Salon sairaalassa ruokaa tekevän Mikael Karvian unelmat elävät näyttämöllä – ensi kesänä hän on Akseli Koskela

0
Mikael Karvia toteaa teatterityön olevan hänelle elämäntapa. – Energiaa riittää ja vilkas mielikuvituskin pitää purkaa johonkin, hän nauraa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Teatteri Provinssin ja Mathildedalin kesäteatterin lavalta viime vuosina tutuksi tullut Mikael Karvia toteaa näytelleensä ”pennusta asti”.

– Olen tykännyt esiintyä ja viihdyttää kavereita. Kolusin läpi kaikki koulunäytelmät. Teatterin lavalle pääsy oli pitkäaikainen haaveeni, 26-vuotias salolainen kertoo.

Karvia opiskeli armeijan jälkeen kaksi vuotta näyttelijäntyötä Laajasalon opistossa Helsingissä. Hän sanoo opiston olleen vahva käännekohta hänen haaveilemallaan teatteriuralla.

– Opistossa alkoi uskoa omiin mahdollisuuksiinsa ja tajuta, että haave on realistinen.

Opiskelujen päätyttyä hän alkoi aktiivisesti hakea rooleja ja on päässyt näyttämään kykyjään jo useammissa produktioissa. Kolme vuotta sitten hänellä oli pieni rooli Somerniemen Musiikkiteatterin draamallisessa konsertissa Sata laulua onnesta, jota esitettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna.

Salolaisessa Teatteri Provinssissa Mikael Karvia esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 2018 musikaalissa Viulunsoittaja katolla ja oli viime vuonna mukana Tohtori Živagossa. Viime vuonna hän myös valmisti Nestori Kyyrän ja Nikolai Saikkosen kanssa musiikkinäytelmän Kurinmaa nurin. Somerniemen Musiikkiteatterin kanssa yhteistyössä tuotettua näytelmää esitettiin Joensuun koululla Somerolla.

Menneenä kesänä Karvia oli miespääosassa Immuna Mathildedalin kesäteatterin näytelmässä Sisko ja sen veli.

– Olen koko ajan mennyt eteenpäin ja päässyt pikkuhiljaa tekemään lisää ja lisää, mutta eihän mikään riitä! Eikä teatteri vielä elätä, nauraa Karvia, joka työskentelee Salon sairaalan keittiössä.

– Mikään ei ole sen parempaa huumetta kuin saada yleisö reagoimaan! Sitä haluaa enemmän ja enemmän, Mikael Karvia paljastaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Parhaillaan on menossa Provinssin musikaali My Fair Ladyn näytöskausi, jossa Karvia on professori Zoltan Karpathyn roolissa.

– Täällä tehdään hienoja ja isoja projekteja. On ollut ilo päästä mukaan tasokkaisiin näytelmiin.

Ensi kesänä Karvia nähdään tähänastisen uransa isoimmassa roolissa, sillä Somerniemen Musiikkiteatteri tarjosi hänelle Akseli Koskelan roolin 20-vuotisjuhlavuotensa suureteoksessa Täällä Pohjantähden alla.

– Tarina on tuttu, sillä olen katsonut elokuvan pari kertaa. Se on yksi lempileffoistani ja odotan innolla, millaisen teatteriversion tulemme tekemään siitä. On hienoa päästä työstämään pääroolia klassikkoteoksessa, Karvia hehkuttaa.

Karvia viihtyy estradilla roolissa kuin roolissa.

– Kaikissa on aina jotain. Kurinmaa nurin -näytelmässä olimme itse vastuussa kaikesta ohjauksesta lavastukseen. Siskossa ja sen veljessä olin suuressa osassa, mutta Živagostakin tykkäsin tosi paljon, vaikka olin vain ensemble-roolissa, hän toteaa.

– Joulukuun vaihteessa menen Turkuun kuvaamaan yhtä lyhytelokuvaa. Se on Turun Taideakatemian opiskelijaprojekti, johon vanha tuttu Laajasalon ajoilta tarjosi miespääosaa.

Mutta miksi Mikael Karvia haluaa näytellä?

– Se on niin pirun hauskaa leikkiä, jota tehdään tosissaan. Siinä saa olla kaikkea maan ja taivaan väliltä: tehdä asioita, jota ei muuten olisi mahdollista tehdä ja olla jotain, mitä ei muuten ole, Karvia pohtii.

– Mikään ei ole sen parempaa huumetta kuin saada yleisö reagoimaan! Sitä haluaa enemmän ja enemmän.

Ensi kesänä Mikael Karvia näyttelee Akseli Koskelaa Somerniemen Musiikkiteatterin juhlavuoden musikaalissa Täällä Pohjantähden alla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolla syntynyt Mikael Karvia muutti Saloon kolmisen vuotta sitten.

– Näyttelijän töitä ei saa sormia napsauttamalla, ja perinteisen työn saaminen osoittautui yllättävän vaikeaksi pelkällä ylioppilastutkinnolla. Mietin, että ruokaa en osaa tehdä, mutta se olisi kiva oppia, joten opiskelin kokiksi Salon seudun ammattiopistossa.

Nelipäiväistä viikkoa tekemällä on hiukan helpompaa sovittaa työvuorojaan näytäntöjen mukaan. Salon sairaalassa kokkina työskentelevä Karvia nauraa, että hänellä on aiempaakin kokemusta terveydenhuollon puolelta:

– Lukion jälkeen työskentelin Someron terveyskeskuksen pesulassa ja armeijassa olin lääkintämiehenä.

Mikael Karvia

 • Harrastajanäyttelijä, syntyi Somerolla 15.8.1994.
 • Asuu Salossa avopuolisonsa Jasmin Oran ja Rana-koiran kanssa.
 • Kirjoitti ylioppilaaksi Someron lukiosta vuonna 2013.
 • Opiskeli Laajasalon opistossa Helsingissä näyttelijäntyön linjat I ja II vuosina 2015–2017.
 • Valmistui kokiksi Salon seudun ammattiopistosta vuonna 2019.
 • Työskentelee kokkina Salon sairaalan keittiössä.
 • Ensiesiintyminen näyttämöllä Somerniemen musiikkiteatterissa vuonna 2017.
 • Tuotti viime vuonna Nestori Kyyrän ja Nikolai Saikkosen kanssa Somerolle lasten musiikkinäytelmän Kurinmaa nurin.
 • Näytellyt Teatteri Provinssin musikaaleissa Viulunsoittaja katolla, Tohtori Živago ja parhaillaan esitettävässä My Fair Ladyssa.
 • Teki viime kesänä miespääroolin Mathildedalin kesänäytelmässä Sisko ja sen veli.
 • Käy kuntosalilla, kunhan ehtii.
 • Motto: Pidä kiinni siitä, mikä on hauskaa.