Elise Lehikoinen ikuisti Mariskooleja –  Maalaustekniikka valuttaa ne uuteen muotoon

0
Elise Lehikoinen otti maalaustensa aiheeksi Mariskoolin, joka on osa yhteistä suomalaisuuden esineistöä. Kuva: Elise Lehikoinen

Kuvataiteilija Elise Lehikoinen innostui ikuistamaan Iittalan Mariskooleja akvarelliväreillä ja painamaan niistä monotypioita. Hänestä tasokas suomalainen design on aina ollut erityisen hienoa ja tavoittelemisen arvoista.

– Aaltovaasi ja Mariskooli ovat jokapäiväistyneet ja menettäneet eliittiasemansa, mutta ne ovat säilyttäneet suosionsa. Ne ovat olennainen osa meidän yhteistä, esineellistä suomalaisuuden alitajuntaamme, Lehikoinen toteaa.

Hän on ennenkin maalannut akvarelleja kodin arkisista esineistä: astioista, kahvinkeittimistä, tiskiharjoista.

– Mariskooli on yksi tällainen monille tuttu esine, jonka kautta voi koskettaa katsojan tunteita. Suomalaisten kotien esinemaailma on yhteinen, osa sitä suomalaisuutta, jonka jaamme.

Lehikoinen on koonnut 30 teoksen Mummolan Mariskooli -näyttelyn Iittala Outlet -myymälään Turun Hämeenkadulle.

Lehikoinen hyödyntää monotypioissa kokemustaan akvarellimaalarina. Hän huomasi akvarellimonotypian soveltuvan menetelmänä lasisen Mariskoolin ikuistamiseen.

– Monotypiat maalataan akvarelliväreillä offset-pellille ja painetaan paperille. Pelti hylkii väriä ja antaa sille alustan, jossa se pääsee valloilleen. Painotekniikka tuo luomuksille oman viehättävän lisänsä ja tekee jokaisesta työstä uniikin.

Lehikoinen tarjosi näyttelyään Iittalan myymälään, jossa innostuttiin asiasta.

– Toivon saavani katsojilta palautetta ja kertomuksia siitä, miten he käyttävät Mariskooleja ja millaisia muistoja niihin liittyy.

Lehikoinen nauraa itse aina kadehtineensa sisarensa hyvää makua:

– Mariskoolit koristavat aina siskoni kattamaa juhlapöytää tyylikkäissä väreissään!

Asumisensa Naantalin ja Someron kotiensa välillä jakava Elise Lehikoinen opiskelee toista vuotta Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Kymmenen vuotta aktiivisesti kuvataiteita harrastanut Lehikoinen aloitti opiskelut jäätyään eläkkeelle Naantalin kaupungin maankäyttöpäällikön virasta.

Mariskooli on ollut Iittalan ja Marimekon yhteistuotannossa 1960-luvulta asti. Sen syntyhistoria on monimutkainen, eikä esineelle ole nimetty suunnittelijaa. Malli on mahdollisesti otettu vanhasta italialaistyylisestä maljasta tai saksalaisesta sokerikulhosta, joita löytyi Nuutajärven lasitehtaan vintiltä. Niiden uuteen käyttöön jalostamisen on muistelijasta riippuen hoksannut suunnittelija Vuokko Nurmesniemi, Risto-Matti Ratia tai Marimekon perustaja Armi Ratia itse. Joka tapauksessa Armi Ratia otti mallin tuotantoon ja alkoi valmistuttaa Mariskooleja eri värisinä.

Elise Lehikoisen Mummolan Mariskooli -näyttely Iittalan Outletissa (Hämeenkatu 6, Turku) 31.11 asti. Avoinna ma–pe klo 10–19, la klo 10–16 ja su klo 12–16.