Kiinteistöjärjestelyt nostavat Someron talousarvion plussalle – Suikkanen korostaa, että löysäilyyn ei ole varaa

0
Lamminniemen hyvinvointikeskuksen tilat ovat tällä hetkellä erillisen kiinteistöyhtiön omistuksessa. Someron kaupunki aikoo siirtää tilat ensi vuonna talon toimintaa pyörittävälle osakeyhtiölle. Lamminniemi tuli kaupungin omistukseen vuonna 2016. Taustalla oleva harmaakattoinen rakennus on Katajakodin palvelutalo. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron kaupungin ensi vuoden talousarvioesitys näyttää mukavaa 2,5 miljoonan euron ylijäämää. Todellisuus on kuitenkin toinen, sillä tulosta nostavat Lamminniemen hyvinvointikeskuksen ympärillä tehtävät kaupungin tytäryhtiöiden järjestelyt.

Kaupunki aikoo siirtää hyvinvointikeskuksen tilat omistavan erillisen kiinteistöyhtiön keskuksen toimintaa pyörittävän osakeyhtiön omistukseen. Muun muassa sote-uudistuksen takia tehtävä järjestely tuo ensi vuoden tulokseen 3,5 miljoonan euron myyntivoiton.

– Ilman tuota järjestelyä talousarvion tulos olisi miljoona euroa tappiolla. Tämä kertoo siitä, että löysäilyyn ei ole taloudessa varaa, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen korostaa.

Suikkasen tekemän talousarvioehdotuksen vuosikate eli tulojen ja toimintamenojen erotus on kaksi miljoonaa euroa. Tämän vuoden talousarviossa luku oli miljoona euroa. Suikkanen on tyytyväinen, että syömävelkaa ei oteta. Samalla hän kuitenkin korostaa, että plussalla oleva vuosikate on kunnan taloudessa minimitavoite.

– Positiivinen vuosikate on kunnan järkevän taloudenpidon perusedellytys.

Someron kaupungin menojen kehitys on talousarvioehdotuksen mukaan ensi vuonna kohtuullisen hyvin kurissa, sillä toimintamenojen kasvu on tämän vuoden talousarvioon verrattuna vain 0,6 prosenttia.

– Koronan takia ensi vuoden menojen ennustamiseen liittyy kuitenkin paljon epävarmuutta, Suikkanen painottaa.

Suikkanen karsi lautakuntien esityksistä runsaat 1,3 miljoonaa euroa, mutta palveluita tai toimintoja ei olla leikkaamassa.

– Meillä on ollut ongelmana talousarvioiden laadinnassa menojen ylibudjetointi, sillä tilinpäätösten menot ovat jääneet usein selvästi talousarvioiden alle. Olen yhteistyössä hallintokuntien kanssa pyrkinyt realistiseen menojen arvioitiin, Suikkanen sanoo.

Suikkanen toteaa talousarvioiden ylisuurien menovarausten heijastuvan myös tulevaisuuden ennusteisiin.

– Talousarvioihin perustuvissa ennusteissa Someron kaupungin tulevaisuus näyttää usein synkemmältä kuin se todellisuudessa on.

Teknisen lautakunnan ehdottaman Kyyräntien uuden uimarannan Suikkanen pyyhki ensi vuodelta pois omasta esityksestään. Suikkanen huomauttaa, että Kyyrän aluetta vastapäätä Kirkkojärven toisella puolella on Härkälän uimaranta.

– Somerolla on tarpeeksi yleisiä uimarantoja, ja Härkälän rannalle on kohtuullisen lyhyt matka myös ydinkeskustasta.

Budjettiehdotus lupaa lisäresursseja mielenterveys- ja päihdetyöhön yhden sairaanhoitajan myötä. Lisäksi kehitysvammaisten ryhmäkotiin Tuulentupaan esitetään ohjaajaa, toimintakeskukseen keittiötyöntekijää ja kehitysvammaisten tuettuun asumiseen puolikasta ohjaajaa. Osa tehtävistä on ollut jo määräaikaisesti täytettynä.

Terveyskeskuksen työterveyshuoltoon on tulossa ensi vuonna 40 prosenttinen lääkärinvirka, sillä työterveyshuollon palvelujen ostaminen ei ole edennyt. Virkaa hoitaa myös ensi vuonna eläkkeellä oleva terveyskeskuksen entinen johtava lääkäri Teuvo Jokinen. Terveyskeskuksen poliklinikka saa pitää koronan takia sinne palkatun ylimääräisen sairaanhoitajan myös ensi vuonna.

Talousarvio etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyn kautta valtuustoon.