Hyviä uutisia akkutehtaalta

1
Salon akkutehtaan laajennus tulee Merikaaren ja Nakolan rakennusten välissä olevalle pysäköintialueelle.

Valmet Automotiven akkutehdas on osoittautunut vieläkin paremmaksi tulokkaaksi kuin alkuun osattiin odottaakaan. Salon tehtaalla työskentelee nyt noin 200 henkilöä, ja lähivuosina henkilöstömäärä on tarkoitus tuplata.

Akkutehtaan tarpeisiin rakennetaan lisää tilaa Salon IoT Campuksen Merikaareen. Uutta tuotantotilaa on tulossa 4 000 neliömetriä.

Autoteollisuus keskittyy yhä voimakkaammin sähköautoihin, mikä lisää korkeajänniteakkujen kysyntää maailmalla. Uudenkaupungin autotehdasta pyörittävä Valmet Automotive on löytänyt lupaavan kasvualan sähköautojen akkupakettien valmistuksesta.

Salon akkutehdas polkaistiin ennätysvauhtia käyntiin, ja nopeaa tahtia näyttää etenevän myös tehtaan laajennus.

Valmet Automotive panostaa akkuihin voimakkaasti, sillä Salon lisäksi yhtiö aikoo aloittaa akkujen valmistuksen myös Uudessakaupungissa. Uuden akkutehtaan suunnittelu on jo käynnissä, ja tuotanto on tarkoitus aloittaa ensi vuoden aikana. Uudet akkujen tuotantolinjat rakennetaan autotehtaan olemassa olevalle tehdasalueelle.

Sähköautojen akuista on tulossa keskeinen osa suomalaisen autotehtaan tuotantoa. Mahdotonta ei ole, että tulevaisuudessa akuista voi tulla jopa yhtiön päätuote.

Salo näytti vahvuutensa, kun Valmet Automotive etsi paikkaa akkutehtaalle. Nokian ja Microsoftin jättikiinteistö ostettiin paikallisiin käsiin, mikä mahdollisti akkutehtaan hyvän vastaanoton. Ottajia olisi ollut muuallakin.

Salossa kuunneltiin herkällä korvalla autotehtaan toiveita. Akkutehtaalle järjestettiin sopivat tilat ja tarvittavat muutostyöt tehtiin niin nopeasti, että vuokralainenkin yllättyi. Samanlaisella otteella Salossa on reagoitu akkutehtaan laajennustarpeisiin.

Laajentumisiin pitää varautua jatkossakin, sillä sähköauton akkujen kysyntä maailmalla vain kasvaa. Suomi voi hyvin nousta akkuteollisuuden suurvallaksi ja Salo merkittäväksi osaamiskeskittymäksi.

Sadat uudet tuotannon työpaikat kelpaisivat mille tahansa kaupungille. Vaikeasta rakennemuutoksesta toipuvalle Salolle uudet työpaikat ovat vielä tärkeämpiä.

Mielikuva sujuvasta toiminnasta ja yritysten tarpeiden ymmärtämisestä herättävät myös muualla yritysten mielenkiintoa Saloa kohtaan.

Hyvään kasvuun päässyt IoT Campus on esimerkki onnistuneesta kasvuhankkeesta ison rakennemuutoksen keskellä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Timo Lehto
20 päivää sitten

Hienoa Valmet Automotive ja hienoa Salon kaupunki joustavuudesta ja yhteistoiminnasta
teollisuusyrittäjän kanssa.
Tilaisuudesta on otettu vaarin ja oltu hereillä ja aktiivisia heti alkuvaiheessa.
Markkinatilanne vaikuttaa lupaavalta, joten näkymät ovat hyvät.