Kupla puhkesi Koripalloliiton silmille

0
Petteri Koponen (oik.) on karanteenissa, kun Henrik Dettmannin valmentama Susijengi pelaa EM-karsintaa Espoossa.

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n päätös olla siirtämättä miesten EM-karsintaotteluita pois marraskuulta oli piittaamaton ja typerä.

EM-kisat siirrettiin jo syksystä 2021 vuodella eteenpäin, mutta jostain syystä karsintoja on pakko pelata keskellä pahenevaa pandemiaa. Suomen koripalloliitto oli sentään jyrkästi tätä ideaa vastaan.

Koripalloliitto päätti silti ottaa valtavan riskin, kun se halusi järjestää oman karsintalohkonsa koronakuplan Espoossa. Kun päätös tehtiin, näytti Euroopan ja etenkin Suomen tautitilanne vielä hyvältä.

Päätöksen taustalla oli luonnollisesti raha. Liitossa laskettiin, että järjestelykulujen ja yleisörajoitusten jälkeenkin viivan alle jää kuusinumeroinen summa rahaa, jolla voi kuitata esimerkiksi liiton oman pääoman alijäämän (141 700 euroa).

Viikkoa ennen turnauksen alkua kuitenkin selvisi, ettei yleisöä saa ottaa halliin ja liitolta jää tuo kuusinumeroinen summa saamatta.

– Tiedostimme, että tällainen riski on ja nyt se laukesi, liiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara myönsi Aamulehdelle.

Lauenneen riskin johdosta Koripalloliitto on pakotettu sopeuttamistoimiin.

Viimeistään kupla puhkesi liiton silmille keskiviikkona, kun kotijoukkueen ykköstähti Petteri Koponen asetettiin karanteeniin yhdessä valmentaja Hanno Möttölän kanssa.

Bayern Münchenistä potkut saanut Koponen on harjoitellut viime viikot liiton akatemiajoukkueen HBA-Märskyn mukana. Möttölä on yksi joukkueen valmentajista.

HBA-Märskyn piti kohdata viime sunnuntaina Divari A:n ottelussa Tampereen Pyrintö, mutta ottelu peruttiin muutama tunti ennen ylösheittoa ”joukkueiden keskinäisellä sopimuksella”.

Sattumaako? Joka tapauksessa kuplaturnauksen imagolle Koposen karanteeni on valtava lommo.

Lisää poissaoloja saattaa tulla, sillä SSS:n tietojen mukaan Suomen lauantaisen avausvastustajan Georgian yksi joukkueen jäsenistä olisi antanut positiivisen koronanäytteen. Georgian joukkue ei ollut tiedottanut keskiviikkoiltaan mennessä mahdollisista tartunnoista tai altistumisista.

Serbia taas saapui Espoon kuplaan C-joukkueellaan ilman 25–30 parasta pelaajaansa. Kaiken lisäksi Serbian NBA:ssakin piipahtanut päävalmentaja Igor Kokoskov aikoo valmentaa perjantai-iltana Fenerbahcea Euroliigan ottelussa Valenciaa vastaan ja matkustaa matsin jälkeen Istanbulista Espooseen. Lauantaina Kokoskovin pitäisi luotsata Serbiaa ottelussa Sveitsiä vastaan.

Kuvion toteutus on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Kokoskovin pitäisi antaa Suomen saavuttuaan kaksi negatiivista koronanäytettä ennen kuin hän vapautuisi karanteenista…

Kaiken tämän riskinoton ja suoranaisen hulluuden taustalla Koripalloliiton kilpailullista päätuotetta Korisliigaa pelaavien seurojen kassoissa paistaa pohja.

Pelaajia on jo lomautettu ja tullaan lomauttamaan lisää. Rahat eivät riitä välttämättä edes joulun yli.

Liitolta ei ole luvassa taloudellista tukea, koska siihen ei ole varaa.

Surullinen kuplaepisodi onkin jälleen yksi esimerkki siitä, että Koripalloliitto on olemassa ensisijaisesti maajoukkueita, ei jäsenseurojaan varten.