Kärpäset yhdellä iskulla – LP Viesti nappasi täydet liigapisteet ja eteni cupin lopputurnaukseen

0
Anniek Siebring (vas.) törmäsi kolmesti torjuntaan, jossa pääosaa näytteli Kaisa Nyman. Riittävän usein lyönnit löysivät kuitenkin tiensä myös vastustajan lattiaan. (kuva: Jari Vuorio)

LP Viesti ja Oriveden Ponnistus kohtasivat toisensa toistamiseen muutaman päivän sisällä, eikä voittajan nimi vaihtunut Salohallissa sunnuntainakaan.

LP Viesti kukisti OrPon tällä kertaa numeroin 3–0, otti täydet kolme pistettä lentopallon naisten Mestaruusliigassa ja eteni samalla myös Suomen cupissa lopputurnaukseen eli Final Fouriin.

Cupin lopputurnaus pelataan Tampereella tammikuun lopulla. Naisissa välieriin eli neljän parhaan joukkoon ovat paikkansa lunastaneet LP Viestin lisäksi myös LP Kangasala ja Pölkky Kuusamo. Viimeinen välieräpaikka ratkaistaan ykkössarjalaisen HEL Volleyn ja LiigaPlokin mittelössä.

LP Viesti ja sen edeltäjä Salon Viesti ovat olleet tuttu näky cupin ratkaisuvaiheessa, sillä välierissä seura on ollut koko 2000-luvun. Melkoinen saavutus siis.

LP Viesti kaatoi OrPon nyt kolmannen kerran tällä kaudella. Orivedellä aiemmin pelatut ottelut päättyivät 3–1-vierasvoittoihin. Vaikka eilinen ottelu menikin kolmessa erässä, oli OrPolla mahdollisuudet ainakin venyttää ottelua vähintään neljänteen erään.

Ensimmäisen kerran vieraiden sauma tuli toisessa erässä, jota se johti jo 23-21 sekä 25-24. Mahdollisuus jäi kuitenkin käyttämättä, ja LP Viesti nappasi erävoiton nimiinsä.

Kolmannessa erässä OrPo johti peliä jo ratkaisevan tuntuisesti 15–9, mutta LP Viesti ei tästäkään tilanteesta antautunut. Loppuerä 16-10 kotijoukkueelle ja ottelu pakettiin.

– Itseluottamuksemme on tällä hetkellä niin korkealla tasolla, että pystymme kääntämään tiukkoja eriä voitoiksi, vaikka emme ole ihan parhaimmillamme, LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen summasi.

– Kaivoimme riittävän hyvin pallot ylös ja teimme pisteet jatkotilanteista.

LP Viestin tehot tulivat laidoilta. Hakkuri Iina Andrikopoulou teki jo avauserään kahdeksan pistettä ja päätyi lopulta 17 pisteeseen. Toisessa ja kolmannessa erässä LP Viestin hahmoksi nousi hollantilainen yleispelaaja Anniek Siebring, joka lähenteli 20 pisteen rajapyykkiä.

– Iinan ja Anniekin onnistumiset olivat tärkeitä, koska keskipelaajat Anna Czakan ja Nea Haatainen eivät päässeet totuttuihin tehoihin, Lemminkäinen huomautti.

LP Viestin kapteeni Noora Kosonen palasi nilkkavaivansa jälkeen nyt ensimmäistä kertaa kunnolla tositoimiin. Kosonen aloitti tosin vaihdossa, mutta hänet laitettiin toisessa erässä kentälle Linnea Kuuselan tilalle. Kosonen myös pysyi kentällä loppupelin ajan.

– Noora puolusti kolmannen erän ratkaisevilla hetkillä OrPon hyökkäyksiä ylös ja Anniek teki niistä pisteet. Nooran nostot eivät näy tilastoissa, mutta ne näkyivät taululla, Lemminkäinen kiitteli.

OrPo ei pystynyt käyttämään hyväkseen edes salolaisten 15 hyökkäysvirhettä ja tähän päälle tullutta yhdeksää torjuntapistettä. Varsinkin avauserä oli vierailta vaisu, sillä siinä LP Viesti karkasi Siebringin syöttövuorolla 10–2-johtoon.

– Ensimmäiset puolitoista erää näytti, että OrPosta vain Kaisa Nyman tuli tänne voittamaan. Omalla tekemisellään hän sai muutkin mukaan peliin, Lemminkäinen sanoi.

OrPon laiturit Saara Holm ja Annukka Paloniemi jäivät liian pienille tehoille, jotta vieraiden voitosta olisi voitu edes alkaa puhua. Myöskään Italian A1-liigan Perugian kanssa sopimusneuvotteluja kesällä käynyt serbialainen Isidora Ubavic ei loistanut.

Ubavic on ainakin tällä hetkellä OrPon ainut ulkomaalaispelaaja.

– En voi tehdä päätöksiä niissä asioissa, se on seuran päätös. Koronapandemian vuoksi pelaajien hankkiminen on normaalia vaikeampaa, OrPon päävalmentaja Sotiris Gkotsis totesi.

Gkotsis joutuu tulemaan toimeen myös ilman keskitorjuja Netta Rekolaa, joka on istunut viime peleissä penkillä joukkueenjohtajan roolissa.

– En voi antaa tarkempia tietoja, mutta kyseessä ei ole loukkaantuminen. Netta saattaa olla poissa peleistä yli kuukaudenkin vielä, Gkotsis kertoi.

Legenda Nyman haluaa pitää hauskaa

LP Viestin entinen kapteeni ja seurassa neljä Suomen mestaruutta voittanut Kaisa Nyman palasi jälleen kerran tuttuun Salohalliin.

Viime kaudella Nyman pelasi välivuosien jälkeen liigassa Nurmon Jymyssä, ja täksi kaudeksi hän teki sopimuksen Oriveden Ponnistukseen. OrPossa Nyman on jälleen kerran ollut alkukauden ajan joukkueensa parhaita pelaajia.

– Onhan lentopallo edelleen kivaa. Palautumisen kanssa on vähän ongelmia, kun pelejä on aika tiuhaan tahtiin. Yritän parhaani, Nyman ruoti turhankin vaatimattomasti.

Sunnuntaina Nyman napsi neljä torjuntaa ja teki yhteensä kymmenen pistettä.

– Tunnelmat ovat tietenkin hieman pettyneet. Olisimme halunneet pisteitä ja jatkoon cupissa. Tänään ei vain riittänyt.

OrPon päävalmentaja Sotiris Gkotsis suitsutti ”Kassun” panosta joukkueessa.

– Hän on legenda. Hänen asenteensa toimii esimerkkinä meidän nuorille pelaajillemme. Hän tekee aina parhaansa, Gkotsis sanoi.

Minkälaisia tavoitteita Kaisa Nymanilla on vielä tulevaisuudessa lentopalloilijana?

– Haluan pitää hauskaa kentällä ja nauttia tästä vielä niin kauan kuin voin. Ei tämä tästä varmasti enää kauhean pitkään jatku, Nyman pohti.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA JA SUOMEN CUPIN PUOLIVÄLIERÄ

LP Viesti–OrPo 3–0 (25–17, 27–25, 25–21)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 1/+1, Anniek Siebring 19/+12, Noora Kosonen 2/+1, Anna Czakan 6/+4, Iina Andrikopoulou 17/+6, Nea Haatainen 9/+3, Linnea Kuusela 5/+2. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 56.
OrPo: Kaisa Nyman 10/+5, Anastasia Boricheva 2/0, Saara Holm 9/+2, Annukka Paloniemi 11/+2, Ada Aronen 1/+1, Isidora Ubavic 9/0, Nea Luntamo (passari) 1/-1. Libero Sanna Häkkisen vastaanottoprosentti 63.

Hyökkäysprosentti: 38–32
Vastaanottoprosentti: 47–38
Torjuntapisteet: 8–9
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 9–2/5–11

Tuomarit: Esa Virta ja Mira Caven.
Yleisöä: 356

SSS-pisteet: Siebring 3, Andrikopoulou 2, Syrjälä 1.
Pistekilpailun tilanne: Siebring 11, Tuchashvili 7, Andrikopoulou, Czakan ja Haatainen 5, Kosonen, Laaksonen ja Syrjälä 1.

OHO!

Salolainen Viesti on pelannut 2000-luvulla joka vuosi naisten Suomen cupin välierässä.

LP Viestin seuraava ottelu: perjantaina 4. joulukuuta LP Viesti–JymyVolley kello 18.30 Salohallissa.