Varsinais-Suomessa paljastuu toistuvasti koronatapauksia, joissa henkilö on ollut oireisena ihmisten keskuudessa

9

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä suosittaa perusopetuksen opettajille maskin käyttöä.

– Tällä halutaan välttää koulujen ja oppilaitosten massa-altistuksia, todetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa maskia perusopetuksen opettajille ja muulle henkilökunnalle. Opettajien suositellaan käyttävän maskia tai vaihtoehtoisesti visiiriä perusopetustilanteissa koko Varsinais-Suomen alueella viimeistään maanantaina 30. marraskuuta. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Toisen asteen oppilaitoksissa, lukioissa sekä korkeakouluissa maskin käyttöä on suositeltu jo aiemmin. Salossa myös perusopetuksen opettajille on jo aiemmin kaupungin omasta aloitteesta suositeltu maskien käyttöä, ja kouluihin on hankittu tarvittavat määrät maskeja ja visiirejä.

Koronapandemiaryhmä toteaa tiedotteessaan, että uusien koronatapusten kasvu on taittunut Varsinais-Suomen alueella.

Ilmaantuvuusluku on alle maan keskiarvon, ja uusia tartuntoja todettiin viime viikolla 20 vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee koronapandemiaryhmän mukaan koronainfektion oireiden moninaisuus.

– Osalla koronaviruksen aiheuttaman taudin oireet ovat selkeitä, mutta osalla vähäisiä ja jopa epätyypillisiä. Epätyypillisiä oireita voivat olla pelkästään ripuli, vatsatauti tai päänsärky. Tämän vuoksi testiin pitäisi mennä matalalla kynnyksellä ja koronaviruksen aiheuttamaa tautia myös epäillä herkästi, sanoo sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

– Tartunnanjäljityksessä on toistuvasti ilmaantunut tapauksia, joissa henkilö on ollut tartuttavana ja oireisena työssä tai muualla ihmisten keskuudessa. Tämä on aiheuttanut jatkotartuntoja ja suuriakin määriä altistuneita. On hyvin tärkeää, että ihmiset eivät liiku hengitystieinfektio-oireisena muiden ihmisten keskuudessa, vaan pysyvät kotonaan, Esa Rintala painottaa.

Koronapandemiaryhmä arvioi, että epidemian torjunta on onnistunut maakunnassa kohtuullisen hyvin. Koronan leviämistä on saatu hillittyä nimenomaan maakunnan suurimmissa tartuntakeskittymissä Turussa.

– Turku sekä muut alueemme kunnat ovat tehneet valtavan hyvää työtä monella tavalla, muun muassa testaamalla perheenjäseniä herkästi ja tartunnanjäljityksessä on onnistuttu hyvin, kertoo Esa Rintala.

Tartunnanlähde on saatu jäljitettyä viime viikolla 73 prosentissa tapauksissa. Uusista tapauksista joka kolmas liittyy perheiden tai lähipiirin tartuntoihin. Myös ulkomaan työmatkoilta saadaan yhä tartuntoja.

Sairaalahoidon tarve on pysynyt kohtuullisena. Tyksissä on koronavirustaudin vuoksi tällä hetkellä hoidossa seitsemän potilasta.

Tyksin laboratorioissa analysoitiin viime viikon (16.–22.11.) aikana yhteensä 6 181 koronanäytettä. Positiivisten näytteiden osuus kaikista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronanäytteistä oli 1,7 prosenttia. Viikkoa aiemmin positiivisten näytteiden osuus oli 1,9 prosenttia.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
viesti ei ole mennyt perille
2 kuukautta sitten

Oliko tähän tahallisuuteen sakotuspykälä tai rangaistus olemassa?

Allan
2 kuukautta sitten

Periaatteessa on.

Eri asia sitten on, voiko sitä käyttää kun henkeen ja terveyteen liittyvän vaaran aiheuttamisen sakottaminen rajoittaa vapaata liikkuvuutta.

Jessus
2 kuukautta sitten

Siinä rallatatte, että kukaan järkevä ei voi tautia saada. Kunnes saa, kun joku oireellinen tai oireeton kantaja yskäisee kassajonossa.

Keijo K
2 kuukautta sitten
Reply to  Jessus

Mikä on todennäköisyys kun molemmat maskittomia tai molemmilla maski käytössä?

Maiju
2 kuukautta sitten

Tässä nyt näkee, kun oireita vähätellään ja väitetaan omia oireita normiflunssaksi, vaikka ei käydä testeissä ja jatketaan normielämää vaarantamalla kanssaihmisiä. Ja oireettomiakin löytyy, ja osa heistä ei välitä yhtään käsideseistä, käsipesuista ja turvaväleistä. Skarppausta kaipaisi tännekin eikä pelkästään pääkaupunkiseudulle.

Tavis torilta
2 kuukautta sitten

Miten ihmisten välinpitämättömyys ja piittaamattomuus muista kuin itsestään on mennyt maassamme tähän malliin? Mutta ehkä heitä joskus kohtaa tilanne, jossa huomaa, miltä tuntuu, jos kukaan ei välitä tulla auttamaan.

Vai halutaanko heikommat ja iäkkäät ihmiset saada sairastumaan ja ns. luonnolliseen poistumaan?

Ihmettelen
2 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Jospa ne heikoimmat ja iäkkäämmät ovat itse niitä välinpitämättömiä ja piittaamattomia itseään ja muita kohtaan?

Täällä suvussa pitäisi kahvikekkereitä olla järjestämässä iäkkäille, kun perillinen täyttää täysiä kymmeniä. Eivät ole kuulleet koronasta, vai eivät ymmärrä kuuluvansa riskiryhmään? Ei tällaisena aikana voi pitää sukukekkereitä, eihän?

Kuntien rajat kiinni, niin loppuu ihmisten painostus ja kiusaaminen.

Ei juhlia. Ei edes jouluna.

Vihaan koronaa
2 kuukautta sitten

Pysyisivät kotona. Tuollaiset oireiset pilaavat muiden elämän.

Pekka
2 kuukautta sitten

Eduskunnassakin on yksi pelle, joka ei käytä maskia puhemiehen kehotuksesta huolimatta.
Eduskuntahan on läpileikkaus suomalaisista äänestäjistä. Tuskin kenenkään tarvitsee arvailla, minkä puolueen edustaja on näin totaalisen piittaamaton muista ihmisistä.