Kymmenen vuotta epävarmuutta ja vääntöä – sovinto vakuudesta laittoi pisteen Someron uimahallin poikkeuksellisille rakennuskuvioille

1
Vaikeudet Someron uimahallin ympärillä alkoivat joulukuussa 2010, jolloin Someron kaupunki keskeytti rakennustyöt maansortumariskin takia. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin rumba uimahallin ympärillä on vihdoin päättymässä kaupungin ja vakuusyhtiön sovintoon. Kuva SSS-arkisto/Kirsi Maarit Venetpalo

”Uimahallin rakennustyöt keskeytyivät.” Näin otsikoi Salon Seudun Sanomat 3. joulukuuta 2010. Someron kaupunki oli keskeyttänyt uimahallin rakennustyöt maansortumariskin takia. Kaupungin mukaan salolainen Rakennusliike Kerroskivi oli tukenut työmaan kaivannon suunnitelmien vastaisesti.

Tuosta syksystä alkoi vuosien poikkeuksellinen tapahtumasarja, joka päättyi viime viikolla Someron kaupungin ja vakuusyhtiö Nordic Guaranteen väliseen sovintoon uimahallin vakuuskiistassa.

Kymmenen vuoden taipaleeseen on mahtunut töiden keskeytysten lisäksi rakentajan vaihdos, rakennusliikkeen konkurssi, oikeudenkäyntejä käräjäoikeuksissa ja hovioikeudessa, asianajotoimistojen toimien selvittelyä, yhteydenottoja Finanssivalvontaan …

– Oman työurani ehdottomasti työläin ja raskain projekti, kuvaa polveilevaa tapahtumasarjaa Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen.

Kaupunki on ollut jutussa niin haastajana kuin haastettuna. Kun kaupunki keskeytti toisen kerran työt ja purki Kerroskivelle annetun rakennusurakan keväällä 2011, vei rakennusliike asian oikeuteen. Kaupunki teki vastakanteen ja tuomittiin lopulta voittajaksi niin käräjäoikeudessa kuin hovissa.

Rakennusliike tuomittiin maksamaan kaupungille 1,1 miljoonan euron korvaukset. Näistä korvauksista kaupunki ei ole saanut euroakaan. Kerroskivi meni konkurssiin ja sen velat olivat selvästi suuremmat kuin varat. Helpotusta tuo nyt 400 000 euron sovintokorvaus, jonka Nordic Guarantee maksaa kaupungille uimahallin vakuudesta.

Jos itse uimahallin rakentaminen oli värikästä, mutkia on riittänyt myös Kerroskiven maksaman 665 000 euron rakennusaikaisen vakuuden ympärillä. Kaupunki pyysi ensimmäisen kerran Nordic Guaranteeta maksamaan vakuuden maaliskuussa 2012 samalla, kun se ilmoitti oikeudenkäynnin alkamisesta.

Vakuusyhtiö ei vastannut vaatimukseen. Yhtiö selitti myöhemmin oikeudelle menneissä lausunnoissa vastaamattomuutta sillä, ettäuimahalliurakasta aiheutunut vahinko ei olluttuolloin vielätiedossa.

Kaupunki pyysi vakuutta uudelleen maksettavaksi tammikuussa 2016, kun hovioikeus oli ratkaissut kaupungin ja Kerroskiven kiistan kaupungin hyväksi. Nordic Guarantee kieltäytyi ja ilmoitti vakuuden vanhentuneen.

Vakuusyhtiön päätöksestä käynnistyi jälleen uusi rumba. Kaupunki esitti korvausvaateen sitä uimahalliasiassa avustaneille asianajotoimistoille. Toimistot vetäytyivät vastuusta toteamalla, että vakuusasian hoito ei kuulunut heille.

Kaupunki otti yhteyttä Nordic Guaranteen toiminnasta Finanssivalvontaan, mutta ei saanut apua sieltäkään. Niinpä kaupunki päätyi nostamaan vakuusyhtiötä vastaan kanteen Helsingin käräjäoikeudessa. Tuoreen sovinnon myötä kanne raukeaa.

Vakuusasian keskiössä on ollut koko ajan myös Marko Mäkisen ja kaupungin tilakeskuksen entisen päällikön Jouni Elon toiminta. Kaupunginvaltuusto ei antanut Elolle ja Mäkiselle tili- ja vastuuvapautta uimahallin vakuuden osalta vuoden 2015 tilinpäätöstä käsitellessään. Vakuusasiasta ehti tulla kaksikolle vuosien henkilökohtainen piina.

– Pyrin tekemään Nordic Guaranteen suuntaan kaupungin puolesta sen, minkä voin. Pääasia, että tässä asiassa saatiin nyt lopputulos ja kaupunki saa korvauksia, Mäkinen sanoo.

Kaupunki vetosi Helsingin käräjäoikeudelle toimitetuissa lausunnoissa erityisesti Mäkisen maaliskuussa 2012 lähettämään sähköpostiin, jossa hän pyysi vakuusyhtiöltä vakuuden maksamista.

– Tämä tapaus osoitti, että sähköpostiviestejä pitää säilyttää, sillä käytyjä keskusteluja ei voi muistaa vuosien päästä, Mäkinen huomauttaa.

Someron kaupunginvaltuusto saa vielä kerran palata vakuusasiaan. Valtuuston pitää päättää erikseen vastuuvapauden myöntämisestä Marko Mäkiselle ja Jouni Elolle vuodelta 2015.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Korvaus ansaittu
18 päivää sitten

Vakuusasiassa toteutui onneksi oikeudenmukaisuus edes jotenkin. Eiköhän Nordic Guarantee tiennyt itsekin tehneensä virheen, koska maksaa noin huomattavan korvauksen.