Salolainen yrittäjäpariskunta tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa sakkorangaistuksiin veropetoksesta. Syyttäjä vaati tuomiota törkeästä veropetoksesta, mutta oikeus hylkäsi sen samoin kuin vaatimuksen miehen asettamisesta liiketoimintakieltoon.

Kumpikin joutuu maksamaan 100 päiväsakkoa, joista naisen tuloilla kertyy maksettavaksi 2 500 euroa ja miehen tuloilla 1 600 euroa. Heidät velvoitettiin korvaamaan yhteisvastuullisesti Verohallinnon 400 euron oikeudenkäyntikulut.

Yrityksen veroilmoituksissa vuosilta 2014 ja 2015 oli ilmoitettu liikevaihto kirjanpitoa pienempänä ja käyttöomaisuuden poistot liian suurina. Oikeus katsoi pariskunnan toimineen yhdessä ja yksissä tuumin. Nainen on pitänyt toiminimen kirjanpitoa ja laatinut sen perusteella vuosiveroilmoitukset, jotka mies on hyväksynyt.

Tuomitut vetosivat osaamattomuuteensa. Oikeus totesi, että he eivät ole yrittäneet täyttää verovelvolliselle kuuluvaa selonottovelvollisuutta, vaan ovat suhtautuneet asiaan välinpitämättömästi.

Yrittäjien välttämien tuloverojen määrä oli yhteensä noin 16 900 euroa, josta yli 11 000 euroa koostui myytyjä linja-autoja koskeneista vääristä kirjauksista. Oikeuden mukaan kyseessä ei ollut laaja-alainen eikä suunnitelmallinen lainvastainen toiminta. Yrittäjäpariskunta on sittemmin maksanut verot.

Veropetoksesta on säädetty rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Käräjäoikeuden mukaan vältettyjen verojen määrä olisi puoltanut vankeusrangaistuksen tuomitsemista, mutta tekotapa ei.

Selonottovelvollisuuden laiminlyönnistä johtunut väärien tietojen antaminen täytti tekona tahallisuuden alimman asteen. Teko liittyi yhtiön toiminnan supistamiseen ja yhtiölle poikkeuksellisiin liiketoimiin kuten ajoneuvojen myyntiin.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments