Jussi Mattilan virkasuhteen purku on ollut vireillä jo jonkin aikaa – ”Mies on liian suurissa saappaissa”

21
Jussi Mattila aloitti Salon sote-johtajana kesäkuussa. Nyt hänen virkasuhteensa halutaan purkaa ennen koeajan päättymistä.

Salon kaupunginhallituksen enemmistö katsoo, ettei vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan Jussi Mattilan osaaminen riitä viran menestykselliseen hoitamiseen.

Hallitus päätti maanantaina äänin 7–6 käynnistää prosessin, jonka tavoitteena on purkaa Mattilan virkasuhde ennen koeajan päättymistä marraskuun lopussa.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan Mattilan lähdön puolesta äänestivät keskustan ryhmä eli Ulla Huittinen, Timo Lehti ja Johanna Riski, Jonna Nyyssönen (vihr.), Marja Ruokonen (vas.), Simo Vesa (sd.) ja puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivosen (sd.) varajäsen Piia Keto-oja (sd.).

Mattilan jatkon puolesta äänestivät kokoomuslaiset eli Elina Suonio-Peltosalo, Marko Tapio ja Anna-Leena Yli-Jama sekä Saku Nikkanen (sd.), Mikko Lundén (ps.) ja Kalle Tekkala (kd.).

SSS:n tietojen mukaan Mattilan virkasuhteen purkua koeajalla kannattavat myös Karnisto-Toivonen sekä valtuuston varapuheenjohtajat Leena Ahonen-Ojala (sd.), Ilkka Uusitalo (kesk.) ja Heikki Tamminen (ps.). Valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok.) kuuluu Mattilan tukijoihin.

Saija Karnisto-Toivonen, Ulla Huittinen ja Johanna Riski vastustivat jo Mattilan valintaa  huhtikuussa, ja kolmikko jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

Miksi Salon vt. sosiaali- ja terveysjohtajana kesäkuussa aloittanut Jussi Mattila halutaan jo nyt ulos? Siitä useimmat hallituksen jäsenet ovat vaiteliaita.

– En halua kommentoida, sanoo Marja Ruokonen.

– En kommentoi mitenkään, ennen kuin pöytäkirja on julkinen, Simo Vesa sanoo.

– En kommentoi ennen ensi maanantaita, mutta sen jälkeen kyllä ja suurella sydämellä, Mikko Lundén lupaa.

– En nähnyt tässä kohtaa perusteita koeajan purulle. Voi olla ehkä fiksumpaa, etten kommentoi enempää, ennen kuin pöytäkirja julkaistaan, Saku Nikkanen tyytyy sanomaan.

Kokoomuslaiset ovat olleet tiukasti Mattilan kannalla. Elina Suonio-Peltosalo ei nähnyt kokouksen jälkeen perusteita Mattilan virkasuhteen purulle, eikä Marko Tapiokaan ymmärrä päätöstä.

– Olen ollut tekemisissä Mattilan kanssa, enkä ymmärrä tätä. Hyviä esityksiä, selkeitä vaihtoehtoja. En saanut kokouksessa konkreettisia perusteluita, miksi hänet pitäisi irtisanoa.

– Olin hämmentynyt eilisessä kokouksessa, mutta en lähde kommentoimaan asiaa enempää, koska pöytäkirja ei ole vielä julkinen, Anna-Leena Yli-Jama vastaa.

Keskustan Johanna Riski sanoo, ettei kyse ollut ainakaan ”härskistä poliittisesta pelistä”, jollaisena Jussi Mattila piti hallituksen päätöstä tuoreeltaan (SSS 10.11.).

– Kyseessä on kuuden kuukauden koeaika ja merkittävä johtaja-asema. Tämän kaltaisissa työsuhteissa koeajat on arvioitava hyvin tarkasti. Olisi täysin vastuutonta, jos näin ei olisi tehty, Riski perustelee.

Hänen mukaansa kyse on vastuullisesta työnantajan toiminnasta ja kaupunkilaisten parhaasta.

– Itselleni vaikein asia hänen kohdallaan oli, että vastoin hallintosääntöä ja kaupunginhallituksen päätöstä tuodaan esityksiä, Riski sanoo.

Hän viittaa Mattilan esitykseen, jonka mukaan kaupunki olisi luopunut Hintan ja Kukonkallion hoivakodeista ja hankkinut tilalle vuokramallilla uudisrakennuksen. Toinen vaihtoehto olisi ollut vuokrata hoivakodille tilat Salo IoT Campukselta. Mattila veti esityksensä pois kuultuaan poliittisten päättäjien närkästyneen siitä.

SSS:n saamien tietojen mukaan Jussi Mattilan virkasuhteen purkua on valmisteltu jo pidempään, ja mukana on ollut edustajia useasta puolueesta.

Perussyy hankkeessa on, etteivät poliittiset päättäjät usko Mattilan osaamisen riittävän koeajan perusteella esimerkiksi Salon sairaalahankkeen ajamiseen.

– Tämä ei liity suoraan yksittäisiin esityksiin, vaan kokonaisarvioon, yksi päättäjistä sanoo nimettömänä.

– Mies on liian suurissa saappaissa. Osaaminen ei riitä, toinen luonnehtii.

Jussi Mattila voitti Salon sote-johtajan valinnassa keväällä vt. sosiaali- ja terveystoimenjohtajana ja apulaiskaupunginjohtajana toimineen Jari Niemelän äänin 9–4.

SSS:n tietojen mukaan Niemelä ei kuitenkaan palaisi sote-johtajaksi, jos Mattilan virkasuhde päätetään purkaa. Sen sijaan ajatuksena on, että kaupunki aloittaisi haun uudelleen puhtaalta pöydältä.

Salon vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen kuulee Jussi Mattilaa kaupunginhallituksen päätöksen takia todennäköisesti ensi viikolla.

Hallitus käsittelee asiaa uudelleen joko 24. tai 30. marraskuuta.

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
1 vuosi sitten

Omituista, että jokin nimi kummittelee asiassa mukana jatkuvasti. Onhan tässä toisaalta hupia koko Suomen kansalle tämän kaiken ankeuden keskellä.

Pitää vaan muistaa, ettei vahingossakaan lipsauta missään olevansa salolainen.

Kaak kaak
1 vuosi sitten

Se onkin paha juttu, kun ankkalampeen tulee vieras ulkopuolelta. Pitää kaakattaa tarpeeksi kovaa, jotta lähtee pois.

Keijo K.
1 vuosi sitten

Onko liian suuret saappaat pahempi kuin liian piukka pipo? Suuriin saappaisiin voi kylmällä lisätä vaikka villasukkia, auttaa kummasti, mutta mitä voi tehdä, jos pipo on kauan puristanut päätä? Kannattaisiko ehkä luopua?

Olli P.
1 vuosi sitten

Ainut syy on se, että ne ”saappaat” oli varattu Niemelälle.

Ikuinen nokialainen
1 vuosi sitten

Tarkoittaakohan tämä sitä, etten pääsekään vanhuuden päiviksi Nokialle.

MH
1 vuosi sitten

Valitettavan pikkusieluista touhua kaupunginhallitukselta. Varmaan jäi pikkukiviä pikkukenkiin, kun sote-johtajaksi tulikin valittua joku muu kuin oma suosikki.

Jos näillä julkisuudessa puhutuilla perusteilla ollaan valmiita irtisanomaan sote-johtaja, niin eipä ole kovin kutsuva mainos uuden johtajan hakuun.

Eihän kukaan järkevä enää halua tällaiseen työympäristöön tulla. Tsemppiä Mattilalle!

Juha Karhu
1 vuosi sitten
Reply to  MH

Kaupunginhallitus valitsi vastoin kaupunginjohtajan esitystä Mattilan äänin 9-4, joten ei ole siitä kysymys, että olisi kiviä kenkiin jäänyt siitä.

Jotain muuta tyytymättömyyttä on taustalla ilmeisestikin, ehkä saappaat ovat liian isot kuitenkin.

Huomenta vaan
1 vuosi sitten
Reply to  Juha Karhu

Ryhmä, joka esitti Mattilaa virkaan vastoin kaupunginjohtajan esitystä, seisoo tiukasti valintansa takana, muita alkanut livetä. On siellä jotain oltava.

Allan
1 vuosi sitten

Onko kaupunginhallitus antanut ohjausta Mattilalle siitä, miten tulee toimia ja kuinka monta kertaa?

Entä mitä tarkoittaa haun järjestäminen puhtaalta pöydältä?

Niemelä kuitenkin voi laittaa uudelleen hakupaperit vetämään.

RRH
1 vuosi sitten

Hyvä, että nyt huomasivat, ettei vuoden kahden päästä. Niitä siellä istuu jo, joista ei päästä eroon kuin vasta henkilöiden jäädessä eläkkeelle.

Make
1 vuosi sitten
Reply to  RRH

Juuri näin. Ei kaupungin viran tarvitse tarkoittaa suojatyöpaikkaa.

Ihmettelevä mamma
1 vuosi sitten

Eikö silloin valittu paras hakijoista? Vai jätettiinkö paras odottamaan tilaisuuttaan?

