Lähipiirin koronatartunnat edelleen kasvussa – Varsinais-Suomen tautikeskukset ovat Turku, Salo ja Raisio

3
Salon koronaneuvontapuhelin otetaan taas käyttöön. Myös koronatestiin voi taas päästä viikonloppuisin. Kuva: TS/Riitta Salmi.

Koronaviruksen tapausmäärät ovat Varsinais-Suomessa tasaantuneet, mutta helpotuksesta ei vielä voi huokaista. Lähipiiristä saatujen tartuntojen määrä on kasvanut, kertoo Varsinais-Suomen koronaryhmä tiistaina.

Viime viikolla Varsinais-Suomessa todettiin yhteensä 141 uutta koronavirustartuntaa, joista 46 viikonlopun aikana.

Kahden viimeisen viikon (viikot 45–46) aikana uusien tapauksien määrät ovat alkaneet laskea viikon 44 huippukohdan jälkeen. Huippuviikko oli lokakuun lopussa, jolloin Varsinais-Suomessa todettiin 174 uuta tartuntaa.

Myös Salossa tartuntamäärät ovat laskeneet viime viikkoina.

 

Korona leviää nyt näin:

  • Viime viikon tartunnoista runsas puolet liittyi perheen ja lähipiirin tartuntoihin.
  • Yli 70 prosenttia Varsinais-Suomen tartunnoista pystytään jäljittämään.
  • Matka ulkomailta oli tartuntalähteenä seitsemässä tapauksessa viime viikolla.
  • Ravintoloihin liittyvien tartuntojen määrät ovat pysyneet nyt matalampina kuin alkusyksynä.
  • Noin puolet lokakuun tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailla Varsinais-Suomessa.
  • Maakunnan koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun, Saloon ja Raisioon.
  • Tartuntojen määrät Turun oppilaitoksissa ja kouluissa ovat rauhoittumassa.
  • Tyksin laboratorioissa analysoitiin viime viikolla (9.–15.11.) yhteensä 7 067 koronanäytettä.
  • Tyksin osastoilla on hoidossa kymmenen koronaviruspotilasta.

 

 

Runsas puolet viime viikon uusista tartunnoista tuli perheen ja lähipiirin sisältä.

– Perheitä on nyt testattu paljon ja perheensisäiset tartunnat saatu hyvin kiinni, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Esa Rintala kertoo ryhmän tiedotteessa.

– Joka neljäs viime viikolla sairastuneista on ollut karanteenissa. Karanteenitoimet ovat olleet oikea-aikaisia, Rintala arvioi.

Koronapandemiaryhmä muistuttaa, että pienistäkin oireista tulisi edelleen ehdottomasti jäädä kotiin ja tarvittaessa hakeutua koronatestiin.

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä nostaa esiin jälleen myös pikkujoulut ja muut juhlat. Ryhmä korostaa, että voimassa olevan suosituksen mukaan yli 20 henkilön tapaamisia ei tule järjestää.

– Tällaisena aikana ei pidä järjestää pikkujouluja tai muita tapaamisia sisätiloissa. Tämä koskee myös sisätiloissa järjestettäviä sukujuhlia ja muita tilaisuuksia, joihin kokoontuu eri sukupolvia. Tämä johtuu siitä, että lähipiiristä saatujen tartuntojen määrä on kasvanut, vahvistaa koronaryhmä tiistain tiedotteessa.

– Emme halua estää ainutkertaisten juhlien järjestämistä, mutta pyrimme kaikin tavoin estämään sen, että tilanne lähtisi taas pahenemaan. Perinteisiä pikkujouluja ei tule järjestää muuta kuin virtuaalisesti, sanoo koronapandemiaryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomessa alkoi tiistaina erityisesti nuorille suunnattu kampanja koronan ehkäisemiseksi. Kampanja on nimeltään #TestAndChill. Kampanja muistuttaa siitä, että lievissäkin koronaan viittaavissa oireissa on jäätävä kotiin. Lisäksi kampanja innostaa hakeutumaan koronatestiin.

Koronapandemiaryhmä on havainnut, että koronatesteihin ei enää hakeuduta yhtä herkästi kuin alkusyksyllä.

Alueellinen koronaa ehkäisevä ryhmä on monen toimijan yhteinen ohjausryhmä. Työryhmässä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, ely-keskus sekä edustus useista kunnista ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Työryhmää johtaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Höpön pöpön
1 vuosi sitten

Salo? Tautikeskus? Monella päivällä oli nolla tartuntaa, eli en sanoisi että olis mikään keskus. Kyllä ne tartunnat ovat Turussa, ja sieltä ne varmaan tännekin tulevat tai pääkaupunkiseudulta.

Nyt tarvittaisiin taas maakuntien välisiä rajoituksia.

Satu
1 vuosi sitten

Joulu tulla jollottaa ja ne pakon sanelemat sukujoulut? Mitä jos tänä vuonna juhlitaan joulut ihan ydinperheessä vain? Ei ainakaan riskiryhmää eli vanhuksia niihin juhliin tänä jouluna? Virtuaalijoulua heille, niin voivat viettää joulua vielä ensi vuonnakin?

Tavis torilta
1 vuosi sitten
Reply to  Satu

Jätetään myös joulumyyjäiset käymättä. Siellä myyjät ovat vieri vieressä ja ostelijat kylki kyljessä hiplaamassa kaikkea kivaa.

Nyt olisi vaan maltettava luopua kaikesta. Joulurauhan julistukseenkaan ei oteta yleisöä mukaan. Hyvin ikävää monille, mutta kuitenkin kaikkien parhaaksi.

Jos ensi vuonna sitten.