Joulun iloa synkkyyden keskelle – somerolainen Metka Kööri esittää konserttinsa koronan takia kahteen kertaan

0
Metka Kööri pitää joulukonserttinsa Kiiruun talossa. Ensi kevääksi viihdekuoro suunnittelee 10-vuotisjuhlakonserttia.

Somerolainen Metka Kööri tarjoaa yleisölle jo toisen konsertin lyhyen ajan sisällä. Lokakuussa kuoro johdatti Unto Monosen kaihoisiin sävelmiin, sunnuntaina vuorossa ovat luokkaa iloisemmat joululaulut. Viihdekuoro on jatkanut työtään konserttien eteen myös koronan varjostaessa elämää.

– Haluamme tarjota jotakin iloa tämän synkkyyden keskellä. Ihmisillä on kova tarve kulttuuritapahtumille, Metkan Köörin puheenjohtaja Hellevi Kellokumpu huomauttaa.

Helppoa ei kulttuurin tekeminen poikkeusoloissa ole. Metka Köörikin joutui viime tipassa etsimään uuden konserttipaikan, kun Someron seurakunta kielsi tällä viikolla yleisen koronatilanteen takia joulukonsertin pitämisen seurakuntakeskuksessa. Konsertti on nyt Kiiruun talossa ja se viedään lävitse saman päivän aikana kaksi kertaa.

– Kahdella eri esityksellä turvaamme sen, että turvaväleistä voidaan pitää kiinni. Samalla isompi joukko ihmisiä pääsee kuulemaan jouluisia sävelmiä, viihdekuoron johtaja Annika Kuntsi toteaa.

Metkan Köörin laulajille harrastuksen jatkuminen poikkeusoloissa on ollut äärimmäisen tärkeää. Neljä vuotta kuorossa ollut Sonja Tiilikainen sanoo, että kööristä löytyy kaikki vapaa-ajalla tarvittava.

– Kuorossa on ystäviä ja hauskanpitoa, siellä saa kehittää itseään ja oppia koko ajan uutta, Tiilikainen listaa muiden nyökätessä vieressä.

Joulukonsertin laulut on sovittanut tuttuun tapaan Someron seurakunnan kanttori Olli Salomäenpää, joka toimii myös konsertin säestäjänä. Salomäenpään johtamat Someron naiskuoro ja Someron laulumiehet eivät tänä vuonna pidä joulukonserttia, vaikka ovatkin jatkaneet harjoituksia.

– Kuoroissa on sen verran riskiryhmäläisiä, että konsertin vaatiman kokoonpanon saaminen olisi ollut epävarmaa, Salomäenpää kertoo.

Iloista jouluista tunnelmaa maustettuna tuulahduksella suomalaista melankoliaa. Näin kuvailee Annika Kuntsi ensi sunnuntain konserttia.

Konsertissa kuullaan myös uusia sanoituksia. Kuoron sihteeri Minna Filppu sanoitti suomeksi legendaariset Santa Baby – ja Marshmallow World -kappaleet, joita ei ole aiemmin suomennettu. Salon Seudun Sanomien toimittajan käsissä niistä syntyi Pukkikulta ja Hattaramaa.

Pukkikullassa toivelistalla on niin Guccin käsilaukkuja kuin Minna Parikan kenkiä. Hattaramaa taas kertoo pohjoisen talven valkoisesta ihmeestä, jota niin moni meistä tälläkin hetkellä kaipaa.

Metkampi Joulu -konsertti Kiiruun talossa 29. marraskuuta kello 16 ja 17.30. Liput 10 euroa. Järjestäjät suosittelevat maskin käyttöä.