Vilppaan pörssikurssi sukeltaa – makealla kotivoitolla oli kitkerä sivumaku

0
Normaalioloissa Vilppaan Jahaad Proctorille olisi luultavasti jo hankittu lentoliput. Nyt tilanne on totisesti toinen. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Kuvitellaan mestarisuosikki, joka häviää kauden ensimmäisen ottelun sekavan esityksen jälkeen kahdella pisteellä ja on häviöllä toista ottelua 13 pisteellä kolmannella neljänneksellä. Sen jälkeen joukkue piristyy pitkälti nuorten kotimaisten pelaajien ansiosta ja taistelee yhden pisteen kotivoiton.

Maistuu varmasti hyvältä ja paikkaa varmasti alkavan railon itseluottamuksessa.

Paitsi ettei tarvitse kuvitella, kyseessä on Vilppaan kauden 2020–2021 aloitus. Ja sen yhden pisteen kotivoitonkin makeuden pilaa vahva ja kitkerä sivumaku.

Jos salolaiselta kysyy, että huonot vai hyvät uutiset ensin, niin sata kertaa sadasta salolainen sanoo ”huonot”.

Vilpas kestää Teemu Rannikon todennäköisesti marraskuulle venyvän poissaolon vielä kohtalaisesti, koska se on ollut pitkään kaikkien tiedossa. Siihen on siis totuttu jo.

Se, mitä Vilpas ei jatkossa kestä, on takamies Jahaad Proctorin nollapeli. Proctor pelasi lauantaina Kobria vastaan kahdeksan minuuttia ja istui koko toisen puoliajan penkillä. Proctorin tilanteesta kertoo paljon se, että olkapäävammasta toipuva Elias Eerikinharju otti hänen paikkansa rotaatiossa (ja hyvin ottikin).

Eikä Vilpas varsinkaan kestä sentteri Jeremiah Woodin loukkaantumista. Wood ei pystynyt vaappumaan lauantaina kuin yhdeksän minuuttia. Sen jälkeen oikeaan polven ulkosivuun teipattiin jääpussi. Wood menee maanantaina tutkimuksiin, eikä se lupaa hänen polvivammahistoriallaan mitään hyvää.

Kun kaiken lisäksi runkosarja on typistetty 32 otteluun ja maailman polvilleen painaneen pandemian vuoksi pelaajavaihdot ovat monesta syystä hankalia, voidaan sanoa, että Vilppaan pörssikurssi on lähtenyt avauskierrosten aikana jyrkkään laskuun.

Etenkin, kun Vilppaalla on pelillinen identiteettikriisi.

– Olemmeko me aggressiivisia ja aktiivisia? Vai pelataanko shakkia? Vahvasti uskon, että pitää olla ensin vauhdikkaita ja vaarallisia ainakin niin kauan kun Teemu on poissa, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen pohti.

Sitten ne hyvät uutiset.

Vilpas tosiaan nousi 13 pisteen takaa kotivoittoon, vaikka joukkue jatkoi pelillisesti samaa sekavuutta kuin keskiviikkona Lahdessa.

Kobrien Antto Nikkarinen leipoi heittopaikkoja Nate Grimesille korin alle ja Jordan Loveridgelle kaaren taakse. Kolmannella neljänneksellä näytti siltä, että mitä matalamman onnistumisprosentin heiton Kobrat ottaa, sitä varmemmin se menee koriin.

Vilppaan piti pelissä lapualaislähtöisen Perttu Blomgrenin kolme peräkkäistä kolmosta, jotka hän sai heittää rauhassa. Kobrien päävalmentaja Ville Turja myönsi, että se kuului pelisuunnitelmaan: Blomgrenille sai antaa heittotilaa.

– Perttu on lahjakas nuori mies ja näköjään hyväpäinenkin. Kaksi kolmosta kun menee, niin kolmatta ei voi antaa. Mutta senkin Perttu sai liian helposti. Hän sen kirin aloitti, Turja myönsi.

Blomgren sai nopeasti tulitukea tämän hetken ykköspelintekijä Aatu Kivimäeltä ja Vilppaan ykköspelaaja Myles Stephensiltä.

Vilppaan viimeisessä hyökkäyksessä tilanteessa 94–94 Kivimäki pelasi pallon korin alle Ladarien Griffinille, eikä Kobrilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin rikkoa. Toinen vapari sisään ja Kobrille jäi kaksi sekuntia aikaa tehdä voittokori. Nikkarinen syötti sivurajalta pallon kaaren taakse Justin Piercelle, johon Riku Laine sai juuri sopivan kontaktin, että heitto lähti riittävän epätasapainoisena ja Vilpas otti avausvoiton.

– Kova nousu, mutta kova oli laskukin. Voitto kelpaa, mutta ei moni muu asia ei kelpaa, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tiivisti.

Yksi toistuvista ongelmista on levypallot. Vilppaan ison pään nelikko otti yhteensä 12 levypalloa, Stephens yksin saman verran. Eilen sentään syöttö-menetys-suhde jäi plussalle (19–15).

Ai niin! Mikä tässä nyt oli voiton lisäksi se hyvä uutinen?

Blomgren tietty. Viidestä kolmosesta neljä sisään ja päälle neljä tärkeää riistoa, jotka Blomgren nappasi ovelasti kuin paatunut omenavaras. Ja vielä omaa kasvattajaseuraansa vastaan.

19-vuotias omenavaras itse ei ole suulainta tyyppiä. Pohjanmaalaisen pälpätyksen sijaan Blomgren antaa tekojensa puhua.

Eikä niiden tekojen tarve tule lähiviikkoina vähenemään.

Aatu Kivimäen ja Elias Eerikinharjun vastuu ei tule lähiviikkoina ainakaan vähenemään.

Vilpas–Kobrat 95–94 (19–13, 27–24, 22–35, 27–22)

Vilppaan pisteet/levypallot: Myles Stephens 20/12, Mikko Koivisto 19/3, Perttu Blomgren 15/1, Aatu Kivimäki 13/4/5 syöttöä, Ladarien Griffin 13/5, Elias Eerikinharju 5/3, Juho Nenonen 5/2, Riku Laine 3/5, Jeremiah Wood 2/0/5 syöttöä, Jahaad Proctor 0/1.
Kobrat: Jordan Loveridge 31/8, Nathanial Grimes 21/8, Justin Pierce 16/7, Anthony Gaines Jr 11/3, Antto Nikkarinen 10/2/10 syöttöä, Juho Lehtoranta 5/3, Jussi Turja 0/0, Tuukka Härsilä 0/0, Peetu Drockila 0/1.

Levypallot: 39–38
Korisyötöt: 19–20
Pallonmenetykset: 15–18
Heittoprosentit:
1p: 58–78
2p: 53–59
3p: 39–42

OHO!
Sami Toiviaisen valmentama joukkue voitti edellisen kerran Salohallissa maaliskuussa 2015 (Vilpas–Karhubasket 78–82)

Erotuomarit: Pekka Saros, Karol Kowalski, Mikko Tähtinen.
Yleisöä: 512.

Vilppaan seuraava ottelu: ti 20.10. KTP–Vilpas Steveco Arenalla kello 18.30.

Ladarien Griffin oli ahtaalla Jordan Loveridgen ja Anthony Gainesin puristuksessa.