Koronapelko piikitti influenssarokotteet loppuun Salosta – ”Poikkeuksellinen ja harmillinen tilanne”

2
Terveydenhoitajat Anu Salin (vas.) ja Anna-Kaisa Oksanen antavat influenssarokotteita Salon pääterveysasemalla.

Influenssarokotteet ovat pientä, riskiryhmille varattua erää lukuun ottamatta loppu Salosta. Terveyspalveluiden johtaja Kaisa Nissinen-Paatsamala harmittelee poikkeuksellista tilannetta, joka ei ole hellittämässä lähiaikoina.

– Nyt tilanne on se, että uusia rokoteaikoja ei voi enää varata. Ne henkilöt, jotka ovat ajanvarauksen ehtineet tekemään, saavat vielä rokotteen. Lisäksi säästämme pienen erän rokotteita, hän kertoo.

Säästettävä erä on korkeaan riskiryhmään kuuluville ihmisille. He saavat rokotteen muun vastaanottokäynnin yhteydessä niin kauan kuin rokotteita riittää. Korkeaan riskiryhmään kuuluvat voimakkaasti immuunipuutteiset ja vakavasti sairaat henkilöt sekä heidän lähipiirinsä, alle kuuden kuukauden ikäisten vauvojen lähipiiri ja raskaana olevat naiset sekä heidän lähipiirinsä.

Myös perussairaat ja huonokuntoiset yli 65-vuotiaat sekä heidän lähipiirinsä kuuluvat kuuluvat korkeaan riskiryhmään.

Salon julkiseen terveydenhuoltoon on kaiken kaikkiaan saatu tänä vuonna 18 100 rokoteannosta. Torstaihin mennessä rokotteita oli annettu liki 13 000 annosta, mutta tilasto laahaa Salon itäisen avoterveydenhuollon osastonhoitaja Riitta Ahlqvistin mukaan perässä todellista lukemaa. Hänen mukaansa iso osa annetuista rokotteista on vielä tilastoimatta.

Viime vuonna influenssarokotteita annettiin koko talven 2020–2021 aikana yhteensä noin 16 300.

– Tänä vuonna halukkaita olisi paljon enemmän. Vastaanotolla käy paljon ihmisiä, jotka ovat viimeksi ottaneet rokotteen yli kymmenen vuotta sitten, kun sikainfluenssarokotteita annettiin, sanoo Salon pääterveysasemalla rokotteita antava terveydenhoitaja Anna-Kaisa Oksanen .

Paatsamala-Nissinen ei omalta liki 40 vuotta kestäneeltä lääkärinuraltaan muista vastaavaa. Erityisen vaikeaksi tilanteen tekee se, että talven 2020–2021 influenssarokotteet on varattu jo viime vuoden puolella, eikä täydennystä ole saatavissa ainakaan lähiaikoina.

– Tilanne on sama kaikkialla, rokotteita ei ole saatavissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilannut täksi talveksi Suomeen noin 1,7 miljoonaa rokoteannosta ja ne alkavat hiljalleen kaikki olla loppu, eikä lisää ole tulossa. Aivan poikkeuksellinen ja harmillinen tilanne. Eihän näin saisi käydä, hän harmittelee.

Salo ei ole yksin influenssarokoteongelmansa kanssa. Lähikunnista myös Somerolla rokotteet ovat loppumassa ja Paimiosta sekä Sauvosta rokotteiden ilmoitettiin tällä viikolla jo loppuneen.

Syy kausi-influenssarokotebuumiin on koronaviruksessa. Ihmiset ovat pandemian myötä halukkaampia suojaamaan itsensä muilta mahdollisilta sairauksilta.

– Se on vain hyvä asia, että ihmiset ovat nyt valveutuneempia. Emme vain osanneet varautua tällaiseen ryntäykseen. Toivottavasti myös aikanaan saataville tulevan koronarokotteen kanssa ihmisten halu ottaa rokote pysyy korkealla. Vain siten voimme saada riittävän ja tarvittavan laumasuojan, Nissinen-Paatsamala miettii.

Salolainen Riitta Virtanen kävi ottamassa influenssarokotteen keskiviikkona Salon pääterveysasemalla. Hän sanoo käyneensä ottamassa kausi-influenssarokotteen ”silloin tällöin” myös aiemmin, mutta edellisestä kerrasta oli jo kymmenisen vuotta aikaa.

– Muistaakseni silloin, kun sikainfluenssarokotteita annettiin. Koronavirus on vaikuttanut siihen, että halusin saada nyt influenssarokotteen. Kuulun riskiryhmään ja aion ottaa myös koronarokotteen heti, jos sellainen tulee saataville, hän kertoo.

Rokotteet loppu myös yksityisiltä lääkäriasemilta

Yksityisellä puolella influenssarokotetilanne on yhtä heikko kuin julkisella puolella. Terveystalon Salon toimipisteen vastaava lääkäri Antti Aro vahvistaa, ettei heillä ole enää tarjota influenssarokotetta.

– Ei saa, tilanne on sama kuin muissakin Terveystalon yksiköissä.

Hän on samoilla linjoilla Nissinen-Paatsamalan kanssa siinä, että koronapandemia on vaikuttanut myös kausi-influenssarokotteen menekkiin merkittävästi. Samalla hän muistuttaa, että kyse on joka tapauksessa kahdesta aivan erilaisesta virustaudista.

– Influenssarokote ei anna suojaa koronavirusta vastaan, sillä nämä ovat virustyypiltään niin erilaisia, ettei ristisuojaa pääse muodostumaan. Toki influenssarokote suojaa siltä tilanteelta, että henkilöllä olisi influenssa ja korona samaan aikaan.

Salon Mehiläisestä rokotteet ovat myös loppu, eikä lisää ole luvassa.

– Emme valitettavasti saa lisää rokotteita. Niitä on kulunut nyt poikkeuksellisen paljon. Uutisointi rokottautumisesta on ollut vahvaa ja ihmiset ovat tietoisempia rokottautumisen tärkeydestä, sanoo Mehiläinen NEO:n Salon ja Paimion yksiköiden johtaja Jaana Hildén.

Influenssarokotteiden menekki on ollut tänä syksynä niin voimakas, ettei rokotteita riitä Salossa kaikille halukkaille.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Riski
1 kuukausi sitten

Harmihan se on, jos nyt joku sen takia kuolee.

Mamma maalta 75
1 kuukausi sitten

Muutama vuosi sitten otin pneumakokkirokotteen ja toivon, että jos se jotain auttaisi.