ja yritti heittää toisen vaparin tahallaan ohi. Pallo osui täysiä levyyn, ja näin ollen Vilpas pääsi punomaan aikalisälle viimeisen heiton kuviota.

Se ei mennyt päävalmentaja Sami Toiviaisen suunnitelmien mukaan. Ladarien Griffinin vaikea kaukoheitto ei löytänyt oikeaa osoitetta.

– Otan viimeisen kuvion omaan piikkiini. Siinä oli muutama eri optio, mutta mönkään meni, Toiviainen sanoi suoraan.

Toiviainen oli muutenkin kovin pettynyt omiensa esitykseen.

– Ensinnäkin 22 pallonmenetystä on aivan liikaa. LaBa haki peräti 27 hyökkäyslevypalloa. Niiden seurauksena se löi tauluun 49 pistettä. Sen lisäksi vapariprosenttimme oli 60 (12/20). Kiitos Brandon Peelin pääsimme vielä lopussa kokeilemaan voittoheittoa, mutta eipä ollut onni myötä.

Toiviainen peräänkuulutti lisää johtajuutta.

– Ratkaisuhetkillä johtajuutta oli liian vähän. Hyökkäyksessä meille sattui kamalia valintoja. Ainoa hyvä asia matsissa oli se, että Lahti teki vain 78 pistettä eli jotain teimme sentään oikein.

Harjoituskaudella erilaisista vammoista kärsinyt Mikko Koivisto pystyi kuin pystyikin astelemaan parketille, mutta kokeneen sotaratsun mieltä se ei juuri lämmittänyt.

– Toki olemme kaikki odottaneet innolla pelien alkamista, mutta emme kyllä nyt saaneet sitä intoa näkymään kentällä. Eihän meillä ollut parhaat lähtökohdat tähän otteluun, mutta olisi meidän silti pitänyt esiintyä pikkuisen paremmin.

Koivisto myönsi, että pelaamattomuus paistoi otteista.

– Viimeiseen kahteen viikkoon en ole hirveästi pystynyt treenaamaan. Siltä se pelaaminen myös näytti sekä tuntui. Terävyys oli ihan hukassa. Hyvä merkki oli se, että pystyin olemaan kentällä, mutta en ole lainkaan tyytyväinen siihen, miten esiinnyin, Koivisto sanoi.

LaBa sekoitti pitkin taistoa puolustusmuotojaan. Välillä joukkue kävi ylhäältä asti kimppuun ja välillä isännät menivät paikkapuolustukseen.

– Osasimme kyllä odottaa LaBan aggressiivista puolustusta. Vastustajan energia näkyi kaikkialla. Jos katsoo pelkkiä tilastoja, niin olimme onnekkaita, että hävisimme näinkin vähän. Luvut olisivat voineet olla aika paljon rumemmatkin, Koivisto korosti ja oli lausunnossaan täysin oikeassa.

TEKSTI: Eerikki Lyytikäinen

Vilppaan LaDarien Griffinille ja Myles Stephensille (2) jäi paljon parannettavaa.

Lahti Basketball–Vilpas 78–76 (17–19, 21–18, 20–22, 20–17)

Lahden pisteet/levypallot: Wayne McCullough 18/11, Brandon Peel 14/9, Alex Campbell 13/8, Henri Ventoniemi 8/5, Ricky Waxlax 8/2, Aleksanteri Ahola 7/1, Brandon Myer 5/1, Ville Karvonen 3/5, Eemi Luukkonen 2/2, Roi Byman 0/1.
Vilpas: Jahaad Proctor 18/4, Jeremiah Wood 17/8, Ladarien Griffin 9/9/5 syöttöä/3 torjuntaa, Myles Stephens 8/8, Mikko Koivisto 8/2/5 syöttöä, Juho Nenonen 7/3, Aatu Kivimäki 5/1, Perttu Blomgren 4/2, Riku Laine 0/0.

Levypallot: 48–41
Pallonmenetykset: 17–22
Korisyötöt: 18–20
Heittoprosentit:
1p: 80–60
2p: 37–51
3p: 23–34

OHO!

Aatu Kivimäen 30 onnistuneen vapaaheiton putki Korisliigassa katkesi. Edellisen kerran Kivimäki missasi vaparin viime vuoden marraskuussa – Lahdessa silloinkin.

Erotuomarit: Ari Mikkola, Joona Haaja, Juha-Matti Kaminen.
Yleisöä: 616.

Vilppaan seuraava ottelu: la 17.10. Vilpas–Kobrat Salohallissa kello 17.