Yksityisen hinta liian suolainen – Someron kaupunki ei yksityistä kotihoidon ateriakuljetuksia

0
Kotihoidon aterioita kuljetetaan Somerolla tällä hetkellä päivässä 100–120. Kuva: SSS-arkisto/Tatu Gustafsson

Someron kaupunki ei hanki ikäihmisten ateriakuljetuksia yksityiseltä puolelta. Syynä on se, että kuljetukset tulisivat maksamaan kaksi kertaa enemmän kuin kaupunki oli arvioinut.

Kaupunki sai kotihoidon ateriakuljetuksista vain yhden tarjouksen, jonka jätti Mehiläinen Aterilaali Oy. Kaupunki pyysi tarjousta palvelusta, johon olisi kuulunut arkipäivien ateriakuljetusten lisäksi hoiva-apua.

Mehiläisen tarjouksen mukaan kustannukset olisivat olleet vuodessa lähes 230 000 euroa. Kaupunki oli arvioinut kuluiksi 110 000 euroa vuodessa.

– Toivoimme tarjouskilpailuun myös paikallisia yrittäjiä, mutta yhdistelmää kuljetuksista ja hoivasta pidettiin ehkä hankalana, Someron vt. perusturvajohtaja Marjaana Sorokin huomauttaa.

Perusturvalautakunta päätti keskeyttää tarjouskilpailun korkean hintatason vuoksi. Kotihoidon ateriakuljetuksia on hoitanut tähän saakka työpaja Ecotekola. Sorokin kertoo, että käytäntöä jatketaan.

– Kuljetukset on saatu nyt toimimaan Ecotekolan työllistettävien kautta paremmin, kun kaupunki palkkasi kuljetuksiin määräaikaisen työntekijän. Perusturvalla on paljon muitakin kuljetuksia, jotka liittyvät muun muassa laboratorioon, postiin, pyykkiin ja apuvälineisiin. Selvitämme nyt kaikki kuljetustarpeet, jotta kuljetukset voidaan järjestää tehokkaasti.

Sorokin pitää perusturvan ja Ecotekolan yhteistyötä ateriakuljetuksissa hyvänä asiana, kunhan käytännön järjestelyt saadaan toimivaksi.

– Kuljetusten kautta työllistettäville pystytään tarjoamaan mielekästä työtä. Koronaepidemian takia tämän merkitys vain korostuu.

Viikonloppujen ateriakuljetuksista sekä aterioiden viemisestä haja-asutusalueen ikäihmisille vastaavat kotihoidon hoitajat muiden työtehtäviensä ohessa.

Perusturvalautakunta pyysi tarjouksia ateriakuljetuksista ja siihen sisältyvästä hoiva-avusta viime keväänä. Taustalla oli se, että Ecotekolassa kuljetusjärjestely oli koettu hankalaksi ja haavoittuvaksi.

Ateriakuljetusten lisäksi tavoitteena oli saada kotihoitoon lisäapua siten, että yksityinen toimija olisi auttanut kotipalvelun asiakkaita aamupäivisin ateriakuljetusten yhteydessä.

– Joudumme myöhemmin pohtimaan resurssien lisäämistä kotihoitoon, mutta toistaiseksi siellä pärjätään, vaikka tätä hoiva-apua ei nyt saadakaan, Sorokin sanoo.