Hintan hoivakodille harkitaan nyt uusia asumispaikkoja – ”Tämä on osittain yritys avata keskustelun lukko”

0
Hintan hoivakotiin mietitään uutta tehostetun palveluasumisen yksikköä, johon tulisi 30 paikkaa.

Vanhusten palveluasuminen nousi ykkösaiheeksi, kun Salon kaupunginhallitus käsitteli ensi vuoden talousarvioesitystä kokouksessaan tiistaina.

Hallitus päätti kasvattaa kehitysvammaisille ja vanhuksille suunnitellun uuden asumisyksikön kokoa. Tähän mennessä on puhuttu 50 paikasta, josta 20 tulisi kehitysvammaisille ja 30 vanhuksille.

Nyt hallitus esittää, että vuokramallilla toteutettavassa yksikössä olisi 70–80 paikkaa. Lisäpaikat tulisivat vanhuksille.

– Mehän tiedämme jo nyt, että tarve on suurempi kuin 30 paikkaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) perusteli esitystään, joka hyväksyttiin lopulta yksimielisesti.

Erimielisyyttä syntyi Karnisto-Toivosen toisesta esityksestä, joka koski Hintan ja Kukonkallion hoivakoteja.

Salossa on puhuttu Hintan ja Kukonkallion alasajosta, koska hoivakotien tilat eivät vastaa nykypäivän vaatimuksia. Yksi ajatus on ollut rakennuttaa niiden tilalle uusi suuri yksikkö Salon keskustaan.

Karnisto-Toivonen esitti, että kaupunki selvittää vielä mahdollisuutta rakennuttaa korvaavat vuokratilat Hintan hoivakodille Suomusjärvellä.

Ajatuksena on, että uusi 30-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö turvaisi alueellisesti vanhuspalvelut. Jäisikö Hinttaan osa nykyisestä toiminnasta, siihen Karnisto-Toivonen ei tässä vaiheessa ota kantaa.

– Tämä on osittain myös yritys avata keskustelun lukko. Olemme kaikki yksimielisiä siitä, että Hintan ja Kukonkallion tilakysymys pitää ratkaista jollain tavalla. Hintta on poliittisille päättäjille vaikeampi, koska sillä on aluepoliittinen arvonsa. Aika iso kantti Saloa jäisi ilman vanhustenhuollon palveluita, ja työpaikoillakin on merkitystä, hän sanoi.

Karnisto-Toivosen mielestä Kukonkallion tilanne on selkeämpi. Sen alasajoa voidaan miettiä, kun vaikuttavuusarvioinnit ja tarkempi suunnitelma aikataulusta on tehty.

Arvioinnit pitäisi tehdä ensi toukokuuhun mennessä eli samassa aikataulussa kuin Hinttaa koskeva selvitys.

– Hintan kanssa halutaan selvittää, onko jatko mahdollinen ja minkälaisia riskejä siihen sisältyy. Jos todetaan, että riskejä on ja tarvitaan laajamittaisempaa keskittämistä, täytyy edetä siihen suuntaan valmistelun kautta. Se, että edetään suoraviivaisesti palvelujen keskittämiseen, ei ole hyvä tapa.

Karnisto-Toivosen esitys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa äänin 10–3. Vastaan äänesti kokoomus. Elina Suonio-Peltosalo, Marko Tapio ja Anna-Leena Yli-Jama jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

Kokoomus ilmoitti kannattavansa selvitystyötä. Sen sijaan ryhmä ei eriävän mielipiteen mukaan hyväksy vanhusten tehostetun palveluasumisen hajauttamista ympäri Salon seutua johtuen synergiaeduista, henkilöstön saatavuudesta ja logistisista ongelmista.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Salon ensi vuoden talousarvion lopullisesti kokouksessaan 14. joulukuuta.