Hyvää hallintoa etsimässä

0

Kaupunginhallitus teki kyseenalaista salolaista poliittista historiaa kokouksessaan 9.11. Kaupunginhallituksen enemmistö päätyi aloittamaan prosessin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan Jussi Mattilan virkasuhteen purkamiseksi koeajalla.

Kokouksen pöytäkirjan mukaan perusteeksi on esitetty soveltumattomuutta. Kaupungin henkilöstöltä ja kuntalaisilta on tullut valtava määrä kyselyitä ja palautetta siitä, että mitä ihmettä tässä kaupungissa oikein tapahtuu. Kerrataanpa.

Jussi Mattila tuli valituksi tehtävään kesäkuussa pitkän hakuprosessin jälkeen, jossa käytettiin valintatyöryhmän apuna ulkopuolista konsulttia osaamisen ja soveltuvuuden arvioimiseksi.

Heti valinnan jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtaja epäili valitun osaamista julkisesti. Yksi hakijoista, Jari Niemelä, jätti oikaisuvaatimuksen kaupunginhallitukselle, jonka käsittelyn yhteydessä perusteltiin hyvin huolellisesti syyt Mattilan valinnalle.

Kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen yksimielisesti perustellen: Mattilan työkokemus, sote-toimintaympäristön tuntemus ja uudistusnäytöt tukevat hänen valintaansa tehtävään. Arvioinnissa otettiin huomioon soveltuvuus virkaan sekä henkilökohtaiset ominaisuudet.

On huomioitavaa, että kolme hallituksen jäsentä jääväsi itsensä oikaisuvaatimuksen käsittelystä.

Jussi Mattila on myllerryksen keskellä sitoutunut Saloon, irtisanoutunut vanhasta työstään ja tuonut toimialansa hallintoon uutta kulttuuria. Uusi työ tuo tullessaan pitkän oppimisprosessin, jonka aikana otetaan haltuun kaupungin hallintosääntö ja toimialan käytänteet.

Valtuutetuille on lähetetty epäasiallisia viestejä Mattilasta, mitä voidaan pitää työpaikkakiusaamisena. Työsuojelun tulee selvittää esille tulleet ylilyönnit viipyilemättä ja ottaa tarvittaessa avukseen ulkopuolinen asiantuntija.

Palataanpa nyt sitten nykyhetkeen. Kaupunginhallituksen enemmistö arvioi Jussi Mattilan soveltumattomaksi. Kuinka tähän arvioon on päädytty?

Jussi Mattilan esimiehenä toimii vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen. Oliko häneltä pyydetty arvio Mattilan osaamisesta? Oliko palvelualuejohtajia kuultu arjen sujumisesta?

Tietojemme mukaan vastaus näihin molempiin kysymyksiin on ei. Kaupunginhallituksen enemmistö päätyi tuomaan kaupunginhallitukseen Mattilan poispotkimiseen tähtäävän esityksen ohi esittelijän sekä jopa ohi kokouksen puheenjohtajan, kun varsinainen puheenjohtaja ilmoitti viime hetkellä olevansa poissa.

Korkean profiilin ammattilaisen osaamisen arviointiin ei tarvittu sen kummempia lausuntoja. Hänen kanssaan ei ole myöskään käyty minkäänlaisia palautekeskusteluja kaupunginhallituksen toimesta.

Päädyimme selvittämään sote-sektorin keskeisiltä virkamiehiltä heidän näkemyksensä Mattilan toiminnasta. Jussi Mattila on onnistunut lyhyessä ajassa tuomaan sektorille avoimuuden ja luottamuksen ilmapiirin toiminnallaan.

Hän ei ole villitsevä esiintyjä, vaan asiajohtaja, joka on valmis tukemaan henkilöstöä vaikeidenkin asioiden keskellä. Lisäksi on kertynyt näyttöä tilanteista, joissa hän on tiukasti vaatinut Salon pääsyä mukaan tärkeisiin neuvottelupöytiin.

Henkilöstön viesti on selvä. Kaupunginhallituksen enemmistön toiminta on ollut omiaan heikentämään Salon kaupungin mainetta työnantajana. Kuka huippuammattilainen enää uskaltaa hakea Saloon töihin, kun voi löytää itsensä johtavien poliitikkojen arvaamattoman toiminnan keskeltä?

Kaupunginhallituksen luottamuksen arvioimiseksi jätettiin aloite muun muassa. hyvän hallinnon laiminlyönteihin liittyen. Prosessi on tärkeää käydä läpi avoimuuden hengessä.

Mika Kortelainen
kunnallisjärjestön puheenjohtaja (kok.)

Anu Aaltonen
kunnallisjärjestön vpj (kok.)

Arttu Karhulahti
valtuustoryhmän puheenjohtaja (kok.)

Anna-Leena Yli-Jama
valtuustoryhmän vpj (kok.)

Elina Suonio-Peltosalo
kaupunginhallituksen 1. vpj (kok.)

Juhani Nummentalo
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.)

Marko Tapio
kaupunginhallituksen jäsen (kok.)

 

____________________
Haluatko lähettää mielipidekirjoituksen julkaistavaksi? Ohjeet löydät täältä.