Ei kaunis, mutta pakollinen – maaottelutauko tulee Vilppaalle parhaaseen mahdolliseen aikaan

0
Vilppaan edellisen ottelun (Ura Basket Turussa 21. marraskuuta) ja seuraavan (Kobrat Lapualla 16. joulukuuta) välille tulee tällä tietoa noin kolmen ja puolen viikon tauko. (kuva: Turun Sanomat/Ari-Matti Ruuska)

Harvoin on tullut ottelutauko parempaan kohtaan kuin vuosimallin 2020–2021 Vilppaalle.

Lukuisten poissaolojen vuoksi kompromisseihin pakotettu Sami Toiviaisen Vilpas hyökkäsi lauantaina Kupittaalla periaatteitaan vastaan hitaasti ja lähelle koria poraten. Luottaen samalla, että puolustuksen kovaksi kehittynyt perustaso riittää Korisliigan höyhensarjalaisiin kuuluvaa Ura Basketia vastaan.

Ja riittihän se helposti.

Ei kaunis, mutta kontrolloitu ja käytännössä pakollinen vierasvoitto lähti Vilppaan matkaan lopulta ruhtinaallisella 22 pisteen marginaalilla.

Vilppaan onni onnettomuudessa olikin se, että joukkue kohtasi tällä viikolla juuri Kouvot ja Ura Basketin, koska esimerkiksi lauantaina käytettävissä olevilla pelaajilla olisi tullut kiire lähes kaikkia muita liigajoukkueita vastaan (pl. Korihait).

Nyt Vilppaalla on ruhtinaalliset kaksi viikkoa aikaa paikata rivejään ja kehittää hyökkäyspelaamistaan.

Vilppaan ykköshahmo lauantaina oli avauspuoliaikaa täydellisesti dominoinut Jeremiah Wood, joka antoi Uran isolle osastolle arvokkaan oppitunnin tehokkaasta ja monipuolisesta post-pelaamisesta.

Puoliajan ilmeisesti mikroaaltouunissa viettänyt Mikko Koivisto jäi avauspuolikkaalla pisteittä, mutta heitti toisella puolikkaalla 16 pinnaa.

Näin Vilppaan hyökkäyksen pääoptiot toimivat eri aikaan, tosin Koiviston ei tarvinnut ottaa avauspuolikkaalla ainuttakaan kolmosta ja silti Vilpas johti 17 pisteellä.

– Mikko taisi suuttua, kun hänelle ei vihelletty avauspuolikkaalla yhtä (selvää) virhettä, Toiviainen arveli.

Samoin kävi pelintekijöillä: Aatu Kivimäki oli vahva avauspuolikkaalla ja Perttu Blomgren jälkimmäisellä puolikkaalla.

– Eniten olen tyytyväinen siihen, että saatiin pakki toimimaan parhaalla tavalla tähän mennessä, 14 pistettä tehnyt Blomgren muistutti.

Ehkä silti suurin merkitys kuluneen viikon kahdella voitolla oli Ladarien Griffinille, joka jatkoi lauantaina itseluottamuksensa kohentamista 14 pisteen ja kolme syötön edestä.

Griffin otti myös kaksi kolmen pisteen heittoa. Vaikka ne kolisivat raudoissa, niin tärkeintä oli, että Griffin otti heitot. Seuraava askel on upottaa niistä joka kolmas.

Viikon onnistuja oli myös PeU-Basketin apumies Saiquan Jamison, joka täytti tuuraustehtävänsä loistavasti niin keskiviikkona kuin myös myös lauantaina. Kupittaalla Jamison pelasi vartin ja jäi yhdeksän pinnaa plussalle.

Uran pääoptiot olivat lauantai-illassa pelkkää paperia. Vilppaan Myles Stephens skalpeerasi Kevin Bracy-Davisin ja Matti Nuutinen ei saanut käytännössä mitään aikaan hyökkäyspäässä.

Mikä omituisinta, Ura Basket sai ilmaan kymmenen pelitilanneheittoa enemmän kuin Vilpas, mutta teki kuusi pelitilannekoria vähemmän.

Uran päävalmentaja Damion Dantzler antoi varsin pätevän syyn jälleen yhdelle heikolle heittopäivälle kotikentällä.

– Meidän pitäisi päästä harjoittelemaan (lue: heittämään) enemmän täällä. Tuntuu kuin pelaisimme kotiottelut vieraskentällä, Dantzler harmitteli.

Ura Basket harjoittelee pääasiassa seuran kotisalissa Littoisten Monitoimitalolla, mutta pelaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kotiottelunsa Kupittaalla.

Tällä kaudella Ura on pelannut Littoisissa yhden liigaottelun, eikä ole sattumaa, että tuossa ottelussa joukkueen heittoprosentit olivat kauden toistaiseksi parhaat.

MIESTEN KORISLIIGA

Ura Basket–Vilpas 59–81 (14–19, 16–28, 16–15, 13–19)

Ura Basketin pisteet/levypallot: Emmitt Holt 13/9, Kevin Bracy-Davis 11/3, Ville Hänninen 9/2, Trey Niemi 9/2/5 syöttöä, Teemu Sulonen 5/0, Matti Nuutinen 4/2, Javan White 4/6, Joona Airenne 2/0, Kevaughn Allen 2/2, Joona Tuomala 0/1.
Vilpas: Mikko Koivisto 16/3, Jeremiah Wood 16/7/7 syöttöä, Perttu Blomgren 14/5, Ladarien Griffin 14/6, Aatu Kivimäki 8/0, Myles Stephens 7/6, Saiquan Jamison 4/1, Elias Eerikinharju 2/3, Taneli Lindström 0/0, Leevi-Matias Taimela 0/0.

Levypallot: 34–38
Korisyötöt: 16–20
Menetykset: 15–15
Heittoprosentit:
1 p: 67–74
2 p: 42–61
3 p: 25–38

Erotuomarit: Ari Mikkola, Karolina Andersson, Karol Kowalski.
Yleisöä: 512.

OHO!

Uran päävalmentaja Damion Dantzler antoi kesken ottelun Javan Whitelle palautteen vanhan koulukunnan tyylillä: nenät vastakkain ja kädet kiinni pelipaidan kauluksessa. Palaute ei ollut positiivinen. ​

Vilppaan seuraava ottelu: lauantaina 5. joulukuuta Vilpas–Seagulls kello 17 Salohallissa.

Maaottelutauolta palaa muuttunut Vilpas

Kauden ensimmäisestä 10 ottelustaan kuusi voittanut Vilpas palaa kahden viikon mittaiselta maaottelutauolta täydellisesti uudistuneena hyökkäysjoukkueena.

Uusi takamies Deondre Parks laskeutui Helsinki-Vantaalle lauantai-iltana ja mikäli koronatestit ovat negatiivisia, liittyy hän joukkueen mukaan keskiviikkona tai torstaina.

Päävalmentaja Sami Toiviainen antoi joukkueelle maanantain vapaaksi, varsinainen harjoittelutauko on ensi viikonloppuna. Ainoana Vilppaan pelaajana Susijengin matkaan lähtee Mikko Koivisto.

Suurin muutos on kuitenkin Teemu Rannikon mahdollinen, mutta päivä päivältä todennäköisemmäksi tuleva paluu.

Vilppaan seuraava ottelu on 5. joulukuuta Salohallissa toistaiseksi voittamatonta Seagullsia vastaan. Tuossa ottelussa saatetaan nähdä niin Parksin kuin Rannikon debyytti tämän kauden Korisliigassa.

Samana päivänä tulee kuluneeksi 11 kuukautta Rannikon loukkaantumisesta.