Kun Susi putos puusta kaikki kävi äkkiä – Susijengi kootaan nykyään kotimaan liigasta ja Euroopan kakkosliigoista

0
EM-karsinnan aattona korona-

Vain kerran elämässäni olisin tarvinnut Suomessa järjestetyssä urheilutapahtumassa korvatulppia.

Tämä hetki oli syyskuussa 2017, kun Susijengi nousi viimeisen minuutin ihmenousulla jatkoajalle EM-kotikisoissa Puolaa vastaan.

Varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla Lauri Markkanen riisti pallon Puolan sivurajaheitosta ja päätti kuljetuksensa donkkiin. Hartwall Areenan 11 360 katsojaa huusivat niin, että korvakäytävääni vihloi.

Paluumatkalla vihlonta vaihtui tinnitukseen. En olisi koskaan uskonut, että Suomen koripallomaajoukkue saisi korvani soimaan.

Reilut kolme vuotta sitten Helsingin EM-parketilla pelasi Suomen kautta aikojen paras maajoukkue.

NBA-tulokas Markkasen lisäksi joukkueessa oli pelaajia Espanjan, Ranskan, Saksan, Liettuan ja Israelin pääsarjoista. Vain kolme pelaajista oli kotimaan Korisliigasta, joista kaksi Vilppaasta: Teemu Rannikko ja Mikko Koivisto.

Suomen joukkue oli kuitenkin yksi kisojen vanhimmista, keski-ikä oli peräti 29,2. Tiedettiin, että EM-kotikisat saattavat olla ensimmäisen Susijengi-sukupolven viimeiset arvokisat yhdessä.

Reilut kolme vuotta myöhemmin Susijengi valmistautuu Espoon EM-karsintaan. Mukana on kuusi samaa pelaajaa, kun EM-kotikisoissa. Vaihtuvuus on ollut odotetun suurta, mutta laadullisesti pudotus on ollut luultua rajumpi.

15 pelaajan ryhmässä on vain yksi pelaaja Euroopan viidestä parhaasta pääsarjasta: Espanjan ACB-liigan Iberostar Tenerifeä edustava Sasu Salin.

Susijengin monivuotinen alfasusi Petteri Koponen on tällä hetkellä ilman seuraa. Koponen on saanut kenkää kahdesta edellisestä seurastaan Barcelonasta ja Bayern Münchenistä ja hänen komea uransa Euroopan huippuseuroissa on todennäköisesti ohi.

Espoon EM-karsintaturnaus jää Koposelta väliin korona-altistumisen vuoksi.

Muut Susijengin pelaajat tulevat muun muassa Itävallan liigasta, Ranskan ja Saksan kakkosliigoista sekä Viron ja Latvian yhteisliigasta. Peräti seitsemän pelaajaa on Korisliigasta.

Ja vaikka Susijengi on aloittanut nuorennusleikkauksen, ei joukkue ole vieläkään nuori: keski-ikä on 27,1.

2010-luvulla EM-kisojen vakiokävijäksi noussutta Suomea on pidetty Pohjolan kiistatta parhaana miesten koripallomaana. FIBA:n maailmanrankingissa Suomi on 34:s, Islanti 46:s, Ruotsi 55:s, Tanska 59:s ja Norja vasta 85:s.

Mutta jos tänä syksynä olisi pelattu Pohjoismaiden mestaruusturnaus parhailla mahdollisilla kokoonpanoilla, ei olisi ollut mitenkään selvää, että turnauksen voittaja olisi ollut Suomi. 2–3 vuoden kuluttua Pohjolan korisvaltikka on saattanut siirtyä jo kiistatta länsinaapurille.

Ruotsi lähtee marraskuun EM-karsintaan Suomen tavoin repaleisella ryhmällä, jossa puolet pelaajista tulee kotimaan liigasta. Ero tulee siinä, mistä joukkueista ja sarjoista Ruotsin loput pelaajat tulevat: kolme pelaajaa Espanjan pääsarjasta, yksi pelaaja Italian ja Belgian pääsarjasta.

Suomelta puuttuu EM-karsinnoissa absoluuttisesti parhaasta kokoonpanosta vain Markkanen, Koponen ja Italian liigassa pelaava Topias Palmi.

Ruotsilta taas puuttuvat Espanjan liigassa pelaava Ludwig Håkansson, Saksan Bundesliigassa pelaava Marcus Eriksson sekä Euroliigaa pelaavat entiset NBA-pelaajat Jeffery Taylor ja Jonas Jerebko.

Vaikka Jerebkon ja Taylorin maajoukkueura lienee jo ohi, Ruotsi saisi koottua ilman heitäkin nimekkäämmän tusinan kuin Suomi.

Ensimmäistä kertaa vuosiin ollaan tilanteessa, jossa Suomella ei ole ainuttakaan pelaajaa Euroopan arvostetuimmassa seurajoukkueturnauksessa Euroliigassa.

Ja jos ajatellaan realistisesti, että kenestä suomalaispelaajasta olisi kasvamassa seuraava Euroliiga-pelaaja, niin hiljaisuus täyttää huoneen.

Teemu Rannikko pelasi urallaan 55 ottelua Euroliigassa.

Elias Valtonen? 21-vuotiaana Saksan kakkosliigassa.

Mikael Jantunen? 20-vuotiaana Utahin yliopiston roolipelaajana.

Max Besselink? 18-vuotiaana Korisliigassa ja seuraavat vuodet NCAA:n keskitason yliopistossa.

Vertailun vuoksi:

Teemu Rannikko oli 22-vuotiaana Italian pääsarjajoukkueen avausviisikossa ja pelasi 24-vuotiaana Euroliigaa.

Petteri Koponen pelasi 20-vuotiaana Italian pääsarjaa ja 24-vuotiaana Euroliigaa.

Sasu Salin pelasi 19-vuotiaana Slovenian pääsarjaa ja Euroliigaa.

Korva on jo lakannut soimasta.

EM-karsintaa Suomi–Georgia Espoon Metro Areenassa tänään kello 19.30. TV2 lähettää ottelun suorana.