Tulisiko uusintahakuun näin lyhyen koevirka-ajan kokeneen jälkeen edes hakijoita sopivilla saappailla?

Ei ole Salossa näin hätäistä toimintaa ollutkaan. Ettei vaan mentäisi ojasta allikkoon tätä vauhtia.

Halikon Tero
1 vuosi sitten

Voi tulla kalliiksi kaupungille ilman asiallista perustetta tehty koeajan purku. Samoin tähän liittyvä työntekijäkato, joka on väistämättä edessä, jos tähän yllättävään koeaikapurkuun mennään.

Uusi rekryprosessi maksaa kaupungille sen 20-30 tuhatta euroa. Kuka järkevä hakija tällaisen jälkeen haluaa Salon kaupunkiin töihin, voidaan oikeutetusti kysyä.

Monttööri
1 vuosi sitten

Mikä siellä päättäjillä on kenkätilanne näin syyskeleillä? Eli onko mahdollisesti tullut hankittua liikaa kasvun varaa omiinkin saappaisiin?

Jr_123
1 vuosi sitten

Kyllä nyt näkyy se, että tuli valituksi suosikin sijaan.

Ett mää ihmettele
1 vuosi sitten
Reply to  Jr_123

Kaikessa joku on jonkun suosikki ja toisen inhokki ja päinvastoin. Muuttuisiko Salossa mikään miksikään, vaikka ns. jonkun suosikki saataisinkin virkaan vivuttua?

Poliittista peliä
1 vuosi sitten

Kyse on poliittisesta pelistä, ja Mattila on valitettavasti joutunut pelinappulaksi. Hintan hoitopaikkojen säilyttämisellä yritetään kalastella ääniä kevään kuntavaaleissa. Kuumaa perunaa tilojen sopimattomuudesta nykymuotoiseen vanhustenhoitoon ei haluta ottaa käsittelyyn ennen vaaleja, vaikka jo nyt hyvin tiedetään, että tilat eivät tule kelpaamaan uuden sote-mallin käyttöön. Tämä on ikävää julkisuutta Salon kaupungille, eikä anna hyvää kuvaa hallituksen jäsenten toiminnasta. Virkamiesten tehtävä on tuoda esityksiä, joista tehdään tarvittaessa lisäselvityksiä. Päättäjät sitten päättävät ja kantavat vastuun. Taloudellinen tilanne vaatii nyt todella vastuunkantoa. Päät ovat olleet jo ihan liian kauan pensaassa. Poliittiselle pelille ei ole nyt tilaa Salon kaupungissa. Eriävät mielipiteet johtavan virkamiehen valinnan yhteydessä ovat… Lue lisää »

Voihan sen niinkin
1 vuosi sitten

Jäin miettimään sitä, että tarvitseeko esittelijän oikeastaan huomioida kaupunginhallituksen päätöstä tai evästystä ja sitä hallintosääntöäkään?

Esittää vaan, miten omasta mielestä parasta ja muusta viis, heh heh.

Lasse Reunanen / Salo
1 vuosi sitten

Keskiviikon SSS kertoi kysyneensä syitä erottamisesitykseen, mutta eroa ehdottaneet eivät halunneet kommentoida. Harmillista, että päättäjämme piilottelee päätöstensä perusteita vaikka vain edustajiamme ovet. Eihän tätä käytäntöä salolaisena voi hyväksyä. Arveltu, että syy löytyisi esityksistä joita kaupunginhallitus ei ensin olisi hyväksynyt. Kyllä esityksiä saa tehdä – päättäjät sitten päättäköön niistä sopivimmat – eikä heti ruikuteta erottamisella.

Poliittista peliä
1 vuosi sitten

Odotan todella innolla hallituksen jäsenten kommentteja ja varsinkin perusteluja tähän asiaan Salon Seudun Sanomissa sitten kun pöytäkirja on tarkastettu ensi viikon alussa.

Olisi jo aika tarttua todellisiin Salon ongelmiin, talouden tasapainottamiseen ja rakenteiden ripeään uudistamiseen. Elämme jatkuvasti yli varojen kohti kriisikunnan kriteerien täyttymistä. Poliittiset pelit pois ja koko hallitus yhteistyöhön kotikaupunkimme hyväksi.
Nyt pitää tehdä päätöksiä, mutta löytyykö yhteistyökykyä yli puoluerajojen. Ei hyvältä näytä.

Pertti
1 vuosi sitten

Lukekaa ”tätä mieltä” osiosta Jussi Uotin kirjoitus Mattilan asiasta. Kirjoitus erittäin hyvä, kiitos siitä.