Vuokria jää yhä vähemmän rästiin Salossa

0
Salolaisten ongelmat vuokranmaksussa ovat vähentyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salolaisten ongelmat vuokranmaksussa ovat vähentyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Kun vielä vuonna 2018 Salon Vuokratalot Oy:n vuokralaisilla oli vuokrarästejä yli 200 000 euron edestä, on summa tällä hetkellä noin 150 000 euroa. Vuokratalojen liikevaihdosta summa on yhteensä 2,7 prosenttia, kun kaksi vuotta sitten vastaava lukema oli kolme prosenttia.

– Olisiko Salo pikkuhiljaa noussut Nokian jälkeisestä kuopasta. Edes korona ei ole suuresti vaikuttanut vuokrarästien kertymiseen, miettii Salon Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Oili Välikangas .

Hieman korona on kuitenkin lisännyt vuokranmaksuongelmia. Tammikuussa rästissä oli 2,5 prosenttia Salon Vuokratalot Oy:n liikevaihdosta, kun se on lokakuuhun mennessä kivunnut 2,7 prosenttiin.

– Pieni nousu on ollut havaittavissa, mutta ei tosiaan mitään merkittävää.

Myös 175 vuokra-asuntoa Salossa omistavassa KAS asunnot Oy:ssä on huomattu saman suuntainen kehitys. Se on jopa yllättänyt KAS:n toimitusjohtaja Jarmo Kuosan .

– Yllättäen vuokrasaatavat konsernissa ovat nyt alemmalla tasolla kuin alkuvuonna ennen koronaa. Onko vaikea tilanne sitten saanut hoitamaan asiat jopa paremmin, jotta vuokra on hoidossa ja asunto säilyy. Vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa, Kuosa miettii.

Kaiken kaikkiaan Salon Vuokratalot on vähentänyt omistustaan salolaisista asunnoista. Kun vielä kesällä 2018 yhtiöllä oli yli 1 600 kerrostalo- ja rivitaloasuntoa omistuksessaan, on tuo määrä pudonnut nyt noin 1 500:een.

– Myimme Salosta yhden kerrostalon, jonka lisäksi ympäryskunnista on myyty useita rivitaloja. Salon ydinkeskustan ulkopuolella asunnoille ei ole ollut niin suurta kysyntää, ja toisaalta moni asunto on ollut jo siinä kunnossa, ettei vuokraustoimintaa voitu jatkaa, Välikangas kertoo.

Sen sijaan häätöjen määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, vaikka vuokranmaksuongelmat ovatkin vähentyneet. Välikangas arvioi, että häätötapauksia on edelleen 15–20 vuosittain, eikä määrä ole viime vuosina muuttunut juuri ”suuntaan tai toiseen”.

– Se on valitettavaa. Vuokranmaksuongelmissa ei voi osoittaa mitään tiettyä ihmisryhmää tai elämäntilannetta, vaan ongelmia on aivan kaikenlaisilla ihmisillä työttömistä työssäkäyvään ja yksin asuvista lapsiperheisiin, Välikangas sanoo.

Salon Vuokratalot on joustanut korona-aikana vuokranmaksussa hieman, vaikka se ei ole yhtiön tehtävä.

– Turvaverkot pitäisi löytyä muualta sellaisissa tapauksissa. Joka tapauksessa vuokran on pystynyt maksamaan tarpeen mukaan osissa tai siirtämään maksua kuukaudella eteenpäin. Hirveää joustoa ei kuitenkaan voi tehdä, koska joka tapauksessa vuokrat on maksettava ennemmin tai myöhemmin. Jos tietää, että maksun kanssa tulee ongelmia, kannattaa olla meihin päin yhteydessä ennemmin etu- kuin jälkikäteen, Välikangas neuvoo.

Myös KAS:n vuokra-asunnoissa on tehty pieniä joustoja korona-aikana vuokrien kanssa.

– Vuokrien joustoa valtion rahalla rakennetuissa kohteissa ei oikein voi tehdä, koska kyseessä on omakustannusvuokra ja sitä ei voi laittaa muiden vuokralaisten maksettavaksi. Joitain pieniä järjestelyjä on tehty, Kuosa kuittaa.