Kimin asialla – Kari Hotakaisen ja Heikki Kullan teoksien erilaisuus puoltaa Räikkös-kirjojen nopeaa julkaisutahtia

0
Kimi Räikkönen, jäämies ja tänä vuonna myös maskimies. (kuva: Lehtikuva/AFP/Antonin Vincent)

Heikki Kulta: Iceman – Kimin matkassa. Readme. 448 sivua.

Kimi ansaitsee kaksi laajaa kirjaa noin kahdessa vuodessa. Ensimmäisen voi luokitella paljon muustakin kuin urheilusta kertovaksi elämäkerraksi, jälkimmäisen pelkästään autourheilusta kertovaksi saavutusten hehkuttamisteokseksi.

Merkittävää on todeta kahden kirjan kohteen olevan Kimi, ei Kimi Räikkönen. Vaikka Kari Hotakaisen kirjan nimi onkin Tuntematon Kimi Räikkönen, puhutaan Suomen formulatähdestä tuttavallisesti usein pelkällä etunimellä. Sellaiset urheilijat ovat Suomessa harvassa – mieleen tulee lähinnä Iivo (Niskanen).

Syntymäkunnassaan Kuusjoella nuoruutensa viettäneen urheilutoimittajan Heikki Kullan Kimi-kirja kestää äänikirjana kuunneltuna viitisentoista tuntia. Muusta kuin autourheilusta tarinaa on murto-osa. Kulta käsittelee ohimennen avioitumisen Jenni Dahlmanin kanssa sekä uuden parisuhteen Minttu Virtaseen. ”Se seurapiireistä”, tiivistää Kulta tämän äärimmäisen lyhyen Virtas-osion jälkeen.

Juuri kirjojen erilaisuuden takia myös tälle jälkimmäiselle opukselle on tilauksensa. Se ei tunnu väkisin tehdyltä – tai siltä, että joulumarkkinoille oli tärkeää saada seuraava hitti lukuisat ennätykset rikkoneen Hotakaisen teoksen jälkeen.

Eikä tällaisen opuksen tekijäksi olisi voinut tästä tai monesta muustakaan maasta löytyä parempaa kirjoittajaa. Olihan Kullalla jo viime vuonna takanaan 371 paikan päällä nähtyä formula ykkösten MM-sarjan osakilpailua lähes 40 vuoden ajalta. Yhteismäärä on siis jopa suurempi kuin F1-historian ennätysmieheksi tässä kategoriassa nousseella kirjan kohteella.

Siksipä erillisiä haastatteluita ei ole tarvinnut enää varta vasten tehdä. Ne kun on tehty Räikkösen lähes 20-vuotisen MM-uran aikana myös tärkeiden taustavaikuttajien kanssa.

Kullan omat muistiinpanot ja lehtitekstit riittävät hyvin pikälti sellaisenaan, ja erityisen arvokkaita ovat esimerkiksi kuntovalmentaja Mark Arnallin sekä isä- ja poikamanageri Robertsonien ajatukset.

Kimi Räikkönen on niin myyttinen hahmo ja niin merkittävä myös kansainvälisellä tunnettuudellaan, että Kullan kertomukset olisi jossain vaiheessa ollut suorastaan pakko pistää kansiin ja ääniraidoille.

Toimittajauran tärkeys alleviivautuu siinäkin, että Kulta on saavuttanut lukuisia uutisvoittoja. Parhaimmillaan hänen ensimmäisenä maailmassa kirjoittamat uutiset ovat levinneet Turun Sanomista ympäri maapalloa.

Heikki Kullallekin tämä vuosi on ollut hyvin paljon tavallisuudesta poikkeava. (Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman)

Heikki Kullan merkitys suomalaisen formulasivistyksen kasvattajana on valtava. Toki suurimmat syyt maan muuttumiseen formulakansaksi löytyvät suomalaismenestyksestä ja televisiolähetyksistä, mutta erittäin merkittävä osa painetusta lehtitekstistä on lähtöisin yhden miehen näppäimistöltä.

Sitä kautta on paikallaan pohtia myös kirjoitusten sisältöä. Tuore kirja näyttää erittäin pitkälti samalta kuin 25 viimeisimmän vuoden lehtijutut. Kritiikkiä suomalaiskuljettajia kohtaan on ollut turhaa odottaa: sellaista ei 15-tuntisesta Kimistäkään löydy rivin riviä, kilpakumppaneista kylläkin.

Olisi ollut kiinnostavaa lukea tai kuulla pohdintaa siitä, miksi Räikkönen on ”vain” yksinkertainen maailmanmestari. Tai sitä, miksi osakilpailuvoittoja on 21 ja paalupaikkoja 18 sen sijaan, että kilpailun nopeimpia kierroksia löytyy niinkin paljon kuin 46.

Näiden sijaan yksittäisiä osakilpailuvoittoja käydään seikkaperäisesti läpi hehkutusten säestäminä. Suitsutukset jatkuvat läpi kirjan, on kommentointivuorossa sitten kuka tahansa.

Aivan kirjan alkusivuilla Kulta kertoo, miten hänen tehtävänään oli puolustella alkoholin käyttökohun keskelle ajautunutta Räikköstä ulkomaalaisille tiedotusvälineille. Ennen yhden McLaren-kauden alkua Räikkönen kommentoi McLarenin uuden auton vaikuttavan ”paskalta”. Kulta kirjoitti siloitelleensa tätä kommenttia. Herää vain kysymys: miksi piti siloitella?

Tietynlaisen fanitoimittajan vaikutelma lukittuu viimeistään siinä vaiheessa, kun Kulta kuvailee Räikkösen maailmanmestaruuden 2007 jälkeisiä tunnelmia. Mestaruus tuli Brasilian Interlagosin päätöskilpailun erikoisten vaiheiden jälkeen, kun sarjaa johtanut englantilainen Lewis Hamilton jäi kauas kärjestä.

– Interlagosin rähjäisessä pressikeskuksessa oli ainakin yksi ikionnellinen suomalainen. Kun Kimi pääsi voittajana ruutulipulle ja Hamilton oli vasta seitsemäs, kuittailin tuttujen englantilaiskaverien onnittelut varmaan ylpeämpänä kuin koskaan aiemmin.

Räikkösen Ferrari-vuosina Kulta kirjoitti artikkeleja sekä ennen että jälkeen kilpailujen niin Ferrarin kuin kuljettajien nettisivuille. Moinen toimittaja-tiedottaja-yhdistelmä kuulostaa hieman pahalta.

Kulta – 20 vuotta Kimin asialla.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments