Breilinille kelpaa vain mestaruus – salolaislähtöinen libero pelaa vakuuttavaa alkukautta Savo Volleyssa

0
Niklas Breilin vastaanottaa aloitussyötöt ja puolustaa pallot peliin erinomaisella tarkkuudella.

Pro Libero -kilpailussa selkeä piikkipaikka yhdeksällä pisteellä ja valinta lokakuun tähdistöön. Salolaislähtöisen liberon Niklas Breilinin alkukausi miesten lentopallon Mestaruusliigan Savo Volleyssa on käynnistynyt lennokkaasti.

Yhtä vakuuttavaa on ollut muun muassa Antti Siltalan, Tommi Siirilän ja Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivun tähdittämän mestarisuosikin jälki joukkueena: yhdeksästä ottelusta maksimipisteet ja vain kaksi erätappiota.

– Peli on ollut vahvaa, mutta pitää nöyrästi tehdä hommia myös jatkossa. Kaikki haluavat voittaa meidät, joten täytyy pitää pää kylmänä, 21-vuotias Breilin painottaa.

Kausi on vielä nuori, mutta Breilinillä on selkeä tavoite Savo Volleyssa: vain mestaruus kelpaa.

– Jos jonkun muun värinen mitali roikkuu kaulassa, saa aika pettynyt olla. Tällä porukalla mestaruutta haetaan, ei kahta kysymystä, takakentän taituri naulaa.

Nuoresta iästään huolimatta Breilinillä alkoi syksyllä jo neljäs kausi Mestaruusliigassa. Kolme aiempaa kautta Rikalavolleyn kasvatti vietti Kokkolan Tiikereissä, jossa liberolupaus onnistui täyttämään mallikkaasti häneen kohdistuneet odotukset.

Savo Volleyssa näyteikkuna on Tiikereitä isompi, mutta toisen polven pääsarjalentopalloilija on vastannut huutoon pelaamalla alkukauden isolla itseluottamuksella ja nousemalla liigan parhaiden pelaajien kastiin.

– Lähtökohta kauteen oli erilainen, mutta en ole ulkoisia paineita miettinyt. Se aiheuttaisi vain turhaa stressiä, Breilin järkeilee.

Vaikka alkukausi on sujunut erinomaisesti, pelaajan jalat pysyvät maassa – joskus jopa liikaakin.

– ”Nikke” on välillä turhan itsekriittinen. Hän ei salli itseltään huonoja suorituksia. Supersankari ei voi kuitenkaan olla joka ilta, Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen alleviivaa.

Tolvanen tietää mistä puhuu. Viisi Suomen mestaruutta voittanut ja Salon Piivolleyssakin yhden kauden viettänyt ”Dole” tahkosi ennätykselliset 706 pääsarjaottelua.

– Ilman Niken panosta sarjataulukko ei välttämättä näyttäisi meidän osalta niin hyvältä, miltä sen nyt näyttää, Tolvanen kiteyttää.

Breilin oli Tolvasen ykkösvaihtoehto liberoksi tämän kauden Savo Volleyhin.

– Hän ei pelkää palloa, vaan ottaa kovia osumia vastaan. Räjähtävällä nopeudellaan hän kaivaa sellaisia palloja peliin, jotka jäisivät monelta hakematta. Olen sanonut, että jos minulla olisi ollut tuollaiset jalat kuin Nikellä, en olisi montaa kautta pelannut Suomessa, Tolvanen naurahtaa.

Tolvanen tunnettiin omalla urallaan pelaajana, joka höpötteli peleissä niin tuomareille, pelaajille kuin katsojillekin. Tätä kautta hän haki virtaa omaan tekemiseensä ja yritti rikkoa samalla vastustajan ”momentumia”. Tällaisia niksejä Tolvanen ei kuitenkaan ole Breilinille opettanut.

– Nikellä on pelitaidot vahvuutena, minulla se oli kaikennäköisessä paskanjauhannassa. On meillä kuitenkin aina välillä suunsoittoa keskenämme. Muuten tämä olisi turhan totista. Yritän tuoda sitä kautta positiivisuutta, rentoutta ja huumoria tekemiseen ja samalla poistaa Niken turhaa itsekriittisyyttä, Tolvanen luonnehtii.

Breilin on asunut elokuusta lähtien Kuopiossa tyttöystävänsä kanssa kaksiossa Saaristokaupungin alueella.

– Ensimmäiset viikot menivät katsellessa enkä osannut ajaa oikein mihinkään täällä. Nyt paikat alkavat olla jo tuttuja ja olen viihtynyt hyvin Kuopiossa. Kalakukkoa en ole vielä ehtinyt syömään. Pitää joku päivä mennä maistamaan, Breilin innostuu.

Kallaveden rannoilla Breilin ei välttämättä majaile yhtä kautta pidempää. Liberon tavoitteet ovat vahvasti ulkomaan kentillä.

– Toivottavasti koronatilanne paranee ja tulevaisuudessa ulkomailla avautuisi enemmän pelipaikkoja.

Ennen ulkomaita Breilin haluaa menestyä kotimaan kentillä. Savon Volleyn kovin uhka mestaruuden tiellä lienee VaLePa.

Kaukana ei siis ole se skenaario, että ensi kevään finaalisarjassa mittaa toisistaan ottaisivat aloitusseitsikossa Breilin sekä hänen pitkäaikainen joukkuekaverinsa juniorivuosilta, 1999-ikäluokan toinen talentti, somerolaislähtöinen hakkuri Aaro Nikula. Tämän yhtälön toteutuessa tehtäisiin salonseutulaista mieslentopallohistoriaa.

– Olisihan se kiva nähdä, miten pelaisimme jossain isommassa pelissä Suomessa vastakkain. Jos Aaro löisi, niin ehkä muutaman iskun nostaisin seinille, mutta 70 prosenttia lyönneistä nousisi peliin, Breilin ennakoi.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments