Hoivakotipäätöksiä tarvitaan

3
Uuusia ratkaisuja pitää olla valmiiksi mietittynä, vaikka nykyisille lakkautettaviksi esitetyille hoivakodeille annettaisiin jatkoaikaa.

Salossa valmistui vuosi sitten vanhuspalveluiden kehittämisohjelma, jossa muun muassa käytiin läpi ympärivuorokautista hoivaa tarjoavien hoivakotien kunto. Lopputulema oli, että Kukonkalliosta ja Hintasta pitäisi luopua.

Kukonkalliossa Salon keskustan lähellä on yli sata asukaspaikkaa ja Hintan hoivakodissa Suomusjärvellä lähes 70. Kaikkiaan kaupungilla on lähes 400 omaa hoivakotipaikkaa.

Sen lisäksi, että lakkautettavaksi esitetyt paikat pitää korvata, tarvitaan ikääntyvän väestön kaupungissa joka vuosi parikymmentä kokonaan uutta paikkaa. Yhteensä uusia paikkoja tarvitaan vuoteen 2025 mennessä lähes 300, kehittämisohjelmassa laskettiin.

Tilanne ei ole vuodessa muuttunut. Tarve on olemassa, ja päätöksiä pitäisi tehdä.

Ääneen lausuttuja ratkaisuja ovat olleet suuren yksikön rakentaminen vuokrausperiaatteella Alhaisiin ja tilojen vuokraaminen IoT Campukselta. Vaihtoehdot ovat mielenkiintoisia ja todennäköisesti myös toteutuskelpoisia.

Kehitysvammahuollon kehittämisohjelmassa esitetään ajatus 45-paikkaisesta yksiköstä, jossa olisi myös uusia vanhuspaikkoja. Tämä ehdotus on saanut kannatusta.

Kunnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa aikajänne on pitkä, ja uusia ratkaisuja pitää olla valmiiksi mietittynä, vaikka nykyisille lakkautettaviksi esitetyille hoivakodeille annettaisiin jatkoaikaa.

Kaupunki on jo pitkään ostanut palveluita yksityisiltä toimijoilta sekä suoraan että nyttemmin myös asiakkaalle myönnettävälle palvelusetelillä.

Yksityiset tietävät, että Salossa on tarvetta hoivakotipaikoille, ja ne rakentavat mieluimmin lähelle kaupungin keskustaa.

Salon sairaalan lähelle alkaa ensi vuoden alussa nousta turkulaisen Huhtihovin hoivakoti. Mehiläisen hoivakoti muutti vanhasta Hajalan vanhainkodista uusiin tiloihin Halikon kirkonkylään. Kuusjoen Kotisatamalle valmistuu ensi vuonna uusi hoivakoti Ollikkalaan.

Mitä pidemmälle päätös kaupungin oman hoivakodin rakentamisesta siirtyy, sitä enemmän yksityisille on markkinoita.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tarkkailija A
9 päivää sitten

Hintan ja Kukonkallion lakkautusta on nyt perusteltu sillä, että tuleva sote-alue ei tule niitä hyväksymään ja käyttämään. Voisiko joku alan asiantuntija perustella, miten sote-alueet voivat yhtäkkiä rikastua niin, että ne lakkauttavat kaikki vanhat hoivakodit ja rakentavat miljoonilla uusia tiloja kaikille Varsinais-suomalaisille vanhuksille, ja poliitikkojen mielestä kaikki vielä Turkuun? Ainakin Turun Sanomien mukaan rahat on loppu, myös turkulaisilta. Ja joka paikassa on pulaa paikoista. Miten tämä sopii yhteen lakkautusten kanssa? Vai onko tarkoitus luopua kaikesta omasta toiminnasta ja ulkoistaa vanhuspalvelut yksityisille yrityksille?

keijo.k
9 päivää sitten
Reply to  Tarkkailija A

Tähän poliitikko vastaisi kuten Ministerit kyselytunnilla :”Kiitos hyvästä kysymyksestä” ja sen jälkeen ajan sallima höpinä tai vastaavasti kirjallisena sivun verran tyhjänpäiväisyyttä .

Taas säästökö?
9 päivää sitten

Alle 65-vuotiaiden omaishoidettavien hoitajille tarkoitettu palveluseteli lakkautetaan, vaikka se ei vielä edes kunnolla pääsyt alkamaan. Luulen että kaupunki tahallaan jätti mainostamatta palveluseteliä, koska muka yhtäkään palveluntarjoajaa ei laittanut hakemusta. Tälle palvelulle olisi ainakin vammaispuolella tarvetta ja taaskaan ei kysyä asiakkailta, vaan palveluseteli lakkautetaan. Koronan takia ei laitettu pystyyn vammaispalvelun asiakasraatia, siellä ehkä asiaan olisi puututtu.