Arvoilla ei käydä kauppaa

3
Unkarin pääministeri Viktor Orban vastustaa EU-tukien sitomista oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen.

EU:n budjetti ja elpymisrahasto ovat ajautuneet harvinaiseen umpikujaan. Budjettiin ja elpymisrahoitukseen on kytketty ensimmäistä kertaa oikeusvaltiomekanismi.

Budjettipäätösten pitää olla yksimielisiä, ja rahapaketin eteneminen pysähtyi Unkarin ja Puolan vastustukseen. Kaksikko ei halua, että oikeusvaltioperiaatteet sidotaan tukien käyttöön.

EU:n oikeusvaltiomekanismista päästiin alustavaan sopuun marraskuussa. Sen mukaan oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen kytketään EU-tukien käyttöön. Tarkoituksena on estää tukien väärinkäyttö. Tätä sovellettiin rahapaketissa ensimmäistä kertaa.

Sinänsä mekanismissa ei ole mitään erikoista. Oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen on kirjattu EU:n perussopimuksiin, joihin kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet.

Hanke kuitenkin tyssäsi, kun Unkari ja Puola asettuivat vastustamaan sitä. Unkarin pääministeri Viktor Orban perusteli kantaa sillä, että mekanismin avulla voitaisiin kiristää maahanmuuttoa vastustavia maita.

Umpisolmuun pysähtyi budjetin lisäksi myös EU:n 750 miljardin euron elpymispaketti. Sen avulla on tarkoitus helpottaa jäsenmaiden selviytymistä koronapandemian yli.

Unkaria ja Puolaa ei ole pidetty oikeusvaltion mallimaina. Siinä mielessä kaksikon vastustus ei tullut yllätyksenä. Erikoiseksi vastustuksen tekee, että maat ovat nettosaajia, eli kumpikin maa saa EU:lta enemmän rahaa kuin itse maksaa jäsenmaksuina.

Kaksikko sai ymmärrystä Slovenian pääministeriltä, mutta muuten EU:n rivit ovat pysyneet yhtenäisinä.

Vaikka elpymispaketin rahoilla on tarvetta kaikissa EU-maissa, tässä kiistassa ei saa antaa niskuroivalle kaksikolle periksi. Kyse on unionin tärkeistä perusarvoista, jotka eivät ole kauppatavaraa jäsenmaiden keskinäisissä väännöissä.

Rahoitukseen sidottuna oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiselle saadaan paljon suurempi painoarvo kuin vain muistuttamalla siitä juhlapuheissa. Juuri tämän vuoksi Unkari ja Puola sitä vastustavatkin.

Euroopan unioni ei ole mikään rahanjakoautomaatti, vaan yhteisten arvojen ja jäsenmaiden hyvinvointia puolustava yhteisö.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P.
16 päivää sitten

Kyllä on rahanjakoautomaatti, mutta ei kaikille.

Aspire
15 päivää sitten

Ehkä Unkari ja Puola ovat huomanneet liittyneensä väärän henkiseen liittoon, Euroopan unioniin.

Heillä on varmasti syvä kaipaus muinaiseen Varsovan liittoon, josta heillä sitten lienee olevan hyvä ja haikea muisto. Siinä liitossa ei oltu niin nokon nuukia oikeusvaltioperiaatteiden suhteen. Siellä yksi, iso valtio oli aina oikeassa.

Helppoa ja yksinkertaista.

Allan
15 päivää sitten

Slovenia on asettunut tukemaan Unkaria ja Puolaa Hesarin mukaan.