Lapset tarvitsevat kulttuurinsa poikkeusoloissakin (mainos)

0
Lasten Laulukaupungin piirustuskilpailuun tuli valtavasti piirustuksia. Äänestyksen voittaja päätyi perinteisesti festivaalijulisteeseen, Siv Ilola kertoo.

Lasten Laulukaupunki ry on juhlinut 30-vuotista taivaltaan poikkeusoloissa. Juhlavuotta värittävät perinteisten toimintatapojen uudistaminen ja muuttuviin aikatauluihin sopeutuminen. Lastenkulttuurin tärkeää, vapaaehtoisvoimin tehtävää edistämistyötä oli tarkoitus juhlia näyttävästi peräti 30 erilaisella tapahtumalla.
– Kaikki eteni alkuvuonna suunnitellusti vuosikellon mukaan. Valmistauduimme juhlavuoteen järjestämällä piirustus- ja sävellyskilpailun sekä avoimen julisteäänestyksen sekä palkkaamalla työllistämistuella toimistotyöntekijän, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Siv Ilola kertaa.
Maaliskuun puolivälissä kaikki kiepahti. Sävellyskilpailun parhaimmistosta tehdyn levyn julkaisu viivästyi, lastenlaulufestivaali siirrettiin ja 30 tapahtuman tavoitteesta luovuttiin. Myös rakastetun Salkkuna-hahmon synttärit olivat vaarassa.
– Liki tuhat varhaiskasvatuksen lasta ja heidän ohjaajansa jäisivät ilman perinteistä tapahtumaa, jos emme keksisi jotain. Vähäisin muutoksin ja järjestelyin striimasimme Mimin ja Kukun juhlakeikan Salkkunan johdolla. Sitä on nyt katsottu yli 3 500 kertaa, Ilola kertoo.
Kaikki ohjelmalliset sunnuntaitorit toteutuivat kesä–elokuun aikana. Pienet ”sateenkropaukset” eivät hänen mukaansa haitanneet ketään.
– Esiintyjät odottivat innoissaan, että pääsevät esiintymään elävälle yleisölle. Torille joka sunnuntai saapuneen väkimäärän perusteella keikkoja oli odotettu yleisössäkin.
Luovat aivonystyrät töihin
– uusia keinoja löytyi
Lopulta kaikki suunnitellut tapahtumat saatiin järjestettyä jossain muodossa. Lastenlaulufestivaalitkin toteutettiin kesän lopussa lähes kokonaan ulkotiloissa.
– Tunnelma oli torin lavalla vähän orpo yleisömäärän jäätyä pieneksi. Yleisön edessä tehdyt keikat ovat täysin erilaisia kuin suoratoistopalveluissa esiintymiset, joissa saattaa kuitenkin olla katsojia moninkertainen määrä, Siv Ilola toteaa.
Uudet toimintatavat syntyivät aktiivisen talkooporukan halusta löytää ratkaisuja ja päästä järjestämään ”edes jotakin”. Kukaan ei halunnut luovuttaa, vaikka tuleviin kuukausiin ei voinutkaan luottaa.
– Jos jotain ei pysty tekemään, niin jotain muuta pystyy kyllä! Koko kevään ajan mietimme, ideoimme ja pyörittelimme eri mahdollisuuksia. Hieroimme luovimpia aivonystyröitämme, Siv Ilola kuvailee.
Yhdistys on monin tavoin jatkossakin elävöittämässä Salon kaupunkia.
– Missiomme on ilahduttaa kaikkia ihmisiä ja tarjota lapsille sekä kulttuuria, elämyksiä että esiintymismahdollisuuksia